Alarm: Udržitelné médium do neudržitelné doby

Alarm každodenně navštíví 40 tisíc čtenářů. Kdyby pět procent z nich pravidelně přispívalo na jeho provoz, stal by se finančně soběstačným. Startujeme novou kampaň.

Právě končící rok byl pro naši redakci přelomový a zvládli jsme ho jen díky svým podporovatelům a podporovatelkám. Každý měsíc vás pravidelně přispívá na chod Alarmu kolem jedenácti stovek, což je skvělé a pomáhá nám to posouvat se vpřed. Zároveň jsou to však pouhá tři procenta ze 40 tisíc čtenářů, kteří navštíví Alarm každý den. Kdyby pravidelně přispívalo pět procent z nich, a získali bychom tak 2000 pravidelných dárců a dárkyň, stal by se Alarm finančně soběstačným. Zvlášť teď, kdy se náklady na provoz zvyšují každým dnem, potřebujeme za zády co nejvíce z vás.

Stabilitu a možnost dlouhodobého plánování nám umožňují zejména pravidelné dary.

Díky pravidelným dárcům a dárkyním nám nikdo nediktuje, co máme psát. Během roku jsme vyprodukovali téměř tisíc textů, analýz, reportáží, zpráv a komentářů, které si jinde nepřečtete. Přečíst si je přitom mohou i ti, kteří by si nemohli dovolit vstoupit za paywall. A nejen přečíst – vytváříme také video obsah a deset podcastů. Jen za uplynulý rok mají podcasty Alarmu na všech platformách milion a půl přehrání.

Díky příspěvkům našich čtenářů a čtenářek se nám do práce nemíchají oligarchové, ani bohatí donoři, kteří by nám zpovzdálí určovali témata nebo je naopak zakazovali. V Deníku Alarm se nikdy nemůže stát, že majitel či šéfredaktor svévolně zruší oblíbenou názorovou či kulturní rubriku, progresivní podcast či inspirativní sekci na webu. Alarm nikdy nebude blokovat vydání kontroverzního článku, protože by se nemusel líbit předplatitelům. Deník Alarm není závislý ani na penězích od státu, a nemusí se tak bát, že se znelíbí úředníkům či politikům a ti jeho činnost zkomplikují či ukončí. Ani vztahy s inzerenty nebudou mít nikdy vliv na to, co na našich stránkách vychází. Proč? Protože máme vás, naše čtenáře a čtenářky, podporovatele a podporovatelky, kteří tento unikátní projekt drží už více než devět let při životě.

Stabilitu a možnost dlouhodobého plánování nám umožňují zejména pravidelné dary. Pravidelní dárci nám pomáhají rozvíjet to, díky čemu se Alarm stal nezastupitelným médiem v české veřejné debatě, tedy sociální reportáže, politické komentáře vymezující se proti asociálnosti, autoritářství a nenávisti a mnoho tematických podcastů. Letos k tomu nově přibylo i nakladatelství, redakce se rozšířila o několik nových členů a osamostatnili jsme se jako Deník Alarm.

V následujícím měsíci se na sociálních sítích dozvíte, jak nezávislé, komunitou podporované médium, které je na české mediální scéně jenom jedno, funguje a jak si vede. Budete se moct seznámit s členy a členkami naší redakce, které znáte jako výrazná jména stojící za obsahem na Alarmu. Zveřejníme zajímavá čísla o našem fungování, dozvíte se, proč je pro nás důležité nemít paywall nebo jak vznikají naše podcasty.

Skutečně demokratická média mají být dostupná všem zdarma. Alarm takovým médiem může být jen díky vám a vaší podpoře. Stabilitu a udržitelnost vytváří v neudržitelné době právě komunita, sounáležitost a boj za správnou věc. Žádné jiné médium v Česku se na tyto hodnoty spolehnout nemůže – my díky vám ano. Pojďme dále měnit českou veřejnou debatu tak, aby se přibližovala našim ideálům.

Podpořte Alarm!

Čtěte dále