V Polsku dnes navzdory karanténě probíhají protesty proti zákazu potratů

Vládnoucí strana v Polsku bude opět rozhodovat o omezení přístupu k interrupcím. Polky našly vynalézavé způsoby, jak dát najevo svůj nesouhlas i v době omezení volného pohybu.

Ve středu 15. dubna budou poslanci polského Sejmu projednávat návrh zákona na téměř úplný zákaz potratů. Jeho autorem je pro-life aktivistka Kaja Godek a vymezuje se proti tzv. eugenickým potratům, tedy umělému ukončení těhotenství v případě vážného poškození plodu. Právě to je důvodem až 97 procent případů interrupcí v Polsku, kde platí jeden z nejpřísnějších zákonů o přístupu k potratům v Evropě. Kromě toho je možné předčasně ukončit těhotenství pouze v případě ohrožení života matky nebo pokud těhotenství vzniklo následkem trestného činu. Návrhem se Sejm zabývá už od roku 2017 a podle parlamentních předpisů musí být znovu projednán. Omezení potratů je v Polsku přitom kontroverzním tématem už od roku 2016, kdy se vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) poprvé pokusila současný zákon změnit. Od omezení tehdy ustoupila pod tlakem masových protestů.

V době omezení volného pohybu kvůli šíření nákazy koronaviru nemají Polky a Poláci možnost vyjít do ulic, a PiS si tak může být jistý absencí masových demonstrací, které by přitáhly pozornost světových médií. Přesto však probíhají různé formy protestů. Pod názvem Stop barbarům organizuje celou řadu akcí Celopolská stávka žen, organizace která byla už dříve aktivní v protestech proti zákazu potratů. Vybízí ženy i muže, aby si s sebou na nákup vzali plakát či transparent, vyvěsili plakáty z balkonu či v oknech či se projížděli na kole s černým deštníkem, který se stal už v roce 2016 symbolem protestů. Protestující také využívají symbol blesku. V několika polských městech se lidé rozhodli protestovat v autech, aby dodrželi požadavky na fyzický odstup a zákaz shromažďování.

Organizátorka protestu Marta Lempart varuje, že zákaz interrupcí by vedl k většímu výskytu nebezpečných domácích potratů. „Přístup k nelegálním zákrokům bude ještě komplikovanější, budou dražší a mnohem nebezpečnější, jelikož nechtěně těhotné ženy budou nadále těhotenství přerušovat,“ napsala v tiskové zprávě k dnešnímu protestu. Podle návrhu zákona by ženy byly nuceny porodit i děti, u kterých by byla jistota, že přežijí jen prvních pár dní či měsíců života, často za velkého fyzického utrpení. Prezident Duda už se vyjádřil, že takový zákon rád podepíše. Zároveň s potraty se bude v parlamentu projednávaný zákaz sexuální výchovy. Pokud by prošel, hrozilo by za její výuku až tříleté vězení.

„Budete-li hlasovat pro tyto neetické a společensky nezodpovědné návrhy, odejmete milionům žen a dívek v Polsku šanci na bezpečí a zdraví, a to všechno ve jménu zájmů nevelké skupiny náboženských fundamentalistů, kteří se snaží své hluboce nemorální vidění světa vnutit všem Polkám a Polákům,“ napsaly v otevřeném dopise poslancům Sejmu členky Rady žen při úřadu primátora Varšavy.

Foto Ogólnopolski Strajk Kobiet
Čtěte dále