Milionům Američanů hrozí evikce z domovů, nová služba nabízí uberizaci procesu vystěhovávání

Nový start-up, zaměřený na zprostředkování služeb souvisejících s evikcí, chce využít situace, v níž milionům Američanům hrozí ztráta domova. 

Nová firma Civvl nabízí po vzoru společností, jako je Uber nebo Airbnb, americkým majitelům nemovitostí jednoduchou platformu pro vystěhování lidí, kteří nejsou schopni platit nájem nebo hypotéku. Kdokoli s aplikací si po zaplacení jednorázového poplatku může vybrat z nabízených úkonů, jako je předložení úředních dokumentů nájemníkům, vystěhování majetku na ulici nebo fyzická ochrana při průběhu evikce. Firma je spojená se zavedenou platformou OnQall, která zprostředkovává „on-demand“ služby typu úklidu nebo stěhování a jíž dělal reklamu třeba rapper Ice-T.

Civvl chce využít toho, že milionům Američanů hrozí vystěhování v důsledku ztráty zaměstnání. Většina z nich je chráněna federálním moratoriem na evikce, které v září nečekaně vyhlásilo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Situace je však napříč Spojenými státy nejasná a nájemníci jsou často odkázáni na rozhodnutí místních orgánů a soudů. Samotný Civvl nechává právní odpovědnost na majitelích nemovitostí – s odkazem na to, že pouze poskytuje zprostředkování služeb.

Nezaměstnanost v USA na jaře v důsledku pandemie koronaviru překročila čtrnáct procent. I pro mnoho z těch, kteří si práci opětovně našli, znamenal krátkodobý výpadek příjmů neschopnost zaplatit nájem. Podle CNN hrozí vystěhování až čtyřiceti milionům Američanů. Firmy jako Civvl se tak soustředí hlavně na blízkou budoucnost, kdy přestane platit moratorium a poptávka po vykonání evikcí dramaticky vzroste. Ve vyjádření pro Business Insider společnost konstatovala: „Shromažďujeme rostoucí databázi nezávislých partnerů k vykonání těchto úkonů v dohledné budoucnosti.“

Podle uživatelských recenzí není služba zatím velmi populární. Na App Storu má aplikace dvě z pěti hvězdiček, přičemž většina uživatelů si stěžuje na jednorázový poplatek ve výši 35 dolarů.

 

Čtěte dále