Zoufalí lidovci se radikalizují. Polovina vedení je negramotná

Lidovecký útok na protidrogového koordinátora nedává žádný smysl. Tím je v souladu s politikou celé této strany.

Když před dávnými lety končila Unie svobody a její preference se řítily ke dnu, vyrazil tehdy její škrobený předseda Pavel Němec mezi mládež, aby ji zkusil přesvědčit, že se z pravicového snoba a otce české exekuční katastrofy náhle stal frivolní fanoušek legalizace marihuany. Nefungovalo to. Přesně opačný postup nyní razí lidovci, z nichž se stali zastánci tvrdé linie proti drogám. To je strategie, která v uplynulých dekádách nepřinesla na světě nic než zmar, války a statisíce mrtvých. A taky pár dobrých seriálů. Radikalizující se konzervativci se snaží dokázat, že náruč jejich zášti ke všemu živému je nekonečná. Zatímco ODS se soustředí na obvyklou třídní nenávist vůči chudým, lidovci to více zkouší přes takzvané kulturní otázky.

Vobořil je světlá výjimka ve zdecimovaných kádrech českých stran, které nedokážou na žádné místo obsadit nikoho, kdo by čemukoli skutečně rozuměl.

Boj proti právům LGBT a právu na stejnopohlavní manželství je už v létě poslal v preferencích na čas ke dvěma procentům. Lidovci nyní zkouší, jestli by je boj proti drogám mohl dostat až na nulu. Nejspíš sází na to, že díky společné kandidátce Spolu na preferencích jednotlivých stran nesejde a armáda jejich věrných je zase vykroužkuje přes záda ODS do parlamentu.

Lidovecký svatý boj proti drogám se přitom opírá o tradiční hodnotu starého dobrého pokrytectví. Zatímco vláda ořezává rozpočet, aby nějak vyřešila populistické zrušení superhrubé mzdy, na což se budeme skládat nejspíš ještě dekády, prosadili lidovci nulové zdanění vína, kterým si decimují játra především jejich jihomoravští voliči. Není náhoda, že má jižní Morava nejvíce alkoholiků v zemi, a není náhoda, že je alkohol nejdestruktivnější droga v České republice, která ničí zdraví, zabíjí a stojí za rozvraty lidovci tolik milovaných tradičních rodin.

Lidovecké evangelium zášti a pokrytectví

S tím se nedá nic dělat. Lepší je řešit problémy, které nejsou, protože to nic nestojí. A tak chráníte rodiny před stejnopohlavními páry, a nově bojujete proti racionálnímu přístupu k drogám, který by lidem mohl reálně pomoci.

Koordinovaný útok lidovců na Jindřicha Vobořila působil nejprve jako úlet, nicméně pokračuje už druhý týden, čímž se z něj nejspíš stává nová lidovecká politika spočívající v hledání slepých cest. Vobořil přitom jen věcně odpověděl na jednu podotázku rozhovoru, kdy se po tématu regulovaného trhu s konopím redaktorka zeptala, zda by regulovaný trh fungoval také u kokainu. Vobořil na hypotetickou otázku odvětil, že nejspíš ano. Člověk by musel být analfabet nebo lidovec, aby odpověděl jinak.

Vobořil je světlá výjimka ve zdecimovaných kádrech českých stran, které nedokážou na žádné místo obsadit nikoho, kdo by čemukoli skutečně rozuměl. Stačí se podívat na lidovce, kteří na Ministerstvo práce a sociálních věcí nasadili zemědělce a předsedu strany Jurečku, který o svém resortu nevěděl a neví prakticky nic, a totéž se týká Marka Výborného, který usedl na zemědělství.

Jindřich Vobořil se tématu závislostí, drog a jejich regulace věnuje dekády a jeho výstupy jsou smysluplné, věcné a odborně podložené. Vážně ho berou i lidé, kteří by si o jeho stranu jinak ani kolo neopřeli. Chápu, že to lidovce, kteří už několik let neřekli nic k věci, musí dráždit. Nicméně tato kauza začíná tím, že lidovecké špičky neumí ani číst a tak prostě dezinterpretovaly, co Vobořil řekl, nebo spíše neřekl. Lidovci využili sebevědomí opřené o fakt, že když nic nevíte, můžete se vyjadřovat ke všemu, jako by to bylo úplně jedno. Strana podporující alkoholismus se začala předhánět, kdo víc zdůrazní, že je Vobořil PRODROGOVÝ koordinátor. Je to tak hloupá zkratka, že se na to dá věcně říct snad jen to, že lidovci smrdí, aby byla ekvivalence zachována.

Jurečka tak napochodoval do veřejného prostoru s prohlášením, že lidovci nemají nic proti masti z konopí pro babičky, ale cokoli dalšího už je cesta do pekla. Vobořila pak obvinil, že jeho nová strategie se nevěnuje prevenci. Místopředseda lidovců Bartošek se probral až po týdnu, aby přispěchal s ujištěním, že jsou lidovci proti legalizaci kokainu. Své si řekla i liberální tvář české odnože Tálibánu, Petr Hladík. To byl nejspíš první lidovec, který vymyslel, že je Vobořil prodrogový koordinátor. Gratuluju! Že jeho krajští kolegové drží v čele Brna primátorku a jejího náměstka, kteří po nocích smaží na ulici kokain, je mu samozřejmě jedno. To je v souladu s klíčovou lidoveckou hodnotou, což je pokrytectví.

Podle Zdechovského, což je taková měrná jednotka lidské marnosti, se Vobořil chová jako kretén. A Výborný, který se obvykle věnuje jen kopání do LGBT+, se zamyslel, že by měli Vobořila vyhodit a sehnat někoho ostřejšího. V tom se shodl s Andrejem Babišem, který bohužel stále tvoří jedinou vládní opozici. Alespoň tušíme, jaké jsou možnosti příští koalice.

Lidovecká neschopnost adaptovat se na 21. století a zaujmout jiné voliče, než kteří žijí na polském venkově, nám nejspíš ještě připraví mnoho perných chvilek. Díky jejich spojení v koalici Spolu totiž mohou přežívat v parlamentu i po dalších volbách, i když jsou mentálně dávno po smrti.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále