V New Yorku vznikají první odbory instruktorů jógy

Instruktoři jógy se připojí k odborové organizaci Mezinárodní svaz strojníků a leteckých pracovníků. Přestože je jóga v USA stále populárnější, pracovní podmínky instruktorů dosud zůstávaly neuspokojivé.

Newyorským instruktorům jógy se podařilo zformovat první odbory ve Spojených státech. Drtivá většina instruktorů populárního amerického řetězce YogaWorks se v hlasování vyjádřila pro vznik odborů a spojení s odborovou organizací Mezinárodní svaz strojníků a leteckých pracovníků. Skupina bude nyní mít zákonné právo vyjednávat pro své zaměstnance adekvátní pracovní podmínky.

Američané utratí za kurzy jógy ročně miliardy dolarů a praktikují ji desítky milionů lidí. Přestože se průmysl neustále rozrůstá, nijak se to podle instruktorů neodráží na jejich platech, benefitech a stabilitě pracovník podmínek. V komunitě jógy prý absolutně chybí transparentnost a neexistují žádné ustanovené standardy pro najímání, hodnocení a placení instruktorů. Zaměstnanci mohou být kdykoli bez odstupného propuštěni a navíc jim fyzicky i psychicky náročnou práci nekompenzují žádné benefity. Nikdo podle nich například nezohledňuje neplacenou práci v podobě příprav na jednotlivé lekce.

Společnosti si navíc podle organizátorů z jogínského řetězce Yoga Works spoustu instruktorů najímají na částečné úvazky, a tudíž jim nemusí přispívat na pojištění, neposkytují žádné zaměstnanecké výhody a nemusejí dodržovat zákony o minimální mzdě a přesčasech. Zaměstnanci přišli s iniciativou založení odborů v září a vedení YogaWorks se k němu zpočátku stavělo velmi negativně. Postupně však ze své odmítavé pozice ustoupilo.

Luxusní zážitek pro zajištěné bělochy?

Úspěch iniciativy by mohl do zmíněné pracovní standardy instruktorů jógy vylepšit. Někteří z nich rovněž zdůrazňují, že by chtěli mít větší vliv na strukturu lekcí, v nichž by rádi kladli důraz na mindfulness a duchovní stránku cvičení. Vedlejším důsledkem toho, že se z jógy stal velký byznys, je podle organizátorů i nárůst cen lekcí a školitelských programů. Akademický časopis Luxury: History, Culture, and Consumption nazval ve svém letošním květnovém čísle jógu „vědomě luxusním zážitkem“, v němž studia slouží „jako prostor, kde hledání smyslu probíhá v rámci hyperindividualistické logiky spotřebitelského kapitalismu a dynamiky tržního luxusu“. Průměrná cena lekce se v závislosti na lokaci studia pohybuje mezi dvanácti a třiceti dolary a certifikovaný instruktor YogaWorks musí podstoupit výcvikový program za 3500 dolarů sestávající z dvou set hodin školení.

„Doufám, že díky naší vznikající organizaci bude jóga dostupnější pro více lidí,“ říká Deidra Demens z YogaWorks. „Pro lidi s nízkým platem, pro lidi s omezenými fyzickými schopnostmi, pro nebělochy. Pořád se mi stává, že studenti, kteří přijdou na mou lekci a vidí mě, černošku, říkají: ,Neběloši dělají taky jógu?‘ Spousta lidí neevropského původu se pořád bojí a neodvažují se jógu zkusit, protože si připadají nepatřičně. Chtěla bych se pokusit to změnit.“

 

Čtěte dále