„Nedovolme, aby se z ženské emancipace stalo luxusní zboží vyšších tříd,“ požaduje feministický kolektiv RFK

Performativní akce feministického kolektivu RFK symbolicky pohřbila kulturní války. Vedle kritiky životních podmínek v současném ekonomickém systému událost kritizovala i neoliberální feminismus.

Skupina asi patnácti osob v růžových pracovních vestách se v úterý v odpoledních hodinách sešla na souběhu ulic Francouzské a Příční v Brně, aby zde symbolicky zakopala sekeru kulturních válek. Za akcí stál aktivistický a feministický kolektiv RFK, který do veřejného prostoru intervenoval mimo jiné recesistickou mší při příležitosti akvizice katolické církve v Brně v roce 2021. Na svém kontě má také řadu podpůrných akcí, solidárních demonstrací, sbírek, nebo také zin mapující právo boje na bydlení ve Varnsdorfu.

„Z feministického boje za rovná práva se stalo volání po ženách na vedoucích pozicích a ve vysoké politice. Feministky jsou ženy oblečené v luxusním oblečení na titulních stranách časopisů. Stačí nám ale dětské skupiny ve firmách, když práce, kterou díky tomu můžeme vykonávat, je otrocká práce pro růst kapitálu jednoho procenta nejbohatších? Jaká je v tom svoboda? A kde jsou ta rovná práva? Nedovolme, aby se z ženské emancipace stalo luxusní zboží vyšších tříd. Bude to ale práce. Spojme se a vykopejme sekeru třídního boje,“ stálo mimo jiné v manifestu, který byl umístěný na europlotech hned vedle banneru se sdělením „Musíme to opravit“.

Kolektiv RFK zapojoval do tříhodinové performativní akce dobrovolníky a dobrovolnice i kolemjdoucí. Celou akci doprovázel zpěv účastnic, ve kterém zaznívaly vybrané pasáže z knihy Feminismus pro 99 procent: Manifest a opakovaně byly čteny požadavky kolektivu RFK volající po feminismu, který osvobozuje napříč genderovými, rasovými a třídními nerovnostmi.

Asi po dvou a půl hodinách intenzivního kopání účastníci a účastnice události spontánně a téměř rituálně vyslovili nad vyhloubenou jámou svá přání.
„Přeji si udržitelná a inkluzivní města pro všechny,“ zaznělo od architekta Martina Švece, dále byly vzneseny požadavky na dostupné bydlení, solidaritu a důstojný život pro všechny. Následně byla zakopána sekyra kulturních válek.

Akce se uskutečnila za podpory platformy pro performativní umění Terén a projektu Prostor pro spor, na kterém participuje Nesehnutí a Ústav politologie Univerzity Karlovy.  Feministické performance předcházela debata na téma Jak (ne)mluvit o genderu s akademičkou Evou Svatoňovou a publicistkou Majou Vusilović.

 

 

 

Čtěte dále