Kapitánce lodi, která zachránila tisíce migrantů, hrozí dvacet let vězení

Německá bioložka a kapitánka Pia Klemp by mohla být v Itálii odsouzena za svou roli v záchraně asi šesti tisíc lidí, kterým pomohla nelegálně se dostat ze severoafrického pobřeží do Evropy.

Italské úřady tvrdí, že se Pia Klemp setkávala s pašeráky a domlouvala s nimi místa ve Středomoří, kde přebírala migranty z jejich lodí a odvážela je do italských přístavů. Tajní policisté údajně disponují fotografiemi pašeráků, kteří „eskortovali“ čluny s migranty na místa, kde je vyzvedávala záchranná loď.

Libyjští obchodníci s lidmi inkasují od lidí snažících se dostat z Afriky do Evropy tisíce dolarů. Čluny používané k jejich přepravě buď nejsou určené pro plavbu po moři nebo jsou záměrně poškozovány libyjskou pobřežní stráží, která je tak chce donutit k návratu do Libye. Život migrantů tak často závisí pouze na kapitánech lodí provozovaných evropskými organizacemi.

Pro britský deník Guardian Pia Klemp uvedla: „V žádném případě nepůjdu do vězení za pomoc lidem v nouzi. Nikdy nepřijmu nic jiného než zproštění viny.“ Pětatřicetiletá Pia Klemp pochází z Bonnu a je členkou nevládní organizace Sea Watch, která provozovala loď Iuventa, zachraňující migranty a uprchlíky ve Středozemním moři. Její loď byla zabavena v roce 2017 a od té doby je vyšetřována italskou policií. Na obhajobu kapitánky i dalších členů Iuventy byla vyhlášena veřejná sbírka.

Švýcarskému listu Basler Zeitung Klemp řekla, že ji mrzí, že musí utrácet peníze za právníky místo toho, aby z nich hradila pomoc lidem na útěku. „K tomu nejhoršímu už ovšem došlo. Záchranné mise na moři jsou kriminalizovány,“ dodala. Kromě ní je obžalováno ještě dalších devět členů posádky lodi Iuventa. Ta z moře zachránila přes čtrnáct tisíc lidí. Pia Klemp ji jako kapitánka řídila na dvou záchranných misích.

Kromě Sea Watch podporuje tzv. desítku z Iuventy osmdesát tisíc lidí, kteří podepsali petici vyzývající italské úřady, aby od obvinění upustily.

 

Čtěte dále