Hudební kluby proti fašizaci

Prohlášení provozovatelů pražských klubů k narůstající agresivitě a netoleranci ve společnosti.

Vzhledem k událostem tohoto víkendu, jejichž vrcholem byl žhářský útok na sociální a kulturní centrum Klinika, jsme se rozhodli vydat společné prohlášení jakožto subjekty podílející se na kulturním životě v naší zemi.

Jsme více než zneklidněni skutečností, že politicky motivované násilí a výhrůžky začínají být v České republice praxí, která je nejenom přehlížena, ale ze strany některých vysoce postavených politiků dokonce podněcována. Zásadně odmítáme argumenty, že se jedná o důsledky migrace, multikulturalismu, liberalismu, neomarxismu či jiných -ismů. Považujeme toto „vysvětlení“ za pouhé hledání alibi, přesměrování zodpovědnosti z pachatele na oběť a snahu vytěžit ze situace politické body.

Žádáme politiky, aby přestali rozdělovat společnost a kreslit obraz „vnitřního nepřítele“. Žádáme odpovědné složky státní správy a policie, aby řádně vyšetřily všechny násilné útoky i výroky, které je podněcují a které odporují platnému právu. Nechceme, aby situace přerostla do fáze, která připomíná období třicátých let minulého století.

Vyjadřujeme naději, že pachatelé útoku budou odsouzeni a potrestáni. Zároveň oceňujeme všechny, kteří útok odsoudili a snaží se ve společnosti stavět mosty a překonávat obavy a nenávist.

Prohlášení podporují:

Buben
Containall
Cross Club
Klubovna
Radio 1
Rock Café
Stalin
Tiskárna na Vzduchu

 

Čtěte dále