„Houbičky“ výrazně pomohly lidem trpícím depresí. Mají lepší výsledky než antidepresiva

Nová studie britských vědců porovnávala účinek psilocybinu a antidepresiv při zmírňování symptomů těžké deprese. Efekt „houbiček“ spolu s řízenou terapií byl velmi pozitivní.

Efekt psilocybinu (látky obsažené v některých houbách) na pozitivní prožívání a léčbu depresí je zkoumán už delší dobu. Čerstvě publikovaná studie vědců z Imperial College London je ale unikátní v tom, že přímo srovnávala účinky psilocybinu a běžných antidepresiv. Na studii upozornila britská BBC.

Části z devětapadesáti účastníků výzkumu dali vědci escitalopram, údajně jedno z nejúčinnějších antidepresiv současnosti, druhé části podávali kontrolovaně psilocybin. Obě skupiny pacientů také chodily na terapie. Účastníci nevěděli, ve které skupině jsou. Jedné skupině dávali vědci placebo antidepresiva, druhé jeden miligram psilocybinu (množství, které nemůže mít reálný efekt).

Pokud jde o kvalitu spánku účastníků, množství energie, chuť k jídlu, náladu nebo výskyt sebevražedných myšlenek, byly výsledky u obou skupin stejně dobré. U některých ukazatelů byly ale výrazně pozitivnější výpovědi účastníků, kterým byl podán psilocybin – šlo hlavně o zlepšení sociálního života, pocit duševní pohody a schopnost cítit se šťastně. Autor studie Dr. Robin Carhart-Harris uvedl, že lidé, kteří prošli psychedelickou terapií, se cítili schopnější „užívat si života“. Vědci spolu s lékaři zdůrazňují, že výsledků bylo dosaženo v kombinaci s terapií.

Klasická antidepresiva mají u některých lidí nežádoucí vedlejší účinky, jako je ztráta libida nebo utlumení nejen negativních, ale i pozitivních pocitů. U některých lidí časem přestávají fungovat a jiným nezabírají vůbec.

Odborníci zatím říkají, že vzhledem k rané fázi výzkumu by bylo příliš časné říkat, že psilocybin funguje lépe než klasická antidepresiva. „Jsou tady ale zajímavé náznaky, že by mohl,“ řekl BBC profesor psychiatrie Guy Goodwin z Oxfordské univerzity. Goodwin navíc upozorňuje na jeden obecný jev, jemuž se nový výzkum snaží vyhnout – většina studií na dané téma se soustředí na měření projevů deprese, jako jsou například sebevražedné myšlenky. Málokterá ale zkoumá, zda se pacientům během léčby navrací pozitivní nálada a jestli jsou schopni zažívat pocity štěstí.

Léčivé účinky psilocybinu jsou zkoumány nejen ve vztahu k depresi, ale také při léčbě dalších psychických nemocí – například úzkosti, posttraumatické poruchy nebo závislostí.

 

Čtěte dále