Lepší cesta, jak ukončit bezdomovectví

V americkém městě Albuquerque radikálně změnili strategii v otázce řešení bezdomovectví – dávají lidem práci.

Trendem posledních let bylo bezdomovce spíše trestat, zatýkat nebo je vyhánět mimo zorné pole většinové společnosti. V americkém městě Albuquerque v Novém Mexiku se však rozhodli pro diametrálně odlišný postup: nabízet sociálně vyloučeným placenou práci.

Před necelým rokem představil starosta města Richard Berry experimentální program, v jehož rámci nabídl všem, kteří chtěli pracovat, přes devět set pracovních míst. Důvodem bylo rapidní navýšení sociálního vyloučení v jeho městě. Pod názvem programu „Je tu i lepší cesta“ se dnes ukrývá především práce pro město a jeho okolí, kterou sociální pracovníci dvakrát týdně nabízejí přímo lidem na ulici.

Projekt inspiroval několik okolních měst, která plánují podobná proaktivní opatření zavést také.

Poté, co starosta Berry strávil spoustu času mezi bezdomovci a žebráky, uvědomil si, že posílat tyto lidi, aby si sami našli práci, je naprostá ztráta času. Něco takového vyžaduje řadu opatření, například možnost se umýt, připravit se v klidu na pohovor, slušně se obléknout nebo mít adresu trvalého bydliště. I proto se rozhodl pro opačný postup a lidem bez domova práci přímo nabízet. Program funguje na několika úrovních: kromě nabídky práce se sociální pracovníci města ve spolupráci s neziskovkami snaží identifikovat lidi bez domova a nabídnout jim bydlení a náležité zdravotní programy, aby se mohli odrazit ode dna a zároveň měli možnost dlouhodobě pozitivní životní změny.

V praxi to vypadá tak, že město dvakrát týdně platí dodávku, která objíždí město a aktivně vyhledává lidi na ulici, kteří by byli ochotni pracovat. V případě zájmu mají pak lidé možnost například vytrhávat plevel, přičemž mají hrazené i pracovní oblečení. K dispozici je i oběd a voda na umytí. Za samotnou práci pak dostanou devět dolarů na hodinu v hotovosti, pracovní doba trvá pět a půl hodiny. Pro velký úspěch (stálou práci si během krátké doby našlo na sto lidí) se Albuquerque rozhodlo městskou pracovní nabídku rozšířit a také chce přistoupit k navýšení pracovních dnů ze dvou na čtyři. Projekt inspiroval i několik okolních měst, která plánují podobná proaktivní opatření zavést také.

 

Čtěte dále