Města potřebují investice nejen do infrastruktury, ale i do lidí, říká Ondřej Slach

Hostem speciálního vydání podcastu Bulvár, který je součástí projektu Města budoucnosti, zaměřeného na nové čtvrti v českých městech, je sociální geograf Ondřej Slach.

Ondřej Slach působí na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity a věnuje se tématu takzvaných shrinking cities – smršťujících se měst. Jedná se o města, kterým ubývají obyvatelé, a jedním z nich je právě Ostrava. Za posledních třicet let ztratila moravskoslezská metropole přes 45 tisíc obyvatel, především kvůli deindustrializaci a změně ekonomických podmínek. „Nejde jen o to, kolik lidí odchází, ale také jací,“ upozorňuje Slach. „Ostravu, stejně jako další města v podobné situaci, opouští hlavně mladší vzdělanější lidé v produktivním věku. Ostrava tak nadprůměrně rychle stárne.“

Která města a regiony v Česku rostou a které se naopak vylidňují? Jaké jsou příčiny a důsledky tohoto jevu, který můžeme pozorovat u mnoha obcí nejen u nás, ale v celém západním světě? Na tyto otázky Ondřej Slach v rozhovoru hledá odpověď a upozorňuje, že se v České republice mimo jiné zvětšují rozdíly mezi jednotlivými oblastmi. „Například Karlovarský nebo Ústecký kraj začínají výrazně zaostávat a ekonomicky se oddělovat o zbytku země,“ říká Slach.

V podcastu probíráme také příklad nového ostravského developmentu Karolina a hlavně velkého obchodního centra Forum Nová Karolina, které zasáhlo do života v centru Ostravy. Tímto tématem se zabývá také reportáž ze série Města budoucnosti. Lákáním velkých investorů se Ostrava snažila a snaží zastavit vylidňovaní, jak ale Ondřej Slach v rozhovoru vysvětluje, pokud se investorům nenastaví určitá pravidla, mohou být pro město takové investice nevýhodné. Za problém také považuje, že většina dotací se zaměřuje na infrastrukturu, a ne na lidské zdroje. „Je snazší dostat miliardu na nějakou stavbu než třeba na inkluzivní projekt ve školství. Přitom právě vylidňující se města nebo obce s ekonomickými problémy by potřebovaly podporu i v sociální oblasti,“ upozorňuje sociální geograf.

Tento díl podcastu Bulvár vznikl díky podpoře Nadace Rosy Luxemburgové v rámci projektu Města budoucnosti.

Čtěte dále