Písmeno Z: Oficiální (a zlověstný) symbol ruské invaze na Ukrajinu. Kde se vzalo a kdo ho vymyslel?

Už krátce před samotnou invazí na Ukrajinu se na ruské vojenské technice začal objevovat záhadný symbol Z. Postupem času se pak proměnil ve zlověstné znamení ruských imperiálních choutek.

První snímky a videa zachycující ruskou vojenskou techniku se zvláštním označením na karoserii se na sociálních sítích objevily několik týdnů před začátkem války. Nejčastěji šlo o písmeno latinské abecedy „Z“, ať už ve čtverci, nebo ne, ale vyskytlo se i písmeno „V“. O několik dní později se „Z“ a „V“ (ale především „Z“) staly téměř oficiálním symbolem „speciální operace“. Kdo konkrétně přišel s nápadem používat „Z“ jako jeden z klíčových elementů ruské propagandy, není konkrétně známo. Organizátoři akcí a zdánlivě živelných protestů v regionech, kteří dostali za úkol ukázat, že invazi podporuje celý národ, netuší, co písmeno znamená. Redakce Meduzy našla člověka, který tvrdí, že tento nápad dostal on a lidé kolem něj a státní propaganda ho pak pouze realizovala.

Gubernátor Kemerovské oblasti Sergej Civiljov oznámil, že od 2. března se název regionu v oficiálních materiálech oblastní vlády bude psát jako KuZbass. Podle Civiljova „Z“ představuje „znak podpory našich bojovníků“, kteří se účastní „speciální vojenské operace“ na Ukrajině.

Znaky, ve většině případů šlo o písmeno „Z“ latinské abecedy, následně i „V“ nebo trojúhelník, byly nakreslené bílou barvou a širokými tahy na houfnicích, tancích a vojenských nákladních vozech. Vojenští experti přicházeli s různými vysvětleními, ale nejčastěji se přikláněli k verzi, že jde o označení příslušnosti techniky k vojenské oblasti: „Z“ jako západní, „V“ jako východní a trojúhelník odkazoval na jižní.

Ruské Ministerstvo obrany žádné vysvětlení nepodalo, a i když nakonec uveřejnilo několik příspěvků se zmínkami o „Z“ a „V“ na svých účtech na sociálních sítích, nic se tím nevyjasnilo. Znaky na vojenské technice se tam používaly v propagandistických heslech, například: „Ukončujeme války“ (rus. Zakančivajem vojny) nebo „Za mír“ (rus. Za mir). Nejprve byla počáteční „Z“ a „V“ psána azbukou (tj. „З“ a „В“), a poté byla v hashtazích zaměněna latinská písmena.

Ještě, než se pustili do práce specialisté na marketing sociálních sítí z Ministerstva obrany Ruské federace, stalo se písmeno „Z“ mezi stoupenci ruské státní moci nejprve neformálním, a pak de facto i oficiálním symbolem invaze na Ukrajinu. Začali si jej přidávat k přezdívkám, zaměňovali jiná ruská písmena za „Z“ v názvech svých účtů a dávali si „Z“ na své avatary: kanál radikálního pravoslavného hnutí Sorok Sorokov na ruské sociální síti Telegram se teď jmenuje Zorok Zorokov a kanál, který v srpnu roku 2019 publikoval osobní údaje účastníků protestů proti zamítnutí registrace opozičních kandidátů do Moskevské městské dumy, se jmenuje Soudruh Z Major.

S písmenem „Z“ na dresu se na předávacím ceremoniálu objevil ruský gymnasta Ivan Kuljak, který získal třetí místo na závodech v Dauhá 5. března (Mezinárodní gymnastická federace v souvislosti s tímto „šokujícím chováním“ požádala o zahájení disciplinárního řízení). Gubernátor Kemerovské oblasti Sergej Civiljov oznámil, že od 2. března se název regionu v oficiálních materiálech oblastní vlády bude psát jako KuZbass. Podle Civiljova „Z“ představuje „znak podpory našich bojovníků“, kteří se účastní „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Písmeno „Z“ na své logo na internetových stránkách umístilo Zákonodárné shromáždění Kemerovské oblasti. Pravdou zůstává, alespoň nakolik je možné usuzovat z dokumentů publikovaných oblastní vládou od 2. března dále, Kuzbass se i nadále píše tak, jak se psával dříve.

Jak se „Z“ zavádí v regionech

V některých ruských regionech byly organizovány akce na podporu „speciální operace“ na Ukrajině, jejichž účastníci se stavěli do tvaru písmene „Z“. Hojně diskutovaným tématem se staly dvě události v Kazani. První se přihodila 5. března, kdy místní dětský hospic seřadil své svěřence do tvaru „Z“, a 9. března se pak v obchodním centru Kazan Mall uskutečnila akce, jíž se účastnili studenti Kazaňského státního institutu kultury (zkr. KazGIK) oblečení do bílých kápí s připnutou svatojiřskou stuhou ve tvaru „Z“. Studenti střídavě zvedali do vzduchu pravou a levou ruku se sevřenou pěstí za skandování hesla „Za mír“ a zpěvu písně Olega Gazmanova „Vpřed, Rusko!“

Podle slov studentů KazGIKu, s nimiž Meduza pod příslibem zachování anonymity mluvila, akci institut zorganizoval doslova během několika hodin. Ještě ráno v den události nikdo nevěděl, že se bude konat. Studentům byl rozeslán text Gazmanovovy písně s žádostí, aby se jej naučili nazpaměť – bez jakéhokoli odůvodnění. Na generálce v týž den jim bylo oznámeno, že večer všichni půjdou do nákupního centra na bleskovou akci. „Studenti! Na akci se setkáme v institutu v 17:00 ve vstupní hale. Všichni budou přítomni! Jinak budou velké problémy!“ napsali vedoucím skupin představitelé děkanátu (Meduza tuto konverzaci viděla, o žádných sankcích vůči těm, kdo nepřišli, není ovšem naší redakci nic známo).

Na dotaz, kdo akci vymyslel, mluvčí Kazaňského institutu kultury odpověděli, že iniciativa vznikla ze strany samotných studentů. Přitom za „osobní iniciativu institutu“ označili hashtag #ZaМир, který se objevil v záhlaví jeho oficiální stránky, a přidané písmeno „Z“ ve zkratce názvu institutu – КазZГИК.

V jiných regionech Ruska také proběhly akce na podporu války, včetně těch organizovaných místními úřady za použití politické síly. Jak Meduza zjistila, přinejmenším v několika případech v takových akcích figurovalo místní centrum správy regionu (CSR). Například v Tomsku za účasti CSR uspořádali hodiny ve školách, na nichž žákům vysvětlovali „spravedlnost“ a „nevyhnutelnost“ „speciální operace“ na Ukrajině.

Centra správy regionu byla vytvořena na základě Putinovy iniciativy v roce 2020 v každém regionu. Úkolem CSR je podle prohlášení úřadů zjednodušit komunikaci mezi občany a úředníky skrze monitoring sociálních sítí a zpracovávání stížností obyvatel.

Ve skutečnosti, jak Meduze sdělil bývalý zaměstnanec vlády Chakaské republiky pod příslibem anonymity, je například místní CSR v Chakasku de facto cenzurní úřad stojící „jakoby nad všemi úředníky a médii“.

Patriotické kolony aut se symbolikou písmene „Z“ byly v Tomské oblasti organizovány hned několika strukturami. Jak redakci Meduzy sdělil zdroj blízký organizátorům, v týdnu od 7. do 13. března proběhlo v tomto regionu více než deset takových akcí. Akce na podporu války organizovali pracovníci z tomské radnice, úřady Tomské oblasti, okresní administrativa, zaměstnanci místního oddělení Mladé gardy Jednotného Ruska (MGJR) a štábu MyVmestě (čes. JsmeSpolu) spjatého se „stranou u moci“.

Jako organizátor několika akcí se zapojil také Ruský svaz veteránů z Afghánistánu (RSVA) ve spolupráci se zaměstnanci z místního Ministerstva vnitra. „Oni dostali pokyn shora. (Zaměstnanci MV) šli připravení: měli bannery a vlajky,“ říká zdroj.

Průjezd kolony se symbolikou „Z“ na podporu „speciální operace“, který proběhl v hlavním městě Chakaské republiky Abakanu 6. března, mělo také na starosti místní CSR, jak sdělili Meduze dva pracovníci místních médií a jeden současný zaměstnanec regionální vlády, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Účastníky automobilové akce byli „sportovci, aktivisté Všeruské národní fronty (VNF) a Mladé gardy,“ ale „nejvíce bylo obyčejných obyvatel města, kteří se rozhodli prostřednictvím této akce vyjádřit svůj respekt a obdiv armádě Ruska a donbaské domobraně,“ oznámila 6. března místní informační agentura Chakasija loajální vůči vedení místního Jednotného Ruska. Zdůraznila přitom, že „na akci nebyl ani jeden představitel vlády republiky a nikdo z vedení politických stran.“

Za formální organizátory a realizátory akce přitom zdroje Meduzy označují aktivisty místního Jednotného Ruska a VNF a také některé podnikatele blízké „straně u moci“, avšak zdroje nespecifikují, zdali dostávali „rozkazy z centra“. Jeden z abakanských novinářů, který si také přeje zůstat v anonymitě, podotkl, že organizátoři kolony vozů vystupovali s vlajkami, na nichž byl vyobrazen symbol „Z“, „a nebyly to podomácku vyrobené vlajky.“ „Naši (příslušníci úřadů) nepřiznají, že to je iniciativa federálního centra,“ pověděl pod příslibem anonymity jiný pracovník místních médií. „Všechno se děje jakoby spontánně: podnikatelé chtěli nálepky na auta, tak si je objednali. No a představitelé různých orgánů státní moci se sami chopili iniciativy a dělají znaky s písmenem ‚Z‘.“

Den před Mezinárodním dnem žen 8. března podle slov jednoho z pracovníků médií redakce dostala od vládního aparátu republiky doporučení „nepsat“ o koloně „Z“ v Abakanu. Ale již další den, ve středu 9. března, se hlavní představitel republiky Valentin Konovalov sám objevil na veřejnosti s odznáčkem s písmenem „Z“ na klopě saka. Stejných odznáčků si novináři všimli na oblečení úředníků republiky. Brzy nato byly „patriotické“ konvoje uspořádány i v okresních centrech a představitelé úřadů republiky ozdobili symbolem „Z“ Národní muzeum Chakaska.

Podle korespondentů Meduzy v regionech nikdo nechápe, co vlastně písmena „V“ a „Z“ znamenají. Na otázky novinářů místní úředníci odpovídají naučenými frázemi o tom, že to znamená „Úkol bude splněn“ (rus. Zadača budět vypolněna) a „Síla je v pravdě“ (rus. Sila v pravdě) bez dalších vysvětlivek. O opravdovém významu písmen na vlajkách, billboardech a nálepkách se mohou redakce médií podřízených státní moci jen dohadovat. Konkrétně jeden z chakaských novinářů při rozhovoru s Meduzou vyslovil domněnku, že „Z“ je odkaz na německé slovo Zeit (tj. „čas“): „Přišel čas konat,“ vysvětluje a vzpomíná na protiválečný klip hudební skupiny Rammstein.

Některé skupiny ruských nacionalistů se mezitím pokoušely provést vlastní akce na podporu války na Ukrajině, které nebyly schváleny úřady. Navíc jeden z nich, publicista Jegor Cholmogorov, který se 12. března pokusil zorganizovat pochod „na podporu armády a politiky prezidenta“ od budovy Státní dumy na Triumfální náměstí v Moskvě, dostal nejen zamítnutí, ale i napomenutí od městského zastupitelstva.

Foto Administrativa města Chabarovsk, Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Tak kdo to tedy vymyslel?

Zdroje Meduzy v regionech, kde probíhaly akce se „Z“, nevědí, kdo konkrétně přišel s nápadem používat to, co vojenští experti považují za taktické označení vojenské techniky jako symboliku „speciální operace“.

Několik zdrojů Meduzy blízkých vnitropolitickému bloku prezidentovy administrativy (AP) potvrdilo, že blok nemá s vytvořením „operace ‚Z‘“ co do činění. Dva z nich označili za původce nápadu PR oddělení Ministerstva obrany v čele s poradcem ministra Sergeje Šojgu Andreje Iľnického. S touto verzí souhlasí zdroj Meduzy, který patří k organizátorům tomských kolon vozů: podle něj je to „práce lidí z PR, kteří vytvářejí obraz a image naší armády.“

Oddělení PR Ministerstva obrany přitom pracovalo s RT a její hlavní redaktorkou Margaritou Simoňjanovou. Jak říká zdroj Meduzy blízký AP, designéři televizního kanálu symboliku vymysleli a ministr Sergej Šojgu ji schválil. „Simoňjanová se v mnohém chopila iniciativy. Symboliku představili i prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle slov jednoho z korespondentů se mu líbila,“ říká zdroj. Designéři kanálu RT, vedeného Margaritou Simoňjanovou, opravdu připravili styl prezentace „operace ‚Z‘“. Výrobky s písmenem „Z“, stylizovaným do nedbalého nápisu bílou barvou na karoserii obrněných vozidel, se prodávají v online obchodě RT od 26. února.

Simoňjanová si přečetla zprávu korespondenta Meduzy s otázkou, zda se účastnila kampaně, ale místo odpovědi na sociálních sítích publikovala screenshot žádosti s komentářem: „,Zdroje meduzy‘ mi pravidelně dávají nečekané důvody na sebe být pyšná. A nezbývá než litovat meduzu.“ (Pravopis byl zachován, zaměstnanci vládních organizací v Rusku často publikují dotazy nezávislých novinářů na sociálních sítích místo toho, aby na ně odpovídali.) Poradce ministra obrany Andrej Iľnickij na otázky Meduzy nereagoval vůbec.

Jeden ze zdrojů Meduzy blízký vedení Petrohradu soudí, že mezi autory nápadu byl podnikatel Jevgenij Prigožin. Avšak korespondenti blízcí AP to popírají.

„Na propagaci Kuchařova (přezdívka Prigožina podle oblasti jeho podnikání) výtvoru a jeho nápadů, takže i jeho samotného, nikdo nebude plýtvat svými zdroji. Všichni jedou na sebe. A dát Kuchařovi možnost privatizovat symboly budoucího vítězství… to by nikdo nedovolil. To by to „Z“ pomazali hovnem,“ tvrdí zdroj Meduzy, blízký vnitropolitickému bloku AP. Nevylučuje (s upozorněním, že jde o předpoklad, a ne o ověřenou informaci), že nějaká slova o „operaci ‚Z‘“ mohl nadhodit prezident Putin a jeho okolí „hned začalo vrtět ocasy a přemýšlet, jak to udělat a propagovat.“ Jiný zdroj Meduzy blízký AP je přesvědčen, že se Prigožin do kampaně „operace ‚Z‘“ „včas přimotal“.

Samotný název „operace ‚Z‘“, její symboliku a strategii propagace zdroje Meduzy blízké AP hodnotí negativně. „Z pohledu politického marketingu je to prostě otřesné,“ komentuje symbol jeden z marketingových tvůrců spolupracujících s administrativou. Podle něj písmeno „Z“ jakožto název samo o sobě žádný význam nemá: „Lidé od začátku nechápou, co to je a proč to je tak. (…) Že by nějaká reklama na Zelenského?“ dodává nechápavě. Druhý z tvůrců říká, že „Z“ není ani písmeno azbuky, a přitom samotná invaze se prezentuje jako „záchrana ruského světa“.

K akcím se symbolikou „Z“ v regionech zdroj blízký AP říká: „Správy zajištění Státní rady se téma (,Z‘) netýká. Správa vnitřní politiky v čele s Jarinem povzbuzuje gubernátory k tomu, aby něco podnikali – nějaké bleskové akce, automobilové konvoje, okna svítící ve tvaru ‚Z‘. Nikdo nikoho nenutí a gubernátoři se sami snaží o sto šest. Někteří to až přehánějí.“

Akce s okny místních úřadů a radnic, vysokých škol či jiných budov svítících v noci ve tvaru „Z“ proběhly v mnohých regionech: v Novosibiřské, Amurské, Voroněžské, Ivanovské a dalších oblastech, krajích a republikách Ruska.

„Lidé kreativních profesí“

Úplně první užití symboliky „Z“ v online bleskové akci na podporu ruské armády, které se podařilo Meduze vypátrat, patří ještě do období před oficiálním začátkem války. Informoval o tom politický analytik Igor Mangušev, autor kanálu na sociální síti Telegram s názvem Zápisky dobrodruha (rus. Zapiski avanťurista, teď se jméno kanálu píše také s latinským písmenem „Z“) a „vysloužilý kapitán LNR“, jak se představil při rozhovoru.

Jméno Manguševa se objevilo také v uniklých informacích o aktivitách Agentury internetového vyšetřování – proslulé petrohradské „továrny na internetové trolly“, která bývá spojována s Jevgenijem Prigožinem. Pravost korespondence potvrdil sám Mangušev portálu Fontanka. V roce 2019 Novaja Gazeta Igora Manguševa označovala za jednoho z provokatérů, kteří naoko provozovali nelegální byt, kde se falšovaly podpisy na podporu oponentky Alexeje Navalného Ljubov Soboľové, která tehdy kandidovala ve volbách do Moskevské městské dumy.

V rozhovoru s Meduzou Igor Mangušev řekl, že s nápadem na tuto akci přišel on a jeho „spolubojovníci“ – „lidé kreativních profesí, kteří se v roce 2014 a později kvůli okolnostem chopili zbraní.“ Pravdivost svých slov Mangušev Meduze prokázal screenshoty konverzace na Telegramu, kde účastníci navrhují dát si jako avatary svých kanálů loga s písmenem „Z“: „Právě bílou barvou, nanesenou jakoby štětcem, trochu nedbale, ale aby byla u všech stejná.“

Takové ztvárnění se opravdu začalo objevovat ve skupině kanálů na Telegramu, které mají souvislost s obecnou tematikou podpory „národních republik“ na východě Ukrajiny mezi 20. a 21. únorem, to znamená v předvečer invaze. Právě tam, předpokládá Mangušev, to viděl „někdo z lidí, kteří dělají státní propagandu, a řekl: wow, super téma, jdeme na tom dělat.“

Uznání „autorského práva“ pro sebe a své kolegy se ale domáhat nehodlá: „Udělali jsme něco důležitého a užitečného a jsme rádi, že se to mezi lidmi ujalo. Z mnoha důvodů nemáme státní zdroje, abychom to mohli dělat ve velkém měřítku. Nemůžeme jako RT potisknout milion triček a prodávat je.“

Igor Mangušev se ale staví negativně k metodám, pomocí nichž stát „vnucuje Z“ jako oficiální symboliku „speciální operace“. Říká, že se mu líbí totalitární estetika akcí se studenty v uniformách se „Z“, kteří synchronizovaně zdvihají ruce se sevřenými pěstmi. Ale zdůrazňuje, že pokud by realizaci nápadu svěřili jemu, udělal by to tak, aby si všichni dali „Z“ jako avatara a oblékli si trička dobrovolně. „Abychom mohli tento experiment provést ve velkém měřítku, musíme na to jít od srdce. Ale náš stát to naneštěstí neumí tak, aby něco šlo od srdce,“ uzavírá Mangušev.

Autor je novinář.

Z ruského originálu Буква Z — официальный (и зловещий) символ российского вторжения в Украину publikovaného na stránkách ruského deníku Meduza přeložila Karolina Balajková.

Čtěte dále