Babišův polibek smrti Klinice

Ministr financí Andrej Babiš včera projevil zájem o Kliniku, snažil se, ale bohužel to nevyšlo. Zákony jsou zákony.


Když včera kolem poledne dorazil na Autonomní sociální centrum Klinika Andrej Babiš, chvíli to vypadalo, že má Klinika na další rok zase vyhráno. Ne proto, že by se Babiš probral z protiuprchlického rauše po dočtení Kurasovy knihy Jak zabít civilizaci a zastal se sluníčkářské líhně ze Žižkova. Babiš prostě jen „řeší problémy“.

Ve stejný den ráno zahájil Evropský úřad proti podvodům (OLAF) vyšetřování ohledně toho, jak získalo Babišovo Čapí hnízdo padesátimilionovou dotaci z evropských fondů. A zatímco se euroúředníci začali prohrabávat dokumentací k pravděpodobnému dotačnímu podvodu, Babiš na Klinice rozdával úsměvy, porozhlídl se po sociálním centru, nechal se několikrát vyfotit, slíbil roli prostředníka při dalších jednáních se stavebním úřadem i starostkou Městské části Prahy 3 Hujovou a zase odjel.

Obyvatelům Žižkova se tak po roce příkoří nejspíš vrátí do sousedství tolik potřebná ruina plicní kliniky, kam si budou moct chodit střelit něco dobrého do žil.

Babiš pomocí kauzy Klinika mediálně bagatelizoval problém „Čapí hnízdo“. Podobně jako žižkovští aktivisté naráží i český oligarcha na byrokratický aparát, který lidem zabraňuje v tom, aby „makali“ na svém. Stavební úřad Prahy 3 háže Klinice pod nohy absurdní fakt, že budova byla zkolaudována jako plicní klinika, a proto ji nikdo k jinému účelu nemůže využívat. Babišovi zase OLAF vyčítá, že na čas vyjmul Čapí hnízdo z Agrofert Holdingu, aby mohl požádat o padesátimilionovou dotaci pro menší a střední podniky, protože Agrofert podmínky grantového řízení ani náhodou nesplňoval. Možná ale i Babišovi došlo, že podobná analogie by neuspěla ani u jeho skalních fans. Politicky tentokrát nemůže Kliniku jakkoli vytěžit, situace se změnila.

Místo toho se informoval u starostky Hujové, která mu potvrdila, že si místní občané na hluk na Klinice stěžovali a Babiš se své role zachránce obratem zase vzdal. Respektive rozhodl se chránit klid stížnosti vypisujících obyvatel. „Jednal jsem se starostkou Prahy 3, ukázala mi stížnosti občanů na Kliniku. Budova je ve špatném stavu – aktivisté musí objekt opustit. Podle zákona,“ napsal Babiš na Facebook.

Babiš mluví o tom, že aktivistům z Kliniky stát údajně nabídl i jinou budovu, ale mladí zhýčkanci touto nabídkou pohrdli. Podle lidí z Kliniky, ale žádná taková nabídka včera nepadla. Starostka Hujová dokonce popírá, že by se s ní Babiš včera vůbec setkal.

Lepší než uspokojivá nula

Vyčítat kolektivu Kliniky spolupráci s Babišem je z hlediska teorie o čistém revolučním kolektivu, který se s nikým nešpiní, jistě správné. Ale tato úvaha zůstává právě pouze teoretickou, protože v praxi by znamenala jen dosažení uspokojivé nuly. Určitě by bylo půvabnější, romantičtější a anarchističtější vybojovat Kliniku v ulicích, vyvinout tak silný nátlak na stát i kapitál, že by musely ustoupit autonomním kolektivům a zahnány do kouta by rozdávaly po celé zemi nevyužité domy k sociálním účelům nezávislým kolektivům. Samozřejmě situace po dopoledních fotkách zainteresovaného Babiše na Klinice a jeho následném večerním facebookovém postu, ve kterém Kliniku sundal, svádí k úvahám večerního generála po dopolední bitvě. Babiš svými činy získal pozici člověka, který se zajímá, měl upřímnou snahu, ale hold to nešlo. Zákony jsou zákony.

Za Hujovou místo Babiše prý včera dorazila „topácká mladá krev“ Dominik Feri, který ji ujistil, že mládež na Klinice je neškodná, prodává výbornou limonádu, ale soukromé vlastnictví je soukromé vlastnictví a lidi z Kliniky by měli co nejrychleji vypadnout. Feri ale prý přijde na koncik, až bude Klinika v legálním pronájmu, čímž jenom prokázal, že je opravdu pouze a jenom politickou nadějí liberální pravice.

Klinika dnes dopoledne obdržela oficiální výzvu k opuštění objektu a žádný politik už ji asi nespasí. Vyklidit dům by měl kolektiv do dvou hodin odpoledne, ve tři je jednání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Obyvatelům Žižkova se tak po roce příkoří nejspíš vrátí do sousedství tolik potřebná ruina plicní kliniky, kam si budou moct chodit střelit něco dobrého do žil. Veřejný zájem tak zřejmě opět zvítězí nad NGOismem a humanrightismem.

Autoři jsou redaktoři A2larmu.

 

Čtěte dále