Trumpův mluvčí se ztrapnil, když retweetoval satirické video

Sean Spicer sdílel na Twitteru video ze serveru The Onion, podle kterého jeho role mluvčího Bílého domu spočívá v poskytování dezinformací veřejnosti.

Tiskový mluvčí amerického prezidenta Sean Spicer se stal terčem posměchu na sociálních sítích poté, co sdílel video ze známého satirického serveru The Onion. Nejspíš přehlédl, že se jedná o tweet, který si utahuje z jeho dosavadního působení v Bílém domě.

Spicerova role v Trumpově administrativě podle něj spočívá v „poskytování spolehlivých a jasně artikulovaných dezinformací“. Spicer satirický komentář sdílel se slovy: „Trefa. Tečka!“ Skutečnost, že se nejedná o Spicerův pokus o vtip, ale že sdílel satirický článek omylem, potvrzuje i to, že v minulosti dokonce dvakrát během dvou dní tweetoval své heslo.

 

The Onion ve svém příspěvku narážel na Spicerovo selhání ve funkci mluvčího, kterého se dopustil hned na první tiskové konferenci po Trumpově jmenování. Spicer poprvé předstoupil před novináře v Bílém domě, aby médiím vyčetl, že „vědomě nepravdivě referovala“ o počtu lidí, kteří ve Washingtonu přihlíželi inauguraci. Mluvčí trval na tom, že novináři „záměrně rámovali“ fotografie davu tak, aby snížili jeho velikost.

Média také obvinil z toho, že šířila neoficiální zkreslené odhady počtu účastníků. Vrcholem Spicerova výstupu bylo, když rozčíleně pronesl: „Jednalo se o největší publikum, které kdy sledovalo inauguraci, jak na místě, tak na celém světě. Tečka. Tyto snahy zmenšit nadšení z inaugurce jsou ostudné a špatné.“ Magazín The Atlantic jeho tvrzení vyvrátil s tím, že podle různých nezávislých zdrojů Trumpovo jmenování sledovalo výrazně méně diváků v ulicích Washingtonu i na televizních obrazovkách než inauguraci Baracka Obamy. Po Spicerově výroku se na sociálních sítích začalo šířit heslo #spicerfacts.

Sean Spicer dosud působil jako mluvčí a hlavní stratég Republikánského národního výboru a ve vysoké politice se pohybuje už od devadesátých let. V Bílém domě působil už za vlády George W. Bushe jako asistent vládního zmocněnce pro obchod. Do Trumpova týmu se přidal v srpnu minulého roku navzdory tomu, že jej dříve sám kritizoval jako nevhodného kandidáta. Spicer na sebe upozornil, když hájil Melanii Trumpovou, která se ocitla pod palbou kritiky za plagiátorství projevu Michelle Obamové.

Podle deníku New York Times si svým prvním výstupem před novináři v Bílém domě vysloužil od Donalda Trumpa kritiku. Nový americký prezident mu údajně vyčetl, že by si měl příště vzít elegantnější oblek a působit sebejistěji.

 

Čtěte dále