„Tady je Corbynovo!“ Liverpoolští fanoušci převzali náměstí Margaret Thatcherové v Madridu

V Madridu se dnes odehraje finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Tottenhamem. Liverpoolské fanoušky rozčílilo náměstí Margaret Thatcherové a naložili s ním po svém.

Španělský Madrid se stal prvním městem na světě, který pojmenovalo náměstí po bývalé konzervativní britské premiérce Margaret Thatcherové. Malé náměstí, na kterém stojí mimo jiné Hard Rock Café a pětihvězdičkový hotel, do té doby žádné jméno nemělo. To se změnilo v roce 2014. Z rozhodnutí tehdy vládnoucí pravicové Lidové strany, která tím chtěla vyjádřit poděkování, že Thatcherová po svém zvolení v roce 1988 uskutečnila jako britská premiérka první oficiální cestu do Španělska. Už v roce 2015 však toto rozhodnutí zpochybnila levicová madridská starostka Manuela Carmena, která prohlásila, že nechce, „aby byl veřejný prostor ve městě pojmenován podle Železné lady, která zotročovala dělníky.“

Že výrok Manuely Carmeny nebyl jen výstřel do prázdna, potvrdili v těchto dnech fanoušci fotbalového týmu FC Liverpool, kteří do Madridu přijeli na finále Ligy mistrů. Dnes večer v něm změří síly s jiným britským týmem, Tottenhamem Hotspur. Obyvatelé tradičně levicového hrabství Merseyside (do nějž patří i město Liverpool) náměstí symbolicky převzali a přejmenovali ho na Corbynovo náměstí. Jeden z liverpoolských fanoušků, Paul Doherty, tento akt vysvětlil deníku Independent slovy: „Liverpool byl vždycky labouristický, a tak jsme si řekli, že to tu připomeneme.” Doherty k tomu ještě dodal: „Nemáme žádnou radost z toho, že tuto ženu oslavují v cizí zemi, kde nemohou pochopit škody, které ve skutečnosti napáchala.“ Levicoví oponenti Thatcherové vyčítali, že její politika způsobila v dělnických regionech pokles ekonomického růstu a zapříčinila vzestup nezaměstnanosti a chudoby.

Sociální necitlivost Thatcherové se projevila třeba v roce 1989, kdy byla díky její politice uzavřena továrna Bird’s Eye ve městě Kirkby (ležícího 10 kilometrů od Liverpoolu), a na dlažbě se tak ocitlo 1000 jejích zaměstnanců. Thatcherová byla ten den na návštěvě v Liverpoolu, kde zkoumala možnosti přestavby liverpoolského pobřeží a vyzdvihovala přednosti nové, podnikové kultury. Zástupce zaměstnanecké organizace ASTMS Joe Bennet, to v roce 2013 pro BBC komentoval slovy: „Bylo to jako by sypala sůl do našich ran.“ Později vydané dokumenty z administrativy Margaret Thacherové ukázaly, že v oblasti Liverpoolu plánovala její vláda něco, co sama nazvala jako „řízený úpadek“.

Podobnou politiku však Thatcherová uplatňovala například ve Skotsku, kterému odmítla udělit slíbenou omezenou autonomii a následně v něm začala demontovat náznaky sociálního státu, likvidovat odborové hnutí a zvýšila státní (rozuměj britskou) kontrolu televize a tisku. Tuto pravicovou „noční můru“ pak zpracovala punková skupina Oi Polloi do jedné ze svých nejznámějších písniček „Fuck everybody, who voted Tory“.

Čtěte dále