Fotoreport: Humanitní fakulty se rozhodly bojovat za práva pracujících. Tedy za svá práva

Jarní protest studentů a zaměstnanců vysokých škol vládu ke zlepšení podmínek ve vysokém školství nedonutil. V úterý 17. října proto přišla stávka.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Březnový protestní pochod akademiků a akademiček z humanitních škol Prahou, kterého se účastnilo okolo dvou tisíc demonstrujících a který upozorňoval na podfinancování a sním spojené problémy, nestačil. Nic se nezměnilo. Na 17. října se tedy příslušné odbory společně se spolkem Hodina pravdy rozhodly naplánovat stávku. Na některých fakultách se stávkovalo celý den, jinde jen hodinu, výstražně. Akce spojené se stávkou probíhaly na jednotlivých fakultách v průběhu dne a byly ukončeny protestním shromážděním na náměstí Jana Palacha v Praze a následným pochodem k ministerstvu školství. Celkem se zapojilo třináct fakult z devíti univerzit po celé České republice.

Pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci humanitních fakult opakovaně uvádějí, že vydělávají tak málo peněz, že jim platy prakticky nestačí na živobytí. Běžnou praxí jsou tak druhé a třetí úvazky akademiků a akademiček, kvůli kterým se ovšem nemohou naplno věnovat svým oborům a „dělat vědu“. Výsledkem je únava, vyčerpání a frustrace. Na rozdíl od jarních protestů tentokrát akademici přestali argumentačně obhajovat právo na existenci samotných oborů, ale stávkou si přímo řekli o důstojnější ohodnocení.

Jednotliví mluvčí na náměstí Jana Palacha z akademických senátů a odborových organizací zapojených fakult zdůrazňovali právě nutnost dalších úvazků a přepracování, které jim brání v možnosti dělat práci naplno. V různých obměnách se na transparentech opakovalo heslo „Nadšením nájem nezaplatíš“. K protestu se ale připojili i nepedagogičtí pracovníci. Například mluvčí odborové organizace pracovníků kolejí zdůraznila, že nedostatek peněz vede k nekvalitnímu bydlení studujících, že zaměstnanci kolejí mají platy těsně nad úrovní minimální mzdy a řada těchto pracovníků navíc má potíže kvůli exekucím.

Akademici ve svých projevech zdůrazňovali také rozpor mezi rétorikou vlády o „zemi budoucnosti“ a vzdělání jako prioritě a realitou, kdy na některých fakultách vysokých škol přetrvávají mizerné platy a doktorandi nemají šanci ze svých stipendií vyžít. Vláda přitom v celém sektoru škrtá.

Shromáždění a následného pochodu se zúčastnilo okolo tisíce lidí. Z Palachova náměstí se dav vydal na Malou Stranu před budovu ministerstva školství, kde právě odbory jednaly s ministrem Mikulášem Bekem. Ten v posledních dnech nabídnul odborům dodatečnou miliardu, ta je ovšem podle stávkujících vzhledem k inflaci naprosto nedostatečná. Pokud by vláda měla splnit svoje sliby o vzdělávání jako prioritě, měla by vysokému školství podle stávkujících přidat deset miliard korun. Pod okny ministerstva znělo: „Miliarda nestačí“ a „Naší zbraní je solidarita“. Mluvčí pak před ukončením protestu oznámili, že ve svých akcích hodlají pokračovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále