Soud s lidmi z Greenpeace, kteří protestovali proti elektrárně Chvaletice, dnes skončil peněžitým trestem

Aktivisté v říjnu 2016 vylezli na chladicí věž elektrárny Chvaletice a vyvěsili na ni dva bannery. Po čtyřech letech dostali peněžité tresty za škodu způsobenou navrtáním děr do věže.

Aktivisté, kteří v roce 2016 na chladicí věže elektrárny ve Chvaleticích umístili bannery s nápisy „Již brzy“ a „Mimo provoz?“, loni v listopadu odmítli dohodu, kterou jim nabídl státní zástupce, a teoreticky jim hrozilo až šest let vězení. Nesouhlasili totiž s obviněním, že elektrárně způsobili poruchu. Jejich stanovisko se dnes u soudu de facto potvrdilo tím, že provozovatel elektrárny, Severní energetická Pavla Tykače, vypověděl, že elektrárna i po protestu dále fungovala a opravy pláště chladicí věže se dělaly za provozu. Již dříve aktivisté uznali, že způsobili navrtáním děr do chladicí věže škodu, téměř půl milionu korun také zaplatili. Dnes dostali ještě různě peněžité tresty v řádech několika desítek tisíc korun.

„Je dobré, že už nejsem trestně stíhaný a po zaplacení pokuty budu mít čistý trestní rejstřík,“ řekl A2larmu jeden z aktivistů Robert Hrdina. „Jsme rádi, že to po čtyřech letech dospělo do nějakého konce, protože to samozřejmě ovlivňovalo životy těch aktivistů,“ potvrdil také Lukáš Hrábek, mluvčí Greenpeace.

Ve videu, které pořizovala organizace Greenpeace, je slyšet, jak Robert Hrdina během protestu upozorňuje na to, že podle oficiální energetické koncepce České republiky by se mělo od elektráren spalujících uhlí, jako jsou Chvaletice, spíše odstupovat. Zmiňoval také, že dvacet procent elektrické energie z Česka se vyváží do zahraničí a že podle odhadů odborníků způsobí Chvaletice předčasnou smrt ročně až osmdesáti lidem. Chvaletice chtěl původně odstavit i ČEZ, ale na poslední chvíli se rozhodl elektrárnu prodat společnosti Severní energetická Pavla Tykače.

Soud rozhodl, že nešlo o zločin, ale přečin, což je mírnější provinění v rámci trestního práva. Rozsudek není pravomocný, takže se proti němu obě strany ještě mohou odvolat.

OPRAVA: Původní verze zprávy uváděla, že aktivisté dostali nikoliv „peněžitý trest“ ale „pokutu“. Za nepřesnost se omlouváme.

 

Čtěte dále