Nové prostory slasti a brutální melancholie. Podcast Soundsystém bilancuje rok 2023 v hudbě

Posádka Soundsystému si v rekapitulačním díle prošla nejzajímavější desky uplynulého roku a připomněla změny, které se v hudbě udály. Shodla se na tom, že to pro hudbu byl skvělý rok.

Výroční žebříčky dávají hudebním fanouškům a fanynkám poslední šanci objevit klenoty, které jim v průběhu roku unikly a bilanční díl Soundsystému má právě takový cíl. Připomněli jsme si v něm desky, o nichž jsme se už v průběhu roku bavili, ale zmínili jsme i nějaké, o nichž zatím řeč nebyla.

Nejprve jsme si ale připomněli smutný osud zrušených kulturních center a ukončených festivalů a došlo samozřejmě i na připomínku aktivit iniciativy Nadšením nájem nezaplatíš, která upozorňuje na neudržitelný stav kulturní publicistiky v Česku. Přes všechny možné škrty to byl ale podle Soundsystému v české alternativě skvělý rok, ať už jde o nevyčerpatelnou nabídku koncertů nebo skvělé domácí desky.

Soundsystém si také všímá, že v hitparádách se čím dál více prosazuje i hudebnictvo mimo tradiční anglo-americkou osu. K jihokorejským a latinoamerickým interpretům a interpretkám, které už jsme v hitparádách vídali v minulých letech, letos přibyli i zástupci Afriky.

Každý ze stálých členů Soundsystému měl za úkol vybrat pět svých nejoblíbenějších desek. Na jedné se všichni shodli a mohli jsme ji doporučit jako naši desku roku 2023. Třináctka alb, které si Soundsystém zamiloval, odráží pestrobarevnou podobu současné alternativy. Kromě českých a anglo-amerických jsou zastoupeny také desky hudebnictva ze Slovenska, Maďarska, Irska, Brazílie, Švédska nebo Polska.

Kdo natočil podle Soundsystému desku roku 2023? Jaké album poslouchal Karel na zahradě a jaké tři singly by si posádka vzala na opuštěný ostrov? Poslechněte si bilanční díl vašeho oblíbeného zahrádkářsko-hudebně-meteorologického podcastu.

 

Playlist:

Tirzah – trip9love…???

James Blake – Playing Robots Into Heaven

Yves Tumor – Praise a Lord Who Chews but Which Does Not Consume; (Or Simply, Hot Between Worlds)

Petra Hermanová – In Death’s Eyes

Martyyna Basta – Slowly Forgetting, Barely Remembering

Fvck_Kvlt – Cigán

Lankum – False Lankum

Lil Yachty – Let´s Start Here

DJ K – Panico No Submundo

Adela Mede – Ne Lépj a Virágra

Janelle Monae – The Age of Pleasure

Toyota Vangelis – Výklopný světlomety

Lost Girls – Selvutsletter

Čtěte dále