Kandidátka SPOLU do evropských voleb je věrohodná asi jako prodejní akce předražených hrnců

U všech uskupení voliči víceméně ví, koho volí a co budou dotyční v Evropě dělat. V případě kandidátky SPOLU se nejedná o volbu, ale ruletu, kdy voliči možná zvolí přesný opak svých zájmů.

Většina českých stran se dohodla na podobě svých evropských kandidátek do evropských voleb, které se uskuteční příští rok. Největší drama se konalo nejdříve u Pirátů a v posledních týdnech u koalice SPOLU.

V případě Pirátů se stranický establishment snažil do čela kandidátky protlačit Mikuláše Ferjenčíka, který již i mimo stranu proslul tím, že se hrne na jakoukoliv pozici. Proslavil se zpackanou kampaní Pirátů do posledních voleb, z čehož on ani strana nevyvodili doslova nic. Vedení strany navzdory uhájili současní europoslanci Kolaja, Gregorová a Peksa své pozice a budou tvořit čelo kandidátky i v příštích volbách.

Větší drama se odehrálo v případě koalice SPOLU. Dlouho nebylo jisté, zda koalice vůbec vznikne a to proto, že v Evropě nedává smysl. TOP 09 a lidovci patří do jedné z největších a nejstarších frakcí, Evropské lidové strany. Ta má v současnosti v Evropském parlamentu 178 členů ze 705 a jsou v ní zastoupeny strany ze všech členských zemí Evropské unie. Politicky patří někam na pravý střed a vedle českých lidovců a TOP 09 v ní sedí také politici ze STAN. Patří do ní také současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

ODS sedí ve frakci Evropských konzervativců a reformistů, což je ultrakonzervativní bojůvka existující od roku 2009, která se politicky řadí k pravici, euroskeptikům a antifederalistům. Prosazují Evropskou unii slabou a ve světě bezvýznamnou. U vzniku frakce stáli v roce 2005 britští konzervativci a David Cameron, pro které byli evropští lidovci příliš federalističtí. Tak moc, že nakonec vyvedli Británii z Evropské unie, ale to je jiný smutný příběh.

V Této frakci dnes najdeme polský PiS, italské postfašisty Bratři Itálie současné italské premiérky Meloni, na kterou má crush náš premiér Fiala, a další pravicové nacionalisty, jako jsou Praví Finové, španělský Vox nebo Švédští demokraté.

Fiala vznik koalice do eurovoleb komentoval slovy: „Českou republiku čekají volby do europarlamentu, které podle všeho budou jiné než ty předcházející. Populistické a extremistické strany dávají jasně najevo, že tentokrát chtějí maximálně využít všech svých možností a budou se snažit, co nejvíce získat… Bude to pravděpodobně doba lží, strašení a nepravd.“ Petr Fiala varující před populismem zapomněl dodat, že jeho strana v europarlamentu sedí ve frakci sdružující výhradně evropské pravicové populisty, přičemž tuto frakci dokonce ODS spoluzakládala.

Místo voleb ruská ruleta

Voliče SPOLU tak místo voleb čeká loterie, jestli v europarlamentu pomůžou posílit evropské nacionalisty a konzervativce nebo proevropské lidovce. O vytvoření tohoto nesourodého slepence usiloval především Petr Fiala a zoufalí lidovci.

Ti dokonce hrozili, že pokud tato kandidátka nevznikne, nemusela by vzniknout ani společná kandidátka do parlamentu. Není se moc co divit lidoveckému vydírání. Vzhledem k jejich preferencím, které odrážejí jejich tálibánskou politiku k LGBT+ tématům nebo legalizaci drog, je pro ně přilepení se na další strany zcela zásadní. Bez koalice by se už nemuseli dostat nikdy nikam.

Petr Fiala varující před populismem zapomněl dodat, že jeho strana v europarlamentu sedí ve frakci sdružující výhradně evropské pravicové populisty, přičemž tuto frakci dokonce ODS spoluzakládala.

Zatímco lidovci bojovali za vznik vehiklu, na jehož zádech si zajistí výtah k dalším mandátům, proti stáli především současní europoslanci Vondra a Vrecionová z ODS a Niedermayer z TOP 09. Všichni vědomi si toho, že se reálně neshodnou ani na datu v kalendáři. A přesně v tomto pořadí obsadí společnou kandidátku, kdy na čtvrtém místě bude za lidovce bojovat populární popleta Tomáš Zdechovský. Ten se proslavil třeba tím, že spočítal gaye a lesby v KDU-ČSL, do krve se angažoval v tragické kauze zanedbávaných dětí Michalákových, které zachránil norský Barnevernet. Zdechovský chtěl dokonce vyhostit norskou velvyslankyni. V evropské politice se pak věnuje strašením migrací.

Nejabsurdnější je nicméně spojení Vondry a Niedermayera, mezi nimiž je ještě další konzervativní kandidátka ODS Veronika Vrecionová, která se prezentuje jako „ambasadorka českého venkova“. Jako by český venkov už netrpěl dost.

Pokud Vondra nadává na Green Deal, kudy chodí, Niedermayer je jeho propagátorem stejně jako poměrně nadšeným zastáncem obnovitelných zdrojů a elektromobility, kdy se pravidelně pouští na svých sociálních sítích do vyvracení mýtů, které okolo nich panují. To si s Vondrou užije. Pokud se premiér Fiala chlubí výbornými vztahy s předsedkyní Komise von der Leyen, Vondra chce zeleno-levicovou komisi vyměnit.

Saša Vondra, pták roku

Vondra od svého nástupu do Evropského parlamentu opakuje teze o tom, že je disidentbojuje proti zelené levici, současně byl garantem zelené části programu koalice SPOLU v minulých parlamentních volbách, kde prosazoval věci, jako je pták roku.

Zatímco Niedermeyer bojuje za elektromobilitu, Vondra slavil jako malé děcko, že Evropská unie navzdory stavu klimatu oslabila normu euro 7 pro spalovací motory a učinila ji tím prakticky bezzubou.

Paradoxů je zde mnoho. Niedermayer bere změnu klimatu zcela vážně, zatímco pro Vondru je to zelená ideologie. Bývalý centrální bankéř je rozhodným zastáncem přijetí eura, zatímco kdyby Vondra mohl, platí nejraději grošem a celá ODS s ním. Niedermayer nemá problém s omezením tzv. práva veta, protože prostě brzdí rozvoj a akceschopnost Evropské unie. Podporuje Istanbulskou úmluvu, podporoval nakonec vítězné strany v polských volbách, kdy naopak jejich vítězství většina ODS fandící Kaczyńského klerofašistům oplakala.

 Vondra je na druhou stranu známý konzervativní fanatik, který nenávidí Gretu i Green Deal, současný Evropský parlament je prý úplně nejhorší: „Ideologicky. Je příliš zelený, příliš doleva, příliš regulace. Příliš hledání lepších zítřků bez vědomí konsekvencí.“

Vondra také patří k fanouškům polského PiSu a Orbána, i když o tom druhém už od války na Ukrajině, kdy se Orbán prakticky postavil na Putinovu stranu, raději nemluví. Jsou prostě chvíle, kdy nakonec i Vondrovi občas něco dojde. Nicméně v parlamentu se stavěl proti tomu, aby kdokoli věnoval zbytečnou pozornost destrukci právního státu v Maďarsku či Polsku. Před třemi lety zaútočil na Milion chvilek, když použili slogan, že nechceme jít cestou Polska nebo Maďarska. Podle Vondry byly obě země úplně v pohodě a nebezpečím byl pouze Babiš. A když před třemi lety přijímal Evropský parlament rezoluci kritizující vznik LGBT free zón v Polsku, hlasoval Vondra proti, protože se prý Polsko jen brání nesmyslům ze Západu. Nesmyslům, jako jsou lidská práva.

Z analýzy hlasování lidovců, TOP 09 a ODS v uplynulých letech vyplývá, že má ODS ke svým partnerům nepřekvapivě daleko. Celá koalice je v případě eurovoleb podvod na voliče. Nakonec rozhodne úspěšnost kroužkování. Vondra s dvojkou Vrecionovou už každopádně kampaň raději zahájili, kdy jejich billboardy se sloganem „Pro Evropu bez nesmyslů“ zaplevelily Česko. Heslo je v jejich případě vyloženě sebeironické.

Začít museli brzy, protože asi tuší, že se je chystají překroužkovat lidovci, což je v případě voleb partner příjemný asi jako rakovina. Uvidíme, jestli z tohoto nesmyslu budou těžit spíše Piráti a STAN vedený Danuší Nerudovou, nebo Babiš a jeho loutky.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále