Zameditujte si s Trumpem a Clintonovou

Jak se nezbláznit z amerických prezidentských voleb? Zkuste si zameditovat s Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou.

Někde na vlně ASMR a miliardkrát zpomalených popových megahitů se nese video brooklynského umělce a hacktivisty Sama Levignea Řízená meditace (Guided Meditation). Duel amerických prezidentských kandidátů se v něm mění v terapeutickou seanci. Hmm se přelévá v Óm jako písek v přesýpacích hodinách, které odpočítávají finální zúčtování. Politický žargon se stává meditační mantrou. Neúnosně zpomalený záznam staví do popředí jindy nepodstatné neartikulované vzdechy a vytváří tím překvapivě relaxační atmosféru. Plíživé záběry nechávají vyniknout studiový design, světla se mění v new age osvícení a dekorativní font na pozadí se kolem Donalda Trumpa a Hillary Clintonové obtáčí jako svitky s posvátnými texty. V prolínavých záběrech občas uvíznou náhodní podporovatelé obou kandidátů, jejichž ořezané obličeje s bezradnými výrazy hledí do slepé uličky, ve které se prezidentská kampaň ocitla. Odvěký problém tradiční levice s estetizací politiky v protikladu k politizaci estetiky je odložen na neurčito stejně jako agenda Bernieho Sanderse.

Video je součástí série příspěvků postupně uveřejňovaných na webu dismagazinu pod hashtagem #ElectionRenewal (Obnova voleb). Tyto příspěvky prosazují alternativní a aktivní pohled na zdánlivě bezvýchodný volební finiš a stav, v němž se kvůli němu Spojené státy ocitají. Posledním z nich je obsáhlá příručka k přežití Ameriku je těžké spatřit. Návod, jak tento listopad nepropadat depresi z americké volební politiky kanadsko-amerického teoretika a kurátora íránského původu Mohammada Salemyho. Ten společně s Václavem Janoščíkem letos na jaře vedl v pražské galerii Tranzitdisplay mezinárodní konferenci Reinventing Horizons.

Dismagazine je kolektiv a multimediální platforma hledající od roku 2010 nové kreativní postupy, kombinující uměleckou produkci, módu, design a reklamní a korporátní mody komunikace. Kolektiv také kurátoroval letošní Berlínské bienále. Jiné terapeutické video dříve uveřejněné na dismagazinu sledujte tady.

 

Čtěte dále