Dominik Feri znovu před soudem. Odložené případy přezkoumává Ústavní soud i Bradáčová

Exposlanec za TOP 09 je obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Advokátka Adéla Hořejší dala odložené případy k přezkumu vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové a spolu s advokátem Pavlem Uhlem také Ústavnímu soudu.

V úterý 25. dubna pokračuje soud s bývalým poslancem TOP 09, politikem a influencerem Dominikem Ferim. Za dvě znásilnění a jeden pokus o něj mu hrozí až deset let vězení. Případ se před Obvodní soud pro Prahu 3 vrací po více než dvou měsících. Na programu, jenž bude nejspíše z velké části neveřejný, je výslech znalkyně ke znaleckému posudku vypracovanému na jednu z poškozených a také se mají probírat citlivé informace týkající se dopadů jednání žalovaného na život poškozených. Následně proběhne dokazování čtením listinných důkazů. Bývalý poslanec Dominik Feri od začátku vinu odmítá. Obžalovat exposlance navrhla policie letos v říjnu.

Pokud by stížnost u Ústavního soudu nebo Lenky Bradáčové byla úspěšná, pětice případů by se projednávala samostatně.

Soud probíhá částečně neveřejně na přímou žádost zmocněnkyně obětí, advokátky Adély Hořejší, k níž se připojila i státní zástupkyně Petra Gřivnová. Obžalovaný prosazoval, aby soud probíhal celý veřejně, jeho žádost ale nebyla vyslyšena. Jednání je kromě úterý naplánováno i na čtvrtek.

Ústavní stížnost

U soudu se projednává trojice případů, kterých se měl Feri dopustit na třech různých ženách. Další pětice případů byla policií minulý rok odložena a také na stížnost, kterou oběti prostřednictvím své zmocněnkyně podaly, reagovala státní zástupkyně Gřivnová zamítavě. Jak informoval Alarm, i samotné ženy se o zamítnutí dozvěděly z médií. Odložené případy posléze ještě putovaly před Městské státní zastupitelství v Praze, ale to neshledalo důvod pro znovuotevření těchto případů.

Pětice žen se tak rozhodla obrátit na Ústavní soud a také na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. „U Ústavního soudu se řeší otázka, zda státní zastupitelství porušilo právo pěti obětí na účinné vyšetřování, nebo ne,“ vysvětlil exkluzivně pro Alarm advokát Pavel Uhl. „Pokud by stížnost byla úspěšná, musela by policie znovu zvážit, zda zahájí trestní stíhání za těchto pět skutků, nebo ne. Byla by přitom vázána tím, co ji Ústavní soud řekne. Délku procesu nelze odhadnout. Výsledek nelze ani v nejmenším jakkoliv předjímat,“ upozorňuje právník.

Podle Adély Hořejší státní zástupkyně nerozporovala to, že se skutky staly tak, jak je ženy popsaly. Otazníky se vznášely pouze nad jejich právním hodnocením. „Státní zastupitelství explicitně hodnotilo výpovědi žen jako věrohodné,“ vysvětluje Hořejší.

Právní hodnocení skutků

„Odložení věci je postaveno na právním hodnocení, podle státního zastupitelství nenaplňují popsané skutky zákonné požadavky ve smyslu trestního práva. Státní zástupkyně v této souvislosti dávají samy k úvaze, zda by nebyla na místě redefinice znásilnění. S interpretací státního zastupitelství nesouhlasím, jsem přesvědčená, že i současná definice trestného činu tyto konkrétní skutky pokrývá. V některých případech je přítomná argumentace, že nešlo o násilí nebo projevy bezbrannosti potřebné intenzity, v některých, že obrana poškozených nebyla dostatečná, aby se jednalo o trestný čin,“ vyjmenovává Hořejší důvody, proč případy nešly až k soudu.

Odložené případy nezkoumá nyní pouze Ústavní soud, ale do rukou je dostala i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která z mandátu své pozice také může nařídit přezkum daných případů. Pokud by stížnost u Ústavního soudu nebo Lenky Bradáčové byla úspěšná, pětice případů by se projednávala samostatně a na průběh stávajícího soudu by projednávání nemělo žádný vliv, jednalo by se prakticky o dva separátní případy.

Prokážu svou nevinu…

V půlce února, v prvních dnech soudu, zveřejnil ještě před prvním líčením Dominik Feri záměrně jména dvou obětí z odložených případů, a to opakovaně. O jedné z obětí tvrdil, že si vše vymyslela a že to policie i státní zástupkyně potvrdily. K ničemu takovému však nedošlo. Feri zveřejnění jmen posléze označil za jednání v emocích. Policisté jeho jednání vyhodnotili jako přestupek.

Od začátku kauzy, kterou zpracoval deník Alarm a Deník N, Feri tvrdí, že je nevinný. Ve svém prvním prohlášení pro Alarm nicméně dříve uvedl, že se v některých momentech svého života choval k ženám nevhodně, a omluvil se. „Zcela otevřeně přiznávám, že jsem se v některých momentech zachoval nevhodně, nepatřičně nebo v rozporu se zásadami gentlemanského chování. Pokládám to za osobní selhání a za bolavá místa nejen pro mě, ale především pro ty, kterých se mé chování mohlo dotknout. Mrzí mě to, hluboce a upřímně se omlouvám,“ vyjádřil se loni v květnu Feri. Když došlo k policejnímu stíhání, tvrdil Feri na svém instagramovém účtu, že prokáže svou nevinu „jako doposud“, a proti zahájení stíhání podal stížnost. Té nebylo vyhověno. Na počátku kauzy také uvedl, že bude žalovat novináře. K tomu však doposud nedošlo.

Krátce po zveřejnění prvního textu Feri rezignoval na svůj mandát poslance. Později se s ním rozešla i strana TOP 09. Kromě úspěšné politické kariéry Feri působil i jako influencer s více než milionem sledujících na sociální síti Instagram. O stovky tisíc sledujících ale už přišel.

Detailní profil bývalého politika přinesl Alarm v únoru. Reportéři deníku Alarm se vydali na úplný začátek politické kariéry Dominika Feriho a objevili dosud nepublikované příběhy, které ilustrují jeho vztah k ženám i spolupracovníkům. Krátce poté se reportérům podařilo zjistit, že jedním z Feriho právníků je Vladislav Kučera. Jedná se o vlivného člena TOP 09, sponzora strany a člověka, který se představuje jako poradce Markéty Pekarové Adamové. Na konci roku 2022 získal pozici v dozorčí radě společnosti ČEZ.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále