Fotoreport: Rajchlovci se většinu času přesvědčovali o vlastním významu

Dezinfo scéna kolem Jindřicha Rajchla se opět pokusila dobýt Prahu demonstrací na Václavském náměstí. Příznivců ale nepřibývá.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

„V České televizi budou mluvit jen o tom, jak byly na Letné jen nižší jednotky tisíc, ale každý, kdo tu je, tak to vidí,“ řečnil v závěru pochodu na Letnou po demonstraci na Václavském náměstí organizátor sobotní protestní akce Jindřich Rajchl. Utvrzování se v tom, že „z nás mají strach“ a že veřejnoprávní média o účasti na Rajchlových akcích lžou, bylo jedním z hlavních motivů demonstrace – nejen projevů na pódiu, ale i hovorů účastníků. Na facebooku Rajchlovy strany PRO se například psalo, že je na akci na Václavském náměstí přes sto tisíc lidí, což je zcela zjevný nesmysl, ale z nějakého důvodu je toto nadsazování pro dezinfo scénu zásadní. Rajchlovy demonstrace přitom co do počtu stagnují nebo počet účastníků mírně klesá. Ultrapravicová scéna, původně zformovaná na základě odporu k protipandemickým opatřením a nově vyjadřující odpor především k Fialově vládě a její podpoře Ukrajiny, se stabilizovala, protesty však také mají stále stejný průběh a podobné mluvčí.

Tentokrát právnička Klára Samková vystoupila s tím, že by Petr Fiala měl být zatčen a souzen. Za co přesně, neřekla, ale rozhodně dodala davu pocit důležitosti. Další mluvčí pak konfrontovali vládu s problémy, kterými současná společnost trpí. Řešilo se školství, zdravotnictví, vysoké ceny a inflace. Tradičně nejostřeji sociální problémy shrnul blogger Daniel „Vidlák“ Sterzik, nejblíž k fašismu měl, rovněž tradičně, poslanec Jaroslav Foldyna, který mimo jiné mluvil o „deviacích a dekadenci“, jež prý propaguje současná vláda. Několikrát od různých řečníků zazněl apel po vytvoření středoevropského spojenectví, kdy by se vzorem měl stát Viktor Orbán.

Při pochodu na Letnou přes magistrálu pak někteří účastníci komentovali cenu aut a všímali si, že pokud někdo náhodou vyjádří demonstraci podporu, takřka výhradně má levný vůz. Někteří účastníci opilecky pořvávali na auta s ukrajinskými značkami nebo ukrajinskou vlajkou. Před ministerstvem vnitra dav skandoval: „Rakušan za mříže!“

Na Letné, kde se ukázalo, jak málo je demonstrujících, kteří došli až sem, se opět mluvilo o soudech s vládou, změně zahraničněpolitické orientace země, rozpadu EU, nutnosti opustit NATO a zejména o strachu současného establishmentu z rajchlovců. Jako by hlavním cílem tohoto hnutí bylo ujistit se o vlastní důležitosti.

Vzhledem k problémům, které vláda nezvládá řešit, nicméně musí stagnující účast Rajchl považovat za neúspěch. I když se zaklíná tím, kolik lidí nenávidí Fialovu vládu, a tváří se jako jejich reprezentant, zjevně se jim nestává. Rajchlovo postavení zkrátka není zdaleka tak silné jako to, které měl Milion chvilek za vlády Andreje Babiše, nebo levicové odborářské hnutí proti vládě Petra Nečase.

Čtěte dále