Nemůžu být rasista, protože mám černého psa

Řidič školního autobusu z Utahu odmítl, že by v incidentu se čtrnáctiletým chlapcem hrál roli rasismus. I jeho pes je prý totiž černý.

„Vůbec ne. Podívejte se na mého psa. Černější už být nemůže,“ odpovídá John Naisbitt se smíchem na otázku reportérky, zda se považuje za rasistu. Osmasedmdesátiletý řidič školního autobusu z Utahu nyní čelí obvinění z napadení a rasové diskriminace, protože 4. února ve West Pointu předčasně zavřel dveře autobusu, když z něj vycházel čtrnáctiletý student. Jeho batoh zůstal ve dveřích a autobus ho táhl necelých padesát metrů za sebou. Nic se mu ale nestalo.

I černošský policista se může podílet na rasistickém jednání, pokud je součástí společenské struktury, v níž jsou černoši vnímáni jako větší hrozba.

Podle chlapcovy matky Brendy Mayes jednal řidič autobusu úmyslně, protože její syn je míšenec. Naisbitt prý navíc v minulosti čelil minimálně třikrát stížnostem kvůli diskriminačnímu chování k nebělošským studentům. Advokát rodiny Bob Sykes tvrdí, že stížnosti byly vážné, ale škola i okresní správa je v zásadě ignorovaly. Podle žaloby jsou nebělošští studenti vinou nečinnosti administrativy vystavováni nebezpečí, protože se musí vypořádávat s tolerovaným rasistickým jednáním. Mluvčí okresu Davis County se vyjádřil v tom smyslu, že žádná forma rasové diskriminace není v okresních školách tolerována a případ bude důkladně prošetřen.

Naisbitt, který po incidentu odešel do důchodu, tvrdí, že chlapce neviděl, jinak by zastavil. Jeho vtip o tom, že nemůže být rasista, protože má černého psa, některá zahraniční média berou možná až příliš vážně, i tak ale ilustruje poměrně časté myšlenkové pochody lidí obviněných z různých podob diskriminačního chování. Pokud má někdo kamaráda gaye nebo černocha, nemůže se přece podílet na homofobii nebo rasismu. To samozřejmě není pravda, i černošský policista se může podílet na rasistickém jednání, pokud je součástí společenské struktury, v níž jsou černoši vnímáni jako větší hrozba, a proto jsou například častěji zastavováni a prohledáváni kvůli podezření z držení drog. O konzervativních republikánech brojících proti zrovnoprávnění gayů, kteří jsou následně přistiženi při sexu s mužem, ani nemluvě.

 

Čtěte dále