Metoda plivanec

Ve svém otevřeném dopise Ondřej Slačálek reaguje na vyjádření prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila, který přirovnal lídra kandidátky ČSSD Jana Kellera k ultrakonzervativcovi, nacionalistovi, antisemitovi a držiteli anticeny Bludný balvan Adamu B. Bartošovi.   Vážený pane poslanče Zahradile, myslel jsem, že mě strana, za niž kandidujete, nemůže po všech mrtvých či smyšlených sponzorech, monackých knížatech, po […]

Ve svém otevřeném dopise Ondřej Slačálek reaguje na vyjádření prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila, který přirovnal lídra kandidátky ČSSD Jana Kellera k ultrakonzervativcovi, nacionalistovi, antisemitovi a držiteli anticeny Bludný balvan Adamu B. Bartošovi.

 

Vážený pane poslanče Zahradile,
myslel jsem, že mě strana, za niž kandidujete, nemůže po všech mrtvých či smyšlených sponzorech, monackých knížatech, po vytunelování města, v němž žiji, a milostně-špionážním thrilleru svého předposledního předsedy už ničím překvapit. Byl jsem malověrný a měl jsem málo fantazie. Stále ještě dokážete překvapit. Vaše srovnání kritického sociologa Jana Kellera s předním českým antisemitou Adamem B. Bartošem je nejen za hranicí dobrého vkusu, ale i toho, co jsme od Vás byli zvyklí slýchat.

Teorie spiknutí a analýza moci

Bylo by ztrátou času ptát se, zda skutečně nevidíte rozdíl mezi kritickou společenskovědní analýzou mocenských vztahů, jakou provádí Jan Keller, a mezi publikováním primitivních, ničím nedoložených spikleneckých teorií a seznamů nepřátel, jaké předvádí Adam B. Bartoš. Opravdu nevidíte rozdíl mezi analýzou toho, jak moc finančního kapitálu proměňuje společnost směrem ke stále rostoucím drastickým sociálním rozdílům (klíčová teze posledních knih Jana Kellera), a mezi řečmi o tom, že Židé ovládli katolickou církev a prostřednictvím „havlistické pravdolásky“ ovládají i českou politiku a skrze Nový světový řád vládnou rovněž celému světu (teze Adama B. Bartoše)? Skutečně máte tak nízké rozlišovací schopnosti? Kellerova tvrzení jsou opřena o argumenty a čísla, Bartošovy fantasmagorie především o vitriolickou rétoriku. Chápu, že diskutovat s Kellerem může být těžké, zvlášť pokud nemáte žádné argumenty. Podpásovými přirovnáními si to ale neulehčíte.

„Připomínáte zloděje, který se vrací na místo, kde kradl. Pokud totiž má něco na obnově ultrakonzervativního myšlení, včetně jeho hnusné antisemitské odnože, rozhodující podíl, je to právě prostředí, do něhož patříte.“

Těžko si lze představit, že byste nerozeznal  mezi knihami, které debatují s myšlením předních sociologů, a mezi blogovými tirádami, které čerpají z antisemitských pamfletů. Rozhodl jste se prostě pro metodu plivance, což ve Vaší zoufalé situaci vlastně docela chápu. Rozhodl jste se, že budete říkat věci, kterým sám nevěříte, ale které se třeba chytí. Doufáte zkrátka, že Váš plivanec zůstane na šatech protivníka.

Není to běžný politik

Základem každé pomluvy musí být trocha pravdy. Ve Vašem případě je onou pravdivou základnou velké lži fakt, že Keller opravdu není typickým sociálním demokratem. Není nudným a šedivým konformním kariéristou, na kterého nevybylo místo v jiné straně, ani stádním člověkem opakujícím, že Evropská unie je nekonečné dobro, a kdo si myslí něco jiného, je hloupý pravičák. Po dvě desetiletí se značnou angažovaností a obětavostí podporoval ekologické a protiválečné hnutí, v době, kdy tato hnutí stála v menšině a Váš establišment na ně plival nadávky „ekoteroristů“ či „agentů Moskvy“. Samozřejmě, nelze souhlasit se všemi jeho názory (mimochodem, jeho nedávné výroky z MF Dnes o islámské imigraci jsou myslím bližší spíš Vám než mně). Nicméně stojí za ním nejen vzdělání a humor, ale také autentická zkušenost, která jej odlišuje od běžného politika, ať už z ČSSD nebo ODS.

S Kellerem vstupuje do české debaty o Evropě postoj, který se vymyká dosavadním dvěma převládajícím možnostem: jednou byla nekritická podpora Evropské unie, druhým její stejně nekritické odmítání ve jménu silného národního státu a pokud možno neregulovaného volného trhu. Keller nekritizuje Unii za to, že je příliš sociální, ale za to, že je sociální málo a že je dosud především účinným nástrojem těch, kdo na celoevropské rozhodování dosáhnou – tedy především lobbistů velkých firem. Chápu, že Vám předchozí rozdělení pozic vyhovovalo víc a že se vztekáte, že budete mít silnějšího soupeře. Je to pochopitelné, moc důstojné to ale není.

Rozhodl jste se, že budete říkat věci, kterým sám nevěříte
Rozhodl jste se, že budete říkat věci, kterým sám nevěříte

Začalo to Euportálem

Pokud dnes, pane Zahradile, mluvíte o Adamu B. Bartošovi, připomínáte zloděje, který se vrací na místo, kde kradl. Pokud totiž má něco na obnově ultrakonzervativního myšlení, včetně jeho hnusné antisemitské odnože, rozhodující podíl, je to právě prostředí, do něhož patříte. Adam B. Bartoš začal jako radikální euroskeptik, v okruhu webové stránky EUportál, kam jste také přispíval a které Vám svého času dělalo mohutné, někdy až komické PR. Už tehdy se jednalo o agresivní, štvavý plátek, nenávistně útočící na Evropskou unii a islám. Někteří už tehdy varovali, že ona agresivita je obdobná krajní pravici, jen se věnuje jiným tématům. V zásadě to ale odpovídalo Vaší vlastní pozici – jednoduchému a tupému útočení na vše, co není napravo.

Proces přerodu Adama B. Bartoše z agresivního „vlastence Západu“ mávajícího na demonstraci izraelskou vlajkou ve stejně agresivního antisemitu by jistě vydal na samostatnou analýzu. Jedno je ale jasné: zjednodušujícím schématům, vylučující rétorice, neúctě k faktům a sklonu k teorii spiknutí se nemusel učit u antisemitů. Naučil se to v bahnitých vodách českého euroskepticismu, které jste spoluvytvářel. Právě blízkost k Vašemu politickému táboru také dodala Bartošovi a lidem jako on na významu.

Keller opravdu není typickým sociálním demokratem
Keller opravdu není typickým sociálním demokratem

Omluvte se

Byl to Vámi zvolený prezident republiky, kdo prohlásil Bartošem sepsaný seznam „pravdoláskařů“ za „geniální“. Tentýž člověk učinil svým významným spolupracovníkem konspiračního teoretika Petra Hájka. A díky této dlouholeté spolupráci má dnes internetový plátek Protiproud zcela jiné postavení než okrajové antisemitské ziny, ač si s nimi svým obsahem v řadě případů nezadá (viz třeba zde anebo zde).

Je třeba to říct naplno: ODS se podílela na obrodě českého antisemitismu, jakkoli nepřímo a nezáměrně. A stejně nepřímo a nezáměrně pomáháte antisemitům i dnes: když označíte Adama B. Bartoše za srovnatelného s Janem Kellerem, jde vůči druhému o křivdu a záměrnou pomluvu, ale zároveň tím legitimizujete prvního z nich.

Kdybyste měl kus cti v těle, omluvil byste se – nejen Janu Kellerovi za srovnání s Adamem B. Bartošem, ale také nám všem za podíl ODS na etablování Adama B. Bartoše a dalších jemu podobných. Vím ale, že omluvu od Vás nejde očekávat – jen další projevy přesně té arogance a nesnášenlivosti, pro něž jste se mohl stát předním politikem ODS a pro něž jste byl tak atraktivní pro prostředí, v němž začínal Adam B. Bartoš. Vlastně Vás lidsky chápu, a když vidím, jak nízkou „argumentaci“ máte zapotřebí, je mi Vás skoro líto. Jenže to je právě to – stalo se Vám to nejhorší, co se může politikovi stát: vzbuzujete soucit. Doufám, že se pro Vás po prohraných volbách najde nějaké pěkné místo v Langerově akademii pro zaměstnávání bývalých politiků ODS.

 

Autor je politolog a novinář.

 

Čtěte dále