Trampoty Pavla Blažka nikdy neskončí. Nejspíš je za tím špatná komunikace

Pavel Blažek si vyrobil další skandál. Na ministerstvo si dosadil už jednou vyhozeného spolustraníka, který prokázal značnou morální flexibilitu. To se v ODS cení.

„Já nebudu šťastný, až o vás budu všechno vědět. A věřte tomu, až budete všechno vědět vy o mě, také šťastní nebudete,“ varoval v roce 2012 Pavel Blažek na kongresu ODS v Brně své kolegy. Je pravda, že s rostoucím počtem známých kauz o Blažkovi míra štěstí neroste. Alespoň v něčem je možné říct, že stínový předseda ODS nelhal.

Poslední kauzu přinesly Seznam zprávy tento týden a týká se manipulace se zkouškami insolvenčních správců, což je lukrativní byznys, ve kterém se točí velké peníze. A jakmile se někde točí peníze, bude se okolo nejspíš točit i Pavel Blažek a s ním celá jeho strana slušné a odpovědné politiky. V tomto případě podal ředitel insolvenčního odboru ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek protikorupční podnět na svého nadřízeného. Tím je Antonín Stanislav, člen ODS a náměstek Pavla Blažka. Blažek si Stanislava, sponzora ODS, na tuto pozici sám dosadil. A to poté, co v roce 2016 musel Stanislav odejít z ministerstva spravedlnosti právě pro podezření na manipulace se zkouškami insolvenčních správců. Co by někomu jinému někde jinde zničilo kariéru, je v ODS kvalifikací pro cestu vzhůru.

Bez Blažkova laskavého dozoru by se většina členů minimálně brněnské ODS dávno zatoulala do vězení. Není to nic jednoduchého je uhlídat.

A tak se stal Stanislav nadřízeným Benýška a začal na něj tlačit, aby zmizel. Benýšek přitom odhalil jeho manipulace v roce 2016 a zajistil mu tak odchod z ministerstva, jež tehdy vedl Robert Pelikán. Blažek podle informací Seznam zpráv přeskupil ministerstvo tak, aby kontroloři insolvenčních správců spadali pod Stanislava, i když to nedává žádný smysl. Samozřejmě smysl z pohledu fungující státní správy. Z pohledu ovládnutí státu za účelem zisku to smysl dává, což je základní DNA politiky ODS již od roku 1990. Benýšek využil zákon o ochraně whistleblowerů, který muselo z donucení připravit právě ministerstvo spravedlnost i přes nechuť Blažka, který původní návrh vykastroval, aby působnost zákona co nejvíce zúžil. Do médií pak chodil tento zákon vysvětlovat Antonín Stanislav. Tak snad ho pochopil dobře.

Blažek, muž mnoha zájmů

Jedná se o další z rostoucí řady případů, kdy Pavel Blažek využívá aparát státu pro prospěch svůj, strany a jednotlivých přátel ODS. Že by mu tato kauza zajistila odchod z ministerstva, je vyloučeno, vždyť kdo by pak Fialovi radil, kdy má zvedat ruce a láteřit nad bojem proti populismu.

Bez Blažkova laskavého dozoru by se většina členů minimálně brněnské ODS dávno zatoulala do vězení. Není to nic jednoduchého je uhlídat. Když taková primátorka Markéta Vaňková zrovna nečachruje s městskými byty, běhá se svým pobočníkem Kerndlem ulicemi Brna a slídí, kde by si dali čáru koksu. Po večerech si pak Blažek pročítá spisy vedené nejen na své brněnské kolegy, ale nakonec i na sebe.

A když neřeší spravedlnost, aby byla občas slepá úplně, řeší třeba, kolik jaderných bloků by měly mít Dukovany. Blažkova primátorka Vaňková totiž prosadila v Brně zrušení dotace na kotel pro brněnskou spalovnu, který měl zásobovat levným teplem obyvatele Brna. Místo kotle na laciný odpad mají drahé teplo přivést trubky z jaderné elektrárny Dukovany. Aby to fungovalo, navrhl Petr Fiala a Pavel Blažek, že se mají místo jednoho reaktoru postavit reaktory dva. Kvůli teplé vodě pro Brno. Za stovky miliard. Šetřit se může jen na školství a zdravotnictví. Od někoho, kdo si přisedne k proputinovskému vekslákovi a lobbistovi Martinu Nejedlému, protože prší, toho asi nemůžeme čekat příliš mnoho. Ale jistě je za vším jen špatná komunikace. Možná to bude chtít další vládní kampaň, která lidem vysvětlí, proč je ovládnutí spravedlnosti Blažkem slušné a odpovědné.

Rozkrást stát, ale slušně

Kampaň ale bude potřeba i v dalších věcech. Po letech v opozici vyhladovělá ODS se snaží z veřejných zdrojů urvat, co může. Nejspíš si je vědoma rizika, že by mohla zase dekádu strávit ve vyhnanství poté, co svou devastační politikou vydláždí cestu k moci Babišovi.

V Olomouci policisté odhalili obří korupční síť, v níž členové ODS rozdělovali peníze a přijímali úplatky za rozdělování dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Vedle zástupců stavebních firem se celé operace zúčastnili lobbista Robert Knobloch a náměstek hejtmana Michal Zácha. Oba členové ODS a oba významní a dlouhodobí sponzoři této kleptokratické strany. Podle policie se jednalo o úplatky v řádech desítek milionů korun, obviněno bylo třináct lidí a většina se přiznala.

Nejspíš i v tomto případě se bude jednat o špatnou komunikaci, kdy policie neocenila odpovědnou politiku škrtů a úspor, v jejímž rámci se přesunou peníze z veřejných rozpočtů do soukromých kapes. Jak to ten Babiš vlastně dělá, že mu pořád tak rostou preference. Nejspíš zatím stojí dezinformace a Rusko.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále