Zápas o kvóty a směřování ČSSD

ČSSD chce zrušit kvóty na zastoupení žen, mladých lidí a seniorů ve svých stranických orgánech a na kandidátkách. Ve straně se proti tomu zvedl odpor.

Mimořádný sjezd ČSSD má mimo jiné projednat návrh nových stanov strany. V návrhu se však vypouští podmínka, aby v užším vedení strany seděla aspoň jedna žena a aby na kandidátních listinách byli zastoupeni muži i ženy v poměru 60 ku 40. „Budeme mít členství jednoho typu. Bez ohledu na to, jestli je člověk žena, muž, mladý nebo starý,“ řekl v nedávném rozhovoru pro deník Právo předseda komise pro kvóty v ČSSD Roman Váňa. Ze stanov mají kromě žen vypadnout také kvóty pro mladé lidi do třiceti let a seniory, které prosadilo Sobotkovo vedení v roce 2014.

Proti těmto změnám se v ČSSD zvedl odpor. Zástupci a zástupkyně Sociálně demokratických žen, Mladých sociálních demokratů, Idealistů a Oranžového klubu se ostře ohradili v aktuálním prohlášení, kde plošné zrušení kvót odmítají: „Návrh na úplné odstranění kvót přichází v době, kdy se ČSSD vyrovnává s historickým volebním neúspěchem. Zkratkovitá ani líbivá řešení ale nejsou cestou z naší volební porážky, existence kvót navíc v žádném případě nebyla její příčinou. Naopak, analýza podzimního debaklu ČSSD ukázala, že úspěch snahy o návrat podpory a důvěry v její politiku bude záviset zejména na schopnosti strany obnovit a rozvíjet svůj vnitřní život. Nezbývá než přilákat nové členky a členy, dát jim vedle rovných šancí i prostor vzdělávat se v politickém řemesle a nechat je vyrůst v nové lokální i celostátní lídryně a lídry,“ stojí v prohlášení. Autorky a autoři manifestu navíc poukazují na to, že drtivá většina sociálnědemokratických stran v Evropě v současné době kvóty pro zastoupení druhého pohlaví a mladých lidí jak na kandidátkách, tak ve vnitřních strukturách partají využívá. Kvóty podle nich pomáhají odstraňovat nerovnosti a překonávat strukturální i kulturní překážky, které českým ženám brání ve větší účasti na politickém životě.

Zastoupení žen v politice je u nás tradičně velmi nízké a patří k nejhorším v Evropě. Kolektivy složené z lidí různého věku, pohlaví a zkušeností mají také lepší výsledky než skupiny, kde jsou všichni stejní. O výsledku tohoto zápasu i dalším směřování ČSSD se bude rozhodovat zřejmě už tuto neděli.

 

Čtěte dále