Hamáčkovo „aspoň něco“ na půlhodinovém maximu

Skutečně má sociálnědemokratický boj za zlepšení podmínek českých zaměstnanců spočívat ve snížení pracovní doby o půl hodiny týdně?

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček přišel se skutečně revolučním návrhem: snížit týdenní pracovní dobu o půlhodinu. To by dělalo celých šest minut denně. Politická imaginace ČSSD se v roce 2019 dostává skutečně do varu. Co navrhnou příště? Zlevnit lístky v MHD o padesátník? Snížit věk odchodu do důchodu o čtrnáct dní? Přidat učitelům dvě stovky? „POKUD ZMĚNA, TAK POŘÁDNÁ!“ napsal Hamáček před pár dny na Facebook. Bojovné kapitálky na úvod statusu zjevně nezvolil náhodou.

Politická imaginace ČSSD se v roce 2019 dostává skutečně do varu. Co navrhnou příště? Zlevnit lístky v MHD o padesátník? Snížit věk odchodu do důchodu o čtrnáct dní?

Ještě loni před senátními a komunálními volbami sliboval Hamáček společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou snížení pracovní doby o dvě a půl hodiny týdně. To by dělalo každý den půl hodiny, a zaměstnanci by tak měli jedinečnou možnost si vládního opatření všimnout a přispat si nebo chodit dřív domů. Ale na to mají zatím dost času. Hamáčkův půlhodinový „rozumný začátek“ chtějí sociální demokraté prosadit do konce volebního období. Tempem půlhodina za jedno volební období by se Češi a Češky dopracovali ke třicetihodinové pracovní době, pokud by šlo všechno podle plánu, za osmdesát let. Snad sociální demokraté alespoň z týdne dovolené navíc, který se rovněž snaží prosadit, neudělají rozumné jedno volné odpoledne. Po sérii „šílené soudružky Maláčové“, která přišla s návrhy (rozpoznatelného) zvýšení minimální mzdy, rodičovského příspěvku a životného minima, tak nyní Hamáček nechává z ČSSD zaznít hlas od levicového šílenství zcela oproštěného, střízlivého rozumu. Stačí půlhodinka a dál se uvidí.

Až si zase Babiš bude potřebovat zahrát na ochránce pracujících a vzpomene si třeba na zkracování pracovní doby, Hamáčkovu šestiminutovku denně nepůjde netrumfnout. Přitom právě Hamáček často obhajuje společnou koalici ČSSD s hnutím ANO sociálními opatřeními, která díky sociální demokracii projdou, a která by ANO v jiné koalici vůbec neprosazovalo. Takto komicky mírné návrhy ale voliče o skutečném zápalu ČSSD přesvědčí těžko. A navíc je Babiš, který se nerad dělí o zásluhy, vždy snadno překoná.

Principiální tak zůstává aspoň Svaz průmyslu a dopravy, který vidí i v o šest minut kratší pracovní době ohrožení svých zájmů. „Nejsou lidi,“ hlásí Svaz, a ti co jsou, tedy musí makat, co to dá. Svaz průmyslníků zkrátka vidí v každém opatření, které by zlepšilo život tuzemských pracujících, útok na svoje zájmy. A vidí dobře – půlhodinka týdně by sice pravděpodobně žádný měřitelný dopad na výkon hospodářství neměla, ale podobné návrhy je potřeba zadupat do země už z principu. Požadovat nemožné po českých zaměstnancích si Svaz osvojil už dávno – a sociální demokracie by měla totéž požadovat po něm. Bez toho si může na svůj web psát, že „skutečnou levicí je pouze sociální demokracie“, jak chce, třeba i kapitálkami.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále