Podle průzkumu z července si většina obyvatel Gazy přála zachování míru a nesouhlasila s vládou Hamásu

Letošní průzkum amerického think tanku ukázal na relativně slabou podporu Hamásu mezi palestinskými obyvateli Pásma Gazy.

Podle průzkumu amerického think tanku Washington Institute, který byl proveden na začátku léta, se většina dotazovaných Palestinců stavěla proti porušení příměří ze strany Hamásu. V červenci 65 procent dotazovaných z Gazy očekávalo, že nejspíš dojde k velkému vojenskému konfliktu mezi Hamásem a Izraelem. Současně 62 procent dotazovaných odpovědělo, že podporuje zachování příměří s Izraelem.

Přesně polovina dotazovaných obyvatel souhlasila s tvrzením, že „Hamás by měl přestat vyzývat ke zničení Izraele a místo toho by měl přijmout trvalé řešení v podobě dvou států založené na hranicích z roku 1967“.

Podle institutu je frustrace obyvatel Gazy z vlády Hamásu dlouhodobá, přičemž 70 procent obyvatel by preferovalo správu Palestinské autonomie před Hamásem s tím, že ten by se měl vzdát svých ozbrojených jednotek. Tento postoj je dlouhodobý, neboť měl většinovou podporu již v roce 2014, kdy byl proveden první průzkum s touto otázkou. Zároveň však 57 procent dotazovaných vnímá Hamás v nějakém ohledu pozitivně.

Autoři analýzy Catherine Cleveland a David Pollock dále upozorňují na dlouhodobý výrazný pokles popularity a podpory Hamásu mezi občany zemí v oblasti. V zemích, jako jsou Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty, se podpora Hamásu propadla během deseti let k 17, respektive 10 procentům a v podstatě nulová je v sousedním Egyptě nebo v Jordánsku.

Zajímavé jsou také postoje obyvatel Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů k Izraeli. Ty reagovaly na politické neshody a protesty v Izraeli proti vládě Benjamina Netanjahua, kdy více než dvě třetiny dotazovaných v obou zmíněných zemích souhlasily s tvrzením, že Izrael je slabý a hluboce rozdělený stát, který může být jednou poražen.

Čtěte dále