Jak Trump vykradl levici a vyhrál

Za úspěchem nového amerického prezidenta stojí jeho falešná levičácká rétorika. Jaká je realita a co od něj můžeme čekat?

„Jsem Trump. Seru zlatý hovna (I am Trump. I shit golden dump),“ zpívá ve své parodii na Donalda Trumpa slovinský zpěvák Kelemen Slakonja. Trumpa leckdo vidí jako monstrum – zpovykaného a nabubřelého fracka, který strhává masy svojí šokující rétorikou plnou rasismu, machismu a sprostých urážek. Je to ale jen část pravdy. Narcista Trump oslovil řadové Američany i tím, že jim slíbil „jistoty a prosperitu“ – nová pracovní místa, ekonomický růst, konec válek, a to vše v jednoduché a srozumitelné formě. Skoro to vypadá, že levice by se od Trumpa mohla učit. Jenže to má háček: za Trumpovou rétorikou se skrývá jeden velký podvod.

„Levicový“ populista Trump

„Vrátíme vám zpátky pracovní místa… Vrátíme vám prosperitu,“ hřímal Donald Trump ve svém inauguračním projevu. Pokud někomu vrtá hlavou, proč tolik lidí odevzdalo tomuto magnátovi přezdívanému „Zlá masová koule“ svůj hlas, měl by se podívat na jeho program. Jeden z hlavních bodů totiž zní: „V příštích deseti letech vytvoříme pětadvacet milionů nových pracovních míst.“ Trump slibuje lidem zasaženým ekonomickou krizí bombastický hospodářský růst, budování továren, zastavení odlivu pracovních míst do zahraničí a snižování daní z příjmu nejchudším.

Za postavami, jako je Trump (nebo náš Zeman), se ve skutečnosti skrývá politika nihilismu.

Trump zároveň dobře ví, že americká společnost je unavená katastrofálními vojenskými invazemi v zahraničí – sám označil intervence do Iráku a Libye za „obrovskou chybu“. Trump v prezidentském programu slibuje „zmírnění napětí ve světě“ – války mají údajně představovat jen krajní řešení problémů a má k nim dojít jen v případě zaručeného vítězství pro „naše hochy“. Bushova válka v Iráku a Obamovo vměšování se do Libye a Sýrie podle Trumpa pomohly rozvrátit Blízký východ a vytvořily podhoubí pro Islámský stát. USA proto mají přestat s „vývozem demokracie“ do světa a nahradit „mocenskou aroganci“ rozumem.

Trump se nebojí ani pořádného patosu. Mluví o podvedených a sedřených lidech, klesajících mzdách, úbytku pracovních míst a nerovnostech: „Matky s dětmi chycené v pasti chudoby… Rezivějící továrny… Vzdělávací systém, do kterého tečou peníze, ale který připravil naše mladé a překrásné studenty o vzdělání… Nastal čas na skutečnou změnu, která vrátí lidem do rukou moc… Tohle je vaše poslední šance!“ sliboval Trump, který se odvolával i na poraženého levičáka Bernieho Sanderse, aby k sobě přilákal jeho voliče.

Narcista Trump oslovil řadové Američany i tím, že jim slíbil „jistoty a prosperitu“

Realita: americký Kalousek a Svobodní

Jenže mezi Trumpovou rétorikou a praxí je obrovský rozdíl. Onu „prosperitu“ chce Trump začít tím, že připraví dvacet milionů Američanů o veřejnou zdravotní péči. Každý, kdo byl někdy v USA a přišel do styku s tamním soukromým zdravotnictvím, ví, jak vypadá privátní péče: předražené lékařské služby, šikana a podvody na pacientech, pojišťovny odmítající hradit nákladné úkony (včetně léčby rakoviny) kvůli zvyšování zisku, desítky milionů lidí bez pojištění. Jde o pošlapávání základních práv člověka, jaké nemá ve vyspělém světě obdoby. Demokraté chtěli tohle všechno alespoň zmírnit zavedením systému veřejné zdravotní péče Obamacare, ale Trump hodil jejich úsilí – a spolu s tím i tisíce životů – do koše.

Dalším krokem k zářným zítřkům má být vytváření pracovních míst – tentokrát pomocí daňových úlev pro byznys a korporace. Jak ale dobře víme i z našich vlastních zkušeností, škrtání veřejných služeb a takzvaný socialismus pro bohaté místo toho vedou ke zvyšování dluhů a prohlubování nerovností. Trump sice nasliboval „investice“ do ekonomiky, ale republikánský Kongres ani Senát nemají nic takového na pořadu dne. A navíc je tu jedna „drobnost“: Trump chce vytvořit miliony pracovních míst v továrnách, jenže jaksi zapomněl dodat, že v nových fabrikách už budou pracovat převážně roboti. Pokročilá automatizace práce totiž v následujících letech zlikviduje zejména v Americe (ale i jinde ve světě) miliony pracovních pozic. Trumpovi nadšení příznivci tedy budou mít z technologických inovací nanejvýš to, že si budou moci zahrát Angrybirds na Smartphonu ve frontě na potravinové lístky. Je to podobné, jako když o právech pro „pracující“ mluví Miroslav Kalousek nebo naši Svobodní – kteří ve skutečnosti hájí zájmy těch nejbohatších.

Studená válka s Čínou?

Leckdo tvrdí, že Trump je sice možná rasista a kdovíco ještě, ale prý zmírní napětí s Ruskem – na rozdíl od Hillary Clintonové. Trump opravdu mluví o zrušení protiruských sankcí, chválí Vladimira Putina a jistě se od něj také inspiruje v autoritářských praktikách na domácí půdě. Současně si ale pohrává s obnovou protiraketové obrany ve středovýchodní Evropě, která kdysi zhoršila americko-ruské vztahy (připomeňme proslulý zápas o radar v Brdech). A dále tvrdí, že USA se rozhodně nevzdávají globální nadvlády. Ať už ale budou vztahy s Ruskem jakékoliv, jisté je, že kvůli Trumpovi hrozí studená válka s Čínou.

Trump během své kampaně obsedantně útočil na Čínu, která prý „znásilňuje USA“. Obvinil Číňany z manipulace s měnou a i jinak se vyjadřuje vůči Pekingu nebývale tvrdě. To, že nejde jen o prázdné řeči, ukazuje Trumpova volba nového ministra zahraničí Rexe Tillersona – šéfa korporace ExxonMobil, který se veřejně chlubí tím, že zablokuje Pekingu přístup k jeho vojenským základnám v Jihočínském moři. Zjevně si nedělá vrásky z toho, že by tím mohl rozpoutat konflikt nevídaných rozměrů. Jestřábi v čínské armádě i komunistické straně jsou totiž pořádně nabroušení a tlačí na prezidenta Si Ťin-pchinga, aby na oplátku Američanům ukázal zuby. Místo rusko-amerického konfliktu tedy můžeme mít konflikt zbrusu nový, tentokrát americko-čínský, s účastí dvou globálních velmocí, který by byl v důsledku pro nás i svět mnohem nebezpečnější.

Politika nihilismu

Co tedy z Trumpových slibů vlastně zbývá? Za postavami, jako je Trump (nebo náš Zeman), se skrývá politika nihilismu. Nic pro lidi sice neudělají, ale kážou dekadenci: konzumujte, neohlížejte se na nic, pokud na to máte, pozlaťte si byt, a jestli ne, dejte si aspoň bůček a panáka na zdraví. Hlavně žádné ohledy na ekologii – environmentalisti jsou teroristi a patří za mříže. Je to svět, kde silnější požerou slabší. Stavte klidně dálnice, těžte ropu a znečišťujte vzduch, co hrdlo ráčí – po nás potopa, vždyť právě v tom spočívá svoboda člověka. Naším cílem je totiž neomezená spotřeba, které nemá nikdo bránit – kromě výše vašeho konta. Nejvyšší právo je totiž právo vlastnické. Ještě jste to nepochopili?

Pořád je tu ale jistá naděje. Jestliže Donaldu Trumpovi, stejně jako dalším národoveckým tlučhubům, dopomohla k moci levicová rétorika, je to výzva pro skutečnou levici, aby falešné sliby ultrapravičáků převedla do praxe. Mělo by se to podařit dřív, než nás pohltí blížící se ekologická pohroma, rostoucí chudoba a ještě horší Trumpové.

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále