„Berlínské referendum se opírá o článek v ústavě,“ vysvětluje Jakub Ort z platformy Re-set

Nejnovější díl podcastu Bulvár se zaměřuje na kampaň aktivistické platformy Vyvlastnit Deutsche Wohnen a spol. V čem tkvěl její úspěch, co teď platformu čeká a jaké problémy řeší nájemníci v Česku?

Během německých spolkových voleb, které se odehrály poslední zářijový víkend, se v Berlíně hlasovalo i v jednom velmi explozivním referendu. Po dvou letech příprav a splnění všech zákonných podmínek se více než milion Berlíňanů a Berlíňanek vyslovilo pro vypracování návrhu na vyvlastnění – tedy odkup za náhradu – jedenácti nadnárodních nájemních korporací. Jedná se o firmy, které vlastní více než tři tisíce bytů a zároveň se chovají predátorsky k nájemníkům, nestarají se o své majetky a neustále šponují nájmy. Tyto firmy v Berlíně vlastní kolem čtvrt milionu bytů. Jakkoliv část stran s postupem nesouhlasí, nová berlínská vláda by měla zákon o odkupu připravit, je však možné i to, že k ničemu takovému z politických důvodů nedojde.

Jaká cesta k tomuto hlasování vedla a na jakých principech platforma Deutsche Wohnen & Co. enteignen (Vyvlastnit Deutsche Wohnen a spol.) stojí? O co se právně opírá a proč si zvolila takto kontroverzní název? Co vlastně platforma reálně požaduje a jaké jsou šance na odkup téměř čtvrt milionu bytů? Proč je pro dotažení takové práce potřeba dlouhodobá aktivita a v čem byla tato kampaň rozdílná a specifická? A jaká je situace na poli nájemního bydlení v České republice? Je tady šance na vznik nájemnického hnutí, které se podobně jako v Německu bude kolektivně bránit gentrifikaci, zvyšování nájmů, vysídlování a rozpadu komunit? I o tom je nový díl podcastu Bulvár s Jakubem Ortem z platformy Re-set. Ta se zaměřuje na podporu a organizování sociálních hnutí.

Pokud vás téma berlínského referenda zajímá, přečtěte si texty Alarmu:

V Berlíně se bojuje za celou Evropu

Berlín bojuje o vlastní identitu a připravuje referendum o vyvlastnění

Pustit si můžete také video, se kterým tato platforma slavila velký úspěch:

Podcasty Alarmu si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v aktuální crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále