Piráti hlasovali o „trestu“ pro Janu Michailidu. Strana se rozhodla ji odvolat z republikového výboru

Členka Pirátů Jana Michailidu navštívila Dny antikapitalismu. Po veřejné kritice od předsedy strany Ivana Bartoše došlo na hlasování o jejích stranických funkcích.

Pondělním večerem skončilo třídenní hlasování o odvolání pirátky Jany Michailidu ze stranických funkcí. O vyloučení z širšího vedení, tedy členství v republikovém výboru rady, hlasovali Piráti na uzavřeném internetovém fóru. Michailidu je členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí; vedoucí meziresortního týmu Návykové chování; zástupkyně vedoucího pracovní skupiny Duševní zdraví; členka republikového výboru; předsedkyně správní rady Institutu π. Ve straně působí již deset let.

Strana se nakonec rozhodla ve vnitrostranickém hlasování Michailidu odvolat. Pro odvolání bylo 53 procent hlasujících, proti 47 procent. Michailidu v návaznosti na odvolání exkluzivně pro Alarm uvedla: „Jsem ráda, že máme ve straně přímou demokracii, protože je to možnost, jak ukázat rozložení názorů ve straně. Myslím, že se tím pozitivně odlišujeme od ostatních politických stran. Děkuju za podporu těm, kteří se za mě postavili, ať už veřejně, nebo svým hlasem. Zároveň jsem ráda, že se konečně můžeme věnovat skutečně důležitým věcem, jako je například konsolidační balíček,“ říká Michailidu.

Nevoli předsedy strany Ivana Bartoše vyvolala její návštěva na Dnech antikapitalismu. „Dnes jsme se byli vzdělávat na Dnech antikapitalismu spolupořádaných Socialistickou Solidaritou s podporou nadace Rosy Luxemburgové,“ uvedla na Twitteru Michailidu. Navštívila například přednášku o avantgardním umění. To vedlo ke kritice na sociálních sítích a následnému vyjádření Bartoše. Ten napsal: „Janka Michailidu je bezesporu odbornice na otázky týkající se psychotropních látek či jejich regulace a využití ve společnosti. To nic nemění na tom, že její soukromé aktivity a řada veřejných vyjádření, které rozhodně nereprezentují názory Pirátské strany, vnímám z pozice předsedy jako zcela nevhodné.“

Bartoš také ztotožnil antikapitalismus s obdivem ke komunistické ideologii, když ve svém veřejném prohlášení napsal: „Komunismus i fašismus jsou stejně zhoubné ideologie. Jejich naplňování v historii a bohužel i dnes stálo životy milionů lidí, skrze tyto ideologie byly a jsou pošlapávány hodnoty, které Pirátská strana od svého vzniku reprezentuje,“ řekl Bartoš.

Jak celou situaci hodnotí právě Michailidu, je možné si poslechnout v posledním díle podcastu Kvóty. Tam uvedla, že celou kauzu vnímá jako částečně vykonstruovanou a že Bartoš z pouhé návštěvy Dnů antikapitalismu udělal celonárodní téma. Podle ní zbytečně. Michailidu bude dále působit jako expertka pro Duševní zdraví a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále