Brno. Město, kde k sobě našly cestu ODS, ANO a SPD

Složení koalice v Praze překáží především zájem médií. V Brně se ANO a ODS dohodly okamžitě a do party přibraly SPD. Ve městě, kde by se nic z toho bez svolení Petra Fialy a Pavla Blažka stát nemohlo.

V Praze se zatím stále tančí okolo koalice ODS a ANO. Brno je v tomto bohužel mnohem dál, kdy koalici ODS a Babišova ANO ozdobila spolupráce s SPD.

Koalice ANO a ODS vznikla prakticky bezprostředně po volbách, a to na Brně-střed, což je část města velká zhruba jako Pardubice a na magistrátu, kde si po pár tanečcích padly do náruče ODS a „největší ohrožení české demokracie a hrozba stejná jako Vladimir Putin“ – jak ODS nálepkovala Babiše před volbami.

To ale bohužel není všechno. Stalo se zvykem, že na městech a obcích připadne předsednictví kontrolního výboru opozici. Kontrolní výbor má na starosti dohled, řeší usnesení rady nebo zastupitelstva. Hlídá dodržování právních předpisů a podobně. Předseda nebo předsedkyně kontrolního výboru je v Brně uvolněným zastupitelem, dostává za svou práci plat přesahující 70 tisíc korun a může se práci věnovat na plný úvazek. Ostatní neuvolnění členové výboru to mají více méně jako koníček ve volném čase.

Koalice ODS a ANO na magistrátu i Brně-střed zvolila do čela kontrolního výboru politiky z SPD. Brnu tedy vládne ODS a Babišovo ANO a kontroluje je Okamurova ultrapravicová SPD.

Přiznejme si, že Okamurova SPD není líhní géniů. Pokud projdete alespoň základní školou, naučíte se počítat na prstech a rozeznáte světlo od tmy, je pravděpodobné, že v téhle straně neskončíte. Bavíme se o xenofobní, nacionalistické a ultrapravicové sebrance.

Pokud někdo jako ODS a potažmo koalice Spolu stráví měsíce volební kampaně rámováním Andreje Babiše coby největšího zla a ohrožení české demokracie, aby se s ním po volbách spojila do koalice v takřka polovině českých okresních měst, pak tím ODS ukazuje, že není řešením, ale součástí onoho ohrožení demokracie. Tímto totiž říká, že žádné ideje neexistují, sliby jsou jen sliby, všechno je jedno, a dávají tak za pravdu lidovým průpovídkám, že je politika svinstvo a ti na hoře se vždycky nějak domluví. A to korunuje v Brně domluvou s SPD. Šíření pocitu zmaru a zbytečnosti jakékoli volby je skutečným ohrožením demokracie, protože volby nejsou možností změny.

ODS si plete majetek veřejný a soukromý

Udělat z SPD ty, kdo mají hlídat dění na radnici je výborný tah. V Brně, ve městě prolezlém korupcí a rozkrádáním majetku, jak ukázaly dvě poslední kauzy. První byla Stoka spojená především s hnutím ANO, a druhá souvisí s přidělováním městských bytů, do které je zapletena ODS. Koalici tak utvořily jakési dvě mafiánské větve brněnské politiky a do party přibraly nácky v pozici vyhazovačů před vchodem.

Láska ODS k městskému majetku je přitom dlouhodobá a nehynoucí. V současnosti se hovoří o přidělování bytů, a také o bytech, které získali příbuzní náměstka primátorky a předsedy brněnské ODS Roberta Kerndla. Ale je toho mnohem více. Jak zdokumentovaly Seznam zprávy, Kerndl s Pavlem Blažkem přes společnou akciovou společnost Slide získali například v nultých letech městský dům na ulici Veveří. Abychom to měli komplet, tak valné hromadě této společnosti tehdy předsedala dnešní primátorka Markéta Vaňková.

O správu domu a výběr nájmů se pak Blažkovi a Kerndlovi stará podle Seznam zprávy další člen ODS, Miroslav Vaníček, který je současně uvolněným zastupitelem na Brně-střed, kde má rovněž na starosti správu majetku. Je pak jasné, že se lidem z ODS dost plete, co je městské a co jejich a nejspíš v tom ani moc velký rozdíl nevidí. Vše je jen otázka času, trpělivosti a štěstí při privatizaci.

Je pak osvěžující si číst třeba rozhovor s Markétou Vaňkovou z roku 2018, kdy se coby kandidátka na primátorku naváží do projektu na ukončování bezdomovectví, protože bydlení by podle ní mělo být otázkou zásluh, jen pro slušné a pracovité občany. Asi jako je ona, Kerndl, Blažek a další jejich příbuzní a jiní politici ODS, kteří si z Brna udělali realitku.

Brno-střed, odloučená sibiřská gubernie

Aktuální kauza se týká přidělování městských bytů na radnici Brno-střed, kdy příbuzní a známí politiků dostávali přednost před ostatními lidmi. Na to upozorňovala předsedkyně minulého kontrolního výboru Brna-střed Monika Lukášová Spilková z Pirátů a tak za to byla potrestána a do této funkce již zvolena nebyla. Brno-střed dalo přednost SPD. Brno-střed pod vedením Mencla z ODS je vůbec skvělý podnik, kdy nově vytvořili post uvolněné radní (ANO) s platem přes 70 tisíc korun, která bude odpovědná za vítání občánků. To už je skoro jako parodie z nějaké sibiřské gubernie.

ANO a ODS si na středu zvolili do čela kontrolního výboru Leoše Prokeše z SPD a kdyby byl někdo na pochybách, co je to zač, tak se může podívat třeba na jeho blog z roku 2016 kde o Prague Pride napsal: „Gay a lesba mi nevadí, ale buzerantská show ano!“ a dále: „Homosexualita bývá úzce spojena s pedofilií. (…) Homosexuální časopisy k pedofilii podněcují. Tito lide roznáší i pohlavní choroby mezi nás ostatní a za to je máme ještě obdivovat?“ Tímto si získal srdce ODS a ANO. Děkujeme!

ANO a ODS budou kontrolovat nesvéprávné postavičky z SPD. A to v Brně, kde ODS ovládá a fakticky řídí ministr spravedlnosti Pavel Blažek a v němž má zázemí premiér vzývající slušnost a odpovědnost, Petr Fiala. Instalace a legitimizace SPD by bez jejich souhlasu nebyla vůbec možná. Pokud se někdo diví dění v Praze, pak z Brna je jasnější, jaké jsou skutečné priority a zájmy ODS. Afinitu Petra Fialy k SPD snadněji pochopíme, když si připomene jeho upřímné nadšení z italské ultrapravicové premiérky Giorgie Meloni.

Bez Pavla Blažka by si dvě třetiny členů brněnské ODS nezvládlo zavázat ani tkaničky. A Pavel Blažek na ně dává pozor pořád. Třeba tím, že vykostil s Markem Bendou zákon o ochraně whistleblowerů, aby se stal, pokud možno, bezzubým a extrémně komplikovaným.

Jinou Blažkovou a Bendovou kratochvílí je snaha zachovat kontrolu nad státním zastupitelstvím, aby vláda mohla šéfa žalobců kdykoli odvolat a jmenovat nového. Blažek se prostě musí starat, aby mu kolegy z brněnské ODS náhodou všechny nezavřeli, což hrozí prakticky pořád, jak ukazuje Otakar Bradáč sedící ve vazbě, kdy je současně stále členem ODS a zastupitelem na Brně-střed a v minulosti samozřejmě podnikal třeba s Robertem Kerndlem.

Takto by šlo pokračovat do nekonečna. Pokud se leckdo diví, proč vůbec v Praze někdo uvažuje o tom, že by mohla vzniknout koalice ODS a Babišova ANO, pak z Brna je jasné, že s tím premiér a jeho nejbližší okolí nemají vůbec žádný problém, a to včetně spolupráce s SPD.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále