Piráti by nás mohli zbavit Babiše i ODS

Česká pirátská strana odmítla účast v pravicovém opozičním bloku pod vedením Petra Fialy. A dobře udělala – právě Piráti by totiž mohli konečně skoncovat s Andrejem Babišem.

Ať už dnešní vládní krize dopadne jakkoliv, jedna věc je jistá: současná vláda je nadlouho poslední s účastí ČSSD. Sociální demokraté zkrátka končí. Po dalších volbách budou rádi, když se vůbec dostanou do Sněmovny. A i kdyby se dostali, nikdo je už do vlády chtít nebude, bude se totiž bát, že by se mu mohli rozpadnout pod rukama i s celým kabinetem. Na pořad dne proto přichází klíčová otázka: kdo bude v české kotlině vládnout? Je nejvyšší čas přemýšlet o budoucnosti. Šéf ODS Petr Fiala to dobře ví, a proto už plánuje, co bude po dalších volbách – aktuálně přišel s nápadem na vytvoření opozičního bloku pod vedením své domovské partaje. Chce sjednotit pravici, vyhrát volby a porazit Andreje Babiše. Jeho iniciativu však odmítli Piráti, kteří chtějí jít svou vlastní cestou. A dobře udělali. Právě oni by se totiž mohli stát rozhodující silou, která Babiše z politiky vytlačí. Mohli by totiž vstoupit do vlády s ANO – ovšem bez Babiše.

Piráti nejsou „béčko“ Fialovy ODS

Málokdo si přeje návrat vlády ODS. Umíme si živě představit, jak by to vypadalo. Čekala by nás pořádná porce asociální politiky, škrtů a ještě větší přísnosti na chudé, kombinovaná s honem na „parazity“, „neomarxisty“ či ekology. Šlo by o další významný krok na cestě k orbánizaci Česka – fašismus s fialovskou slušnou tváří. Kromě toho máme v paměti vládu Petra Nečase – asi nejvíc nenáviděnou vládu, jaká tu byla v dějinách polistopadové České republiky. A s postavami typu Alexandra Udženija, Jaroslav Kubera nebo Jan Zahradil je šance na zlepšení minimální. Sečteno a podtrženo: jít do holportu s ODS znamená celkem jistý polibek smrti.

Pokud by se Pirátům skutečně podařilo „dekapitovat“ hnutí ANO a udělat z něj ve vládě rovnocenného partnera, byl by to průlom.

Petr Fiala by rád viděl ODS jako hegemona, který porazí ANO a časem ovládne českou politickou scénu. Přání je tu však otcem myšlenky. Preference ANO se pořád pohybují kolem třiceti procent, a není pravděpodobné, že by dramaticky spadly. O druhé a třetí místo se perou právě Piráti s ODS. Zbývají ještě fašisté, komunisté a pravicové pidistrany na chvostu. Taktika Pirátů je tedy v dané chvíli správná. Nechtějí být „béčkem“ Fialy, ODS ani pravicového bloku. Drží se v preferencích stále dost vysoko a mají v rukou moc, kterou by mohli průrazně využít po svém.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš to v nedávném rozhovoru řekl jasně: Piráti by klidně vstoupili do vlády s ANO, kdyby v ní nebyl Babiš, a kdyby v ní ministři za ANO neměli většinu, a nemohli tak převálcovat svoje koaliční partnery. A taková varianta není vůbec nereálná. Naopak – antibabišovské protesty totiž budou s největší pravděpodobností sílit a ČSSD se bude propadat čím dál hlouběji. Ať už dojde na reorganizaci vlády nebo nové volby, hnutí ANO, které by v nich podle všeho zvítězilo, bude muset hledat někoho, s kým vládnout. A zbydou mu v zásadě dvě možnosti: buď vláda s SPD a podporou komunistů, anebo Piráti, možná ještě s lidovci či STAN.

Obětujte to Ferrari (Babiše)!

Pokud by se Pirátům skutečně podařilo „dekapitovat“ hnutí ANO a udělat z něj ve vládě rovnocenného partnera, byl by to průlom. Od vstupu Babiše do vrcholné politiky by to bylo poprvé, kdy by jeho hnutí spolupracovalo s někým, na koho nemá přímé páky kancelář Pražského hradu. Pro aňácké kluky a holky z plakátů je v tom ale jisté riziko. Premiér totiž až dosud všechny svoje politické partnery válcoval svým osobním PR – podobně, jako kdysi opanoval politickou scénu Miloš Zeman se svými bonmoty. Co až se ANO ukáže jako strana obyčejných smrtelníků? Co když tím skončí iluze nadpozemských „makačů“, jejichž obraz přifukují marketéři v každotýdenním „Čau lidi“ reportu na Babišově Facebooku? Zvládli by ministři za ANO vládní maraton, když jsou dnes zvyklí na politicko-marketingové Ferrari? Přesto si budou muset vybrat: buď se s Babišem v čele přemalují na hnědo, anebo zůstanou v modrém tričku, jenže bez šéfa.

Těžko říct, jestli by si ve volebním štábu ANO přáli vládu s účastí otevřených rasistů a fašistů. Možná podceňujeme bezpáteřnost politické divize Agrofertu. Ale přesto: vláda Babiše s SPD by velmi pravděpodobně přinesla ještě větší společenskou mobilizaci a odpor, než představuje dnešní Milion chvilek. ANO a nakonec i samotný Babišův byznys by to měly v Evropské unii ještě těžší a nikdo by se s nimi nechtěl bavit. Ministři a novopečení úředníci z SPD bez kompetencí a zkušeností by navíc byli ve vládě spíš na obtíž. Vláda ANO s okamurovci by zkrátka byla tragédie ve všech ohledech. Tomio Okamura kromě toho rád mluví s médii a občas jim říká nehorázné věci, které jeho političtí partneři ještě vůbec netuší. A to by Babišovu hnutí na popularitě rozhodně nepřidalo.

Nelze vyloučit, že Babiš nakonec zvolí vládu s extremisty. Jestli však ANO zbývá špetka rozumu, nabízí se jako mnohem životaschopnější koalice s Piráty – ovšem s jasně danými podmínkami, tedy bez účasti samotného Babiše. Jistě, nebylo by to snadné. A nabízí se námitka, nakolik by Babiš nepřítomný ve vládě „jen“ tahal za nitky zpovzdálí, jako třeba Kaczyński v Polsku. I tak by ale šlo o významný posun vpřed. Babiš totiž hýbe politickou scénou v české kotlině už bezmála šest let. A je nejvyšší čas s tím skončit.

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále