Je lidská důstojnost univerzální hodnotou? Uprchlíci z Ukrajiny ukazují, že ne

Současný postoj českých politiků k případným válečným uprchlíkům je diametrálně odlišný od doby smrtícího konfliktu v Sýrii.

Tento týden se stalo něco, co Evropa nezažila od roku 1945. Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu – z několika směrů a bez vyhlášení války. Okupační vojska postupně obsazují jednotlivá města a bombardují nejen vojenské cíle. V době psaní těchto řádků v pátek odpoledne probíhá bitva o hlavní město Kyjev. Z Česka je to do Kyjeva podobně daleko jako do chorvatského Dubrovníku, kam se hojně jezdí autem na dovolenou. Válka je neuvěřitelně blízko.

Politici z ČSSD, ODS i dalších stran se fotili s různými ručními zbraněmi, předháněli se v tom, jak pomoci co nejmenšímu množství lidí a hlavní prioritou bylo hermetické uzavření hranic Evropy.

Kromě různých odsuzujících reakcí politiků, institucí a organizací se vzedmula obrovská vlna solidarity s Ukrajinou. Velké množství z nás přispívá na finanční sbírky, nabízí možnosti ubytování, hlásí se jako dobrovolníci na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, které očekáváme během příštích dnů a týdnů. Česká společnost jednoznačně odsuzuje válku, je solidární a připravená nezištně pomoci komukoliv, kdo to bude potřebovat. Podle jednoho z průzkumů podporuje přijetí uprchlíků z Ukrajiny téměř 70 procent lidí. Ministři zahraničí, vnitra i premiér Fiala mluví o automatickém prodlužování nebo udělování víz, materiální i finanční pomoci.

Před přibližně sedmi lety probíhala válka v Sýrii a Iráku. Lidé ztráceli své domovy, přicházeli o své blízké, museli se ukrývat a utíkat. Válka, v některých ohledech horší než to, co se dnes děje na Ukrajině. Do Evropy utíkaly desítky tisíc zoufalých uprchlíků, kteří hledali bezpečí, zázemí, důstojnost. Německo a některé další evropské státy se tehdy zachovaly podobně jako dnes česká vláda – nabídly finance, pomoc, ubytování, azyl. A čeští politici? Petr Fiala se přijel v mercedesu vyfotit k maďarskému pohraničnímu ostnatému plotu, u kterého mluvil o ochraně hranic. Politici z ČSSD, ODS i dalších stran se fotili s různými ručními zbraněmi, předháněli se v tom, jak pomoci co nejmenšímu množství lidí a hlavní prioritou bylo hermetické uzavření hranic Evropy. Kontrast nemůže být větší a až opadne hlavní nápor krize, bylo by dobré se na to nejen premiéra ptát.

Kdo si zaslouží pomoc?

Je samozřejmě úžasné, skvělé a obdivuhodné, jaká atmosféra nyní panuje v české společnosti. Pocit solidarity a pomoci vůči Ukrajincům je silný. O to více však můžeme pozorovat jednu zásadní a klíčovou skutečnost – lidský život nemá vždy stejnou hodnotu, lidská důstojnost neplatí pro všechny stejně. Zatímco u některých akceptujeme a někdy i podporujeme to, aby mrzli v zimě ve stanech bez vody a jídla, u jiných to považujeme za nepřijatelné. A přitom mluvíme o lidech ve velice podobných situacích, uprchlících z válečného konfliktu. Do jisté míry to je pochopitelné. Většina z nás nějakého Ukrajince zná osobně, jsou to naši spolupracovníci, přátelé. Málokdo v Česku zná nějakého Syřana nebo Iráčana. Ale je toto dostatečné odůvodnění pro to, abychom dělali rozdíly v tom, kdo si zaslouží pitnou vodu, kdo má právo na důstojné zacházení a základní pomoc? To nemůže ospravedlnit vůbec nic, ani náboženství, kulturní a sociální zázemí, barva kůže, etnikum. Ministryně obrany Černochová zmínila, že Ukrajinci nám jsou etnicky blízcí. Jsou etnikum nebo náboženství faktory, na jejichž základě budeme rozhodovat o lidské důstojnosti, o tom, kdo je více člověk? Věřím, že ne.

Návod pomoci

Pár kilometrů od nás vypuklo nefalšované peklo. Pokud chcete pomáhat, v tuto chvíli nejvíce pomohou finance. Na Ukrajině je dlouhodobě aktivní Člověk v tísni, který vyhlásil mimořádnou sbírku. Ukrajinská ambasáda v České republice zveřejnila informace, jak je možné podpořit přímo ukrajinskou vládu a armádu. Platforma Uprchlíci vítejte sbírá nabídky ubytování, dobrovolnictví a další pomoci a propojuje tyto nabídky s poptávkami, které průběžně přicházejí. Můžete je podpořit i finančně. Ministerstvo vnitra sbírá nabídky ubytování. V těchto hodinách probíhá intenzivní vyhodnocování situace na ukrajinských hranicích i přímo v České republice, neziskové organizace se vzájemně koordinují. V příštích dnech bude mnohem jasnější, jak situace vypadá a co je aktuálně potřeba.

Autor je jeden ze zakládajících členů dobrovolnické organizace Pomáháme lidem na útěku.

Čtěte dále