Fotoreport: Nezapomeňte na pana Ladislava Halamku, který zemřel po vystěhování z bytu

Pietní akce v Praze 2 připomněla smrt Ladislava Halamky, obyvatele Vinohrad, kterého v zimě 2021 nechala městská část vystěhovat.

„Jak velký je luxus mít prostředí, kde je současné fungování v každodennosti žitelné, a jak privilegovaná jsem, to si uvědomuji i díky své práci, kdy se snažím přispět ke změnám politik tak, aby vedly k ukončování bezdomovectví. Pokud je krize skutečně příležitostí, pak především tou, která dá nahlédnout nové projevy sociálních nerovností, zneviditelňování, lhostejnosti a strukturálního násilí v jeho pestrobarevných podobách. Když zemře v důsledku onemocnění covid-19 žena bez domova a její smrt se děje v důsledku všeobjímající lhostejnosti, kdy každému, kdo měl tu moc rozhodnout, co se bude s jejím životem dít, na něm nezáleželo. Protože je ženou bez domova, protože ona přece nebude nikomu chybět. Když vyhodí muže bez domova uprostřed zimy na ulici. Zemře a nikdo si na něj ani nevzpomene. Nikdo si nebude připomínat ničí jméno.“

To jsou slova Barbory Bírové z Platformy pro sociální bydlení, která pronesla v neděli na rohu ulic Mánesovy a Blanické na pietní akci za Ladislava Halamku, který zemřel v zimě 2021, poté co byl pár týdnů před vánoci v roce 2021 vystěhován z bytu. Halamka byl člověk, kterého na Vinohradech lidé znali jako svéráznou postavu. Místní lidé mu dávali práci, občas někomu vymaloval, udělal nějakou práci, ale nebyl schopný zaplatit nájem. Živil se také tím, že vozil věci do sběru, a lidé ho měli rádi, povídali si s ním, kupovali mu cigarety, pivo nebo jídlo. Po vystěhování odešel na ulici jen s igelitkami. Lidé, kteří ho znali, mu darovali spacák a bundu, ty mu však někdo brzy ukradl. Zima byla ten rok mrazivá, silně prochladl, natekly mu nohy tak, že už se nevešel do bot, a krátce nato ho policie převezla do nemocnice, kde zemřel.

Za vystěhování Ladislava Halamky mohla městská část Praha 2, protože na něj podala žalobu. Politická prezentace Prahy 2 však od jeho smrti dávala ruce pryč. „Pan Halamka byl z bytu vystěhován na základě výkonu exekuce a o jejím výkonu i načasování samotného vystěhování na 3. 12. 2020 rozhodl exekutorský úřad, tedy nikoli MČ Praha 2, uvedla pro Náš REGION mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová, která dále vysvětlovala, že Halamka odmítal na řešení své situace participovat, a tudíž „nikdo nic nezanedbal“. Skutečnost, že byl Ladislav Halamka psychicky nemocný, a proto nedokázal spolupracovat, městská část nevzala v potaz, byť má několik set volných bytů, některé z nich dlouhé roky prázdné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále