Jsme proti válce na Ukrajině, vzkazují ruští umělci a vědci

Ruští intelektuálové se vyslovují proti Putinově vojenské agresi. Otevřené dopisy podepisují tisíce lidí z vědeckého i uměleckého prostředí.

Přes dva tisíce ruských umělců a pracovníků v kultuře podepsalo otevřený dopis proti válce s Ukrajinou. Jsou mezi nimi například výtvarníci, kurátoři, architekti, historici umění i art manažeři. „Válka na Ukrajině je hrozná tragédie pro Ukrajince i Rusy. Přinese obrovské ztráty lidských životů, ohrozí ekonomiku a bezpečnost a naši zemi zavede do úplné mezinárodní izolace. Záminka, pod kterou je tato ‚speciální operace‘ vedena, je zcela vykonstruovaná ruskými autoritami. Ohrazujeme se proti tomu, že by tato válka byla vedena za nás.“

Izolace Ruska od světa bude znamenat jeho další kulturní a technologický úpadek.

Jiný otevřený dopis podepsalo přes 5400 vědců a publicistů se specializací na vědu. „My, ruští vědci a vědečtí novináři, deklarujeme silný nesouhlas s válkou, kterou na území Ukrajiny rozpoutala vojska naší země. Zodpovědnost za rozpoutání současné války je jen na straně Ruska,“ uvádí se v úvodu dopisu. Signatáři dále prohlašují, že mnozí z nich mají na Ukrajině rodinu, přátele nebo kolegy. „Naši otcové, dědové a pradědové bojovali společně proti nacismu. Spuštění války kvůli geopolitickým ambicím hnaným pochybnými fantaziemi je cynická zrada jejich odkazu,“ píší ruští akademici.

Vědci také upozorňují komplikace, které konflikt přinese jejich práci, a tedy i vědě jako takové a technologickému pokroku. „Rozpoutáním války Rusko utvrdilo svou pozici vyvrhele mezi státy světa. Znamená to, že my, vědci, už nebudeme moci dělat svou práci jako obvykle, protože vědecký výzkum je nemožný bez kooperace s kolegy z jiných zemí. Izolace Ruska od světa bude znamenat jeho další kulturní a technologický úpadek,“ píše se v dopisu. „Je pro nás hořké vědomí, že naše země, která spolu s dalšími státy bývalého Sovětského svazu rozhodující mírou přispěla k osvobození Evropy od nacistů, se nyní sama stala strůjcem nové války na evropském kontinentu,“ stojí dále v petici.

Čtěte dále