Fotogalerie: SOS Transgas

Kde se bourá kvalitní architektura, bourá se i demokracie. Přinášíme fotoreportáž z protestu proti demolici cenného brutalistního domu na pražských Vinohradech.

Asi sto padesát lidí se sešlo v pondělí 4. prosince u komplexu budov Transgas, aby vyjádřili nesouhlas s plánovaným bouráním brutalistní stavby. Demonstraci uspořádalo občanské sdružení Klub Za starou Prahu spolu s iniciativami Prázdné domy a Péče o památkovou péči. Reagovaly tak na rozhodnutí dosluhujícího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který odmítl budovu prohlásit za památku. Mezi důvody pro tento krok ministerstvo uvádí například, že se v Transgasu „neudála žádná významná kulturněhistorická událost“ nebo že „autoři nemovitostí se snažili napodobit západní vzory, ale s velice sporným výsledkem“.

Protest zahájil na schodech vedoucích k hlavní budově scénický happening, při kterém postavy v maskách ztvárnily dialog mezi ministerstvem a ohroženými budovami. Vzápětí pronesl projev jeden z architektů Transgasu Václav Aulický, který kritizoval práci Národního památkového ústavu a Odboru památkové péče pražského magistrátu: „Za mnoho uplynulých let systematicky a bez jakéhokoli zájmu odepisují jednu stavbu za druhou. Řekl bych, že to je skoro úmysl, vyhladit nejen z Prahy stavby ze šedesátých a sedmdesátých let.“ Připomněl také kauzu Hotelu Praha, který byl zbourán v roce 2014 přes četné protesty i petici, kterou podepsalo deset tisíc lidí.

Vystoupil také rapper a obdivovatel poválečné architektury Vladimír 518 se slovy: „Bohužel se nám nedaří bít na poplach a říct, že jsou pro nás tyto stavby důležité a že bychom je rádi zachovali pro budoucí generace.“ Profesorka dějin umění Milena Bartlová dodala: „Každá další budova, kterou dovolíme nechat zbourat, zvyšuje pravděpodobnost, že jich bude zbouráno víc. Bořením takových budov vymazáváme historickou paměť naší společnosti.“ Kunsthistorička zdůraznila, že je třeba zlepšit systém ochrany památek moderní architektury.

Předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková se ve svém projevu vyjádřila ke stavu památkové péče v Praze: „Památkový odbor magistrátu pod vedením pana Jiřího Skalického se nechová jako odpovědný orgán státní památkové péče, ale jako agentura pro snadný průchod developerských záměrů památkovým řízením.“

Jako poslední vystoupil sochař a vysokoškolský pedagog Pavel Karous, který varoval před tím, že rozhodnutí ministra Hermana souvisí s celkovým rozkladem demokracie a podřizování státu zájmům mocných. „Tam, kde se bourá kvalitní umění a architektura, tam se bourá i demokracie,“ dodal na závěr parafrázi citátu Heinricha Heine.

Po skončení projevů u budov Transgasu se účastníci přesunuli na roh Opletalovy ulice a Václavského náměstí. Připomenuli si podobný případ historické budovy podle návrhu architekta Bohumíra Kozáka, která byla zbourána v roce 2016 taktéž navzdory odporu veřejnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále