Bydlení je teď hlavní obranou proti koronaviru. Trump proto pozastavil vyhazovy lidí na ulici

Některá americká města už před pár dny zakázala dlužníkům vypínat vodu a vyhazovat je z domu na ulici. Teď přidal prezident zákaz, který by měl zajistit klid asi polovině plátců hypoték.

Největším problémem města Los Angeles je podle ankety Los Angeles Times z tohoto podzimu bezdomovectví. Ve městě přespává na ulici nebo v různých provizorních podmínkách přes 36 tisíc lidí, což je o šestnáct procent více než předchozí rok. V celém okresu Los Angeles je bez domova dokonce přes padesát tisíc lidí.

Nejedná se ovšem o jediné město, které se potýká s bezdomovectvím. V celých Spojených státech amerických je bez domova přes půl milionu lidí. Ve více než deseti amerických státech se počet bezdomovců v poslední dekádě zvýšil, přestože se podle americké Národní unie pro ukončování bezdomovectví celkové číslo mírně snížilo. Zhruba čtyřicet procent amerických bezdomovců tvoří Afroameričané, ačkoli představují pouze třináct procent celkové populace.

Možnost bydlet je teď více než kdy jindy otázkou života a smrti.

Za poslední tři roky také o patnáct procent narostl počet studentů, kteří nemají kde bydlet. Asi čtvrtina lidí bez domova přebývá v bohaté Kalifornii. Města jako Los Angeles, San Francisco nebo San Diego nejsou známá jen filmovými studii a surfařskou atmosférou, ale i stanovými městečky. V Los Angeles se sice ročně postaví přes 16 000 domů, přesto se tu počet lidí bez domova zvyšuje. Domy se totiž nestaví proto, aby posloužili jako dostupné bydlení, ale pro výdělek a spekulace.

V době epidemie koronaviru se některá americká města rozhodla zastavit praxi, kdy jsou z domovů na ulici vyhazováni ti, kdo si už nemohou dovolit nájem nebo mají potíž splatit hypotéku. Také začala zřizovat nová útočiště pro lidi, kteří nemají kam jít. Během posledních několika dní zavedly státy Kalifornie a New York i některá města včetně Los Angeles, Miami, Orlanda, Seattlu a Filadelfie opatření, ke kterým je inspirovaly nedávné kroky Singapuru nebo Itálie. Přes devadesát amerických měst například přestalo vypínat vodu těm, kteří mají s nájmem zpoždění nebo neplatí. Detroit dokonce nařídil zajistit přístup k vodě desetitisícům lidí, kterým jej dříve odřízl.

Jedním z politiků, kteří k těmto opatřením vyzývali, byl demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders, jenž ve svém projevu 12. března mluvil o nutnosti zastavení vyhazovů lidí z domovů, zabavování domů bankami a trestů na základě nezaplacených účtů. Nájemnické organizace však vyjádřily zklamání, že opatření nebyla nařízena plošně, a právě to se před několika hodinami změnilo. Trumpovo moratorium, ohlášené před pár hodinami, se vztahuje na domy s hypotékou administrovanou Federální správou bydlení, ale například i hypotéky, které jistí vládou financované podniky Fannie Mae a Freddie Mac, orientující se na nízkopříjmové nájemníky. Platit má prozatím do konce dubna.

Jak píše The American Prospect, někteří z těch, kteří žádnými domovy ani hypotékami nedisponují, na žádná opatření úřadů nečekali. Například několik rodin ze čtvrti El Sereno v Los Angeles zabralo šest prázdných budov patřících státu, které jsou součástí developmentu se dvě stovkami prázdných ubytovacích jednotek. Skupina si říká „Bereme si zpět své domovy“ a požaduje, aby Kalifornie v rámci současných bezpečnostních opatření dala k dispozici prázdný majetek těm, kteří ho potřebují. Po mimořádných opatřeních, která by vedla k ochraně lidí bez domova, volá mimo jiné zvláštní zpravodajka OSN pro oblast adekvátního bydlení. „Bydlení je teď hlavním prostředkem obrany proti koronaviru. Možnost bydlet je teď více než kdy jindy otázkou života a smrti,“ píše Leilani Farha na svém twitterovém účtu. Více na toto téma si můžete poslechnout také v aktuálním dílu našeho pravidelného podcastu o americké politice Redneck.

Čtěte dále