Polskému novináři se nelíbila fašistická graffiti. Takhle dopadl

Spolupracovníka našeho partnerského média Krytyka Polityczna Przemysława Witkowského napadl ve Vratislavi zatím neznámý útočník.

Ve čtvrtek v 18 hodin se na facebookovém profilu polského novináře a aktivisty Przemysława Witkowského objevila fotografie jeho zkrvaveného obličeje s komentářem: „Takhle to dopadne, když se vám nelíbí fašistické graffiti na cestě kolem Odry.“ Przemysław Witkowski jel se svou přítelkyní na kole kolem řeky, když si všiml nápisů „Good Night Left Side“ a „LGBTQ pedofilia“. Nahlas to komentoval slovy: „To je skandál, tyhle fašistický hovna.“

„Mluvili jsme o tom při jízdě na kole,“ uvedla pro polský list Gazeta Wyborcza Witkowského partnerka Anna Hoss. „Všiml si, že mezi těmi nápisy jsou také znaky Autonomních nacionalistů.“ Vjeli do slepé uličky, a tak se otočili. Witkowskému ale spadl řetěz, takže zastavil, aby kolo opravil. V té chvíli se objevil muž, který se ho zeptal, jestli se mu ty nápisy líbí, a on odpověděl, že ne. Pak už následoval útok. Výsledkem je zlomený nos. Podle fotografie dopadaly rány především na obličej okolo očí. K případu byla přivolána polská policie.

Przemysław Witkowski je aktivista a novinář. Píše především pro polská média Krytyka PolitycznaOKO.press, na jejichž stránkách mimo jiné popisuje prostředí krajní pravice. V Česku jeho texty na toto téma vycházejí na webu A2larm.

 

Čtěte dále