Rapper 6ix9ine byl dítětem internetové popkultury utržené ze řetězu

Příběh slavného newyorského rappera s barevnými vlasy se patrně přiblížil nevyhnutelnému konci.

Bylo to možná nejbizarnějších dvanáct měsíců, které kdy prožil nějaký rapper. Mezi loňským listopadem, kdy Tekashi69 alias 6ix9ine vydal svůj průlomový singl Gummo, a tím letošním, kdy ho newyorský soud vzal do vyšetřovací vazby, se odehrál nepravděpodobný příběh nenabevstoupení a pádu jednoho rappera, který říká o dnešním hip hopu či kultuře celebrit víc, než jsme ochotni si přiznat. Dvaadvacetiletý rapper s tetováním na obličeji, pestrobarevnými vlasy a zubními nástavci se stal obětí vlastní touhy po slávě a naplňování stereotypů rapových gangstas. Jeho debutové album Dummy Boy je sice aktuálně na druhém místě amerického žebříčku, jeho samotného ale od odplaty skutečných gangsterů, do jejichž světa se tak vehementně chtěl dostat, chrání jen mříže federálního vězení. Soud, který je naplánovaný na září 2019, mu ovšem může napařit doživotí.

Rap letos neměl větší hvězdu

„Opravdu jsem nechtěl být rapper nebo něco takovýho. Napadlo mě začít dělat hudbu, protože všichni říkali: vypadáš šíleně cool,“ přiznal Daniel Hernandez alias 6ix9ine v podcastu No Jumper, a vlastně tak o své kariéře prozradil vše podstatné. Proslavit se snažil od svých osmnácti, rapové pokusy střídal s pobyty ve vězení. Nějaký čas se pohyboval i v Česku a na Slovensku – byl spojený se slovenským labelem F*CK THEM a v jeho diskografii najdeme i track s domácí hvězdou Lvcasem Dopem z Milion+. Tehdy ještě vystupoval jako Tekashi69.

Rapová kariéra 6ix9ine je odrazem současného stavu zábavního průmyslu, který působí dojmem, že se utrhl ze řetězu – provokace, skandály, záplava absurdit, jež mají plodit virální pozornost davů.

Souběžně s rapem Hernandez navrhoval vlastní trička s kontroverzními nápisy jako „Pussy“ nebo „HIV“, známějším se stal teprve poté, co se vloni v létě stala memem jeho fotka z Instagramu. Pestrobarevné vlasy, tetování 69 na obličeji a prstech, duhové zuby prosvítající v úsměvu. „Potom, co porazíš všechny rappery ze Soundcloudu, musíš se postavit tomuhle niggovi jako poslednímu bossovi,“ přidali k fotce vtipálci z Reditu. Mem nakopl jeho rapovou kariéru. Na beat od jednoho z nejlepších současných hiphopových producentů Pi’erra Bourneho (Playboi Carti, 21 Savage) natočil 6ix9ine singl Gummo, který po novém roce začal stoupat americkým žebříčkem a zastavil se až na čísle dvanáct.

Gummo stojí na agresivním minimalistickém beatu a chrleném vykřikování, které má blíže ke growlu jeho milovaných metalcoreových kapel než k tradičnímu rapu. Energie tracku je ale nakažlivá. 6ix9ine dokázal do žebříčků dostat surový a nekompromisní noise rap, který se zjevil v rapovém undergroundu v loňském roce jako součást širší soundcloudové vlny. Ostatně ve svých začátcích 6ix9ine spolupracoval se jmény jako Trippie Redd nebo ZillaKami, kteří patří k pionýrům tohoto stylu, jenž nemá daleko ani k horrorcoru. Druhý jmenovaný tvrdí, že mu 6ix9ine jeho vykřikovaný flow ukradl.

Rap neměl v roce 2018 větší hvězdu, nebo lépe řečeno – výraznější. 6ix9ine v první polovině roku vydal několik stylově podobných tracků a jeho popularita rostla. Únorový mixtape Day69 doputoval na číslo čtyři amerického žebříčku a červencový singl Fefe s hvězdnou Nicki Minaj se stal jedním z největších letošních letních hitů. Výstřední pestrobarevná image a nekonečná záplava instagramového obsahu z něho udělala mašinu na memy. Výhodou v hudebním průmyslu určitě byla u potomka mexické matky a portorického otce i světlejší barva pleti.

Nejhorší možný scénář

Agresivní odnož trapové horečky mířící ze Soundcloudu do hitparád má být protiváhou uhlazeným rapperům s popovými či politickými ambicemi, jako jsou Drake nebo Kendrick Lamar. Hity z divočiny internetu jsou ale odrazem celkového posunu žánru – podobně jako se dnešní hip hop syrovým zvukem vrací k drsným kořenům, stránky médií znovu zaplavují zprávy o rapperech, kteří mají problémy se zákonem. Pod zámkem jsou hvězdičky jako Bobby Shmurda nebo Tay K, většinu letošního roku strávil ve vězení Kodak Black, který předčasné propuštění v říjnu oslavil hitem ZEZE.

K autenticitě v hip hopu tradičně patří i spojení s pouličními gangy. 6ix9ine se k nim přiblížil už během času, který strávil ve vězení ještě jako mladistvý, členové gangu Nine Trey Gangsters, odnože nechvalně proslulých Bloods, účinkují v klipu ke zmíněnému hitu Gummo, který má na YouTube více než 300 milionů zhlédnutí. S Bloods je údajně spojený i jeho neoficiální manažer Kifano„Shotti“ Jordan a 6ix9nine se rád svými vazbami na podsvětí chlubil. Vazby na nechvalně proslulý gang mu ale nakonec zlomily vaz – když policie našla v jeho bytě zbraně a občanku zavražděného muže, zatkla ho a obvinila ze spoluúčasti na vykrádačce. (Rapper po zatčení prohlásil, že se zbavil celého svého managementu, včetně Shottiho. To se ale dá brát spíše jako gesto pro soud.)

Nebylo to rozhodně poprvé, co měl 6ix9ine problémy se zákony. Jako nejzávažnější se jeví obvinění ze sexu s třináctiletou dívkou, který měla zachytit tři videa, z nichž část se dostala na Instagram. Rapper u soudu tvrdil, že s ní sex neměl a o jejím nízkém věku nevěděl, a vyvázl nakonec jen s podmínkou, kterou ale během posledních dvou let několikrát porušil. Aktuálně je obviněný z „racketeeringu“ – tedy napojení na aktivity kriminální organizace. Policie má záběry z přepadení, kterého se údajně účastnil.

6ix9ineův příběh je bizarním převrácením gangstarapového syžetu o mladíkovi, který se přidá k pouličnímu gangu, získá si ostruhy ve světě mimo zákony a pak o tom rapuje. On to ale vzal jaksi opačnou cestou, s gangstery se spojil hlavně proto, že z toho potřeboval vytřískat publicitu. „6ix9ine reprezentuje nejhorší možný scénář mileniálního hip hopu: digitální značku postavenou na vychloubání a násilí, s minimálním vědomím toho, jaké následky může mít takové chování ve skutečném světě,“ napsaly o jeho případu New York Times.

Gangster z komiksu

Nejpozději v polovině minulé dekády – s 50 Centem a jeho přehnanou stylizací – se mainstreamový gangsta rap stal něčím na způsob hudebního ekvivalentu superhrdinského komiksu, který má s reálným světem jen pramálo společného. Není náhoda, že 6ix9ine je na obalech svých desek namalovaný jako roztomilá komiksová postavička inspirovaná japonským anime. „Byla to jen hra,“ bránil ho při přelíčení jeho obhájce a pak dodal: „Bavič zobrazuje gangsterskou image, aby propagoval svoji hudbu. To z něho ještě nedělá člena gangu.“

Akcelerovaný provoz sociálních médií pomohl stvořit absurdní pseudorealitu, v níž je nejspíš jen málo ze života skutečného rappera. Za poslední rok jsme se stali svědky minimálně dvou podobných příběhů, v nichž se rappeři stali obětí své vlastní image. Instagramová a rapová celebrita Lil Peep zemřel na předávkování léky na předpis v podstatě v přímém přenosu na Insta Stories. 6ix9ineův kolega z noiserapového undergroundu XXXtentacion pak byl zastřelen patrně kvůli svým vazbám na podsvětí. V podobném nebezpečí je teď i 6ix9ine, o jehož život údajně usilují členové konkurenčního gangu Crips.

Rapová kariéra 6ix9ine je odrazem současného stavu zábavního průmyslu, který působí dojmem, že se utrhl ze řetězu – provokace, skandály, záplava absurdit, jež mají plodit virální pozornost davů. S nimi je ale bohužel spojen i předpotopní machismus a v případě 6ix9ineho patrně i pedofilie. Podobné taktiky ostatně dnes volí nejen muzikanti, ale i politici. Teď se nicméně zdá, že se příběh newyorského rappera s barevnými vlasy přiblížil svému nevyhnutelnému konci.

Autor je hudební publicista.

 

Čtěte dále