Protest proti reakci církve na sexuální násilí. Na budově arcibiskupství se objevilo „WTF?“

Symbolické shromáždění před Arcibiskupským palácem upozornilo na snahu církve zametat kauzy sexuálního násilí pod koberec.

Neformální sdružení křesťanských feministek RFK promítlo na Arcibiskupský palác několik nápisů odsuzujících jednání katolické církve v případech sexuálního násilí. Konkrétně se tentokrát jednalo o České biskupské konference. V poslední době se objevily desítky případů a oběti začaly mluvit o zneužívání, často po mnoha letech. Církev se však podle aktivistek nedokáže k těmto problémům postavit čelem. Česká biskupská konference nedávno podala trestní oznámení na jednání neznámých osob, které se mohly dopouštět sexuálního zneužívání v katolické církvi. Kardinál Dominik Duka ale zároveň nabádá oběti, aby nezveřejňovaly jména případných pachatelů.

Krom projekcí hesel na budovu arcibiskupství přečetly před budovou členky kolektivu RFK prohlášení apelující na kněží i řadové katolíky a katoličky: „Vyzýváme vás, abyste spolu s námi dali biskupům najevo svůj nesouhlas. Domníváme se, že situace je natolik vážná, že musíme sáhnout k formám veřejného protestu a odepřít církevním představitelům naši poslušnost. Bojkotujme nedělní sbírky (zvláště ty, jež jsou určeny pro potřeby diecézí), a přestaňme tak přispívat na nesmyslné a zraňující žaloby. Pořádejme shromáždění na podporu obětí sexuálního násilí v církvi, a ukažme tak, že se nás jejich utrpení dotýká. Dávejme sloužit mše za obnovu církve. Organizujme happeningy, přednášky o prevenci sexuálního násilí v našich farnostech, pišme otevřené dopisy a e-maily a ukažme, že se nechceme podílet na zastrašovací politice ČBK.“

S informací o rozhodnutí biskupské konference podat trestní oznámení původně přišel server Aktualne.cz a postupně ji v dalších textech doplnil. Biskupská konference nebude žalovat jednotlivé oběti, naopak podala trestní oznámení na neznámého pachatele, tedy na všechny potenciální sexuální násilníky v církvi. Tímto krokem chce biskupská konference mimo jiné donutit vypovídat i oběti sexuálního násilí, které budou kontaktovány policií. Právě to může být pro oběti problematické.

Čtěte dále