TOP 09 si zvolila nové vedení. Dojala se nad škrty v situaci, kdy zdravotnictví pod jejím vedením kolabuje

Podle Pekarové Adamové jsme něco jako rodina. Není ale jasné, kdo by chtěl v takto toxické rodině žít.

Zatímco lidovci se na svém ideovém sjezdu jen zamysleli nad tím, jak jsou dobří, druhá strana koalice Spolu, oscilující na hraně neexistence, si zvolila nové vedení. TOP 09 má tolik místopředsedů, až to vypadá, že je ve vedení polovina členů strany pro pražskou vyšší střední třídu a lidi, kteří jejímu životnímu stylu fandí.

Stranu povede dále Markéta Pekarová Adamová, která bude i nadále hodnoty demokracie a svobody hájit kombinací silných slov a sebedojímání. Dojmout se jí podařilo především spolustraníky, kteří si mohli vybrat, kolik hlasů své předsedkyni dají. Více možností nebylo.

Možná je pro TOP 09 a obecně pravici opravdu charakteristické žádnou krizi nepochopit a jen ji prohloubit.

Při snaze popsat, co přesně TOP 09 ve vládě dělá a co dělá samotná vláda, se Pekarová ve svém projevu ztratila v bludišti vlastní metafory: „Vláda se koncem února 2022 dostala do situace rodiny, která svůj plán splatit co nejrychleji veškeré své úvěry musela promptně přehodnotit kvůli nečekané povodni, jež jim vyplavila dům. A ještě se postarat o příbuzné, jejichž dům se stal neobyvatelným. V takovém momentě musí dosavadní plány nahradit krizové řízení.“

Málokdo by z toho vyčetl, že Adamová mluví o válce v Ukrajině a energetické krizi. Někdy je lepší mluvit o věcech tak, jak jsou, válce říkat válka, plynu plyn a státu stát a ne rodina. Jinak hrozí, že bychom museli přijmout, že je Pekarová naše máma, Fiala táta a Jurečka divný strejda.

Problém samozřejmě je, že když nebudeme státu říkat rodina, přestane dávat smysl celý vládní plán šetřit za každou cenu, k čemuž se Pekarová vrátila o pár chvil později: „My se tedy konečně soustředíme na plán z mého příměru k rodině, splácet rychleji úvěry, tedy intenzivněji řešit stav veřejných financí.“

Možná můžeme zůstat u příměru Pekarové a zkusit jí a členům jejího kmene vysvětlit, co přesně dělají. Nuže, tahle zvláštní rodina má několik dětí, v rámci obce, kde žijí, patří k těm chudším, domu se rozpadá omítka, táhne okny, chodník vede jen do půlky zahrady a končí v bahně. Všechny peníze rodina napřela na stavbu nové příjezdové cesty a garáž pro dvě SUV. Rodina by se mohla složit, něco si půjčit a poslat děti do skvělých škol, aby měly lepší budoucnost, ale řekne si ne. Musí se šetřit, a tak budou i další generace žít ve zvláštní kombinaci dostatku a bídy. Jedno z dětí by potřebovalo drahou léčbu, aby lépe vidělo, ale ani na to rodina nechce dát peníze, z čehož má největší radost bratr mámy Markéty, strýček Vlastimil.

Rodina sedí doma, škudlí a pracuje na stavbách bohatších sousedů, kterým je současně trochu pro smích, zvlášť když chodí Pekarová po obci a opakuje, že „TOP 09 je v rámci koalice tím nejsilnějším hlasem pro rozpočtovou zodpovědnost,“ jako to řekla ve svém projevu. Takto by šlo pokračovat dlouho, ale srovnání rodiny a státu je asi stejně nosné jako srovnávat stát s kompostem.

Je symptomatické, že se Pekarová ve svém projevu opakovaně zaklínala nutností šetřit, přičemž současně její strana nemá ministerstvo financí, takže tenhle bizarní plán chudoby nemá voličům jak prodat. Zato má ministerstvo zdravotnictví, takže může svým voličům zkusit vysvětlit, jak je to skvělé mít podfinancovanou zdravotní péči a polovinu lékařů na barikádách za lepší pracovní podmínky.

Soudě dle preferencí to voliči moc nechápou, nicméně spolustraníkům stačí málo: „Zatímco Helena Langšádlová bojuje za navýšení peněz na vědu, výzkum a inovace, protože to je klíčové pro konkurenceschopnost celé země, Vlastimil Válek zeštíhluje úřad a šetří, čímž TOP 09 prokazuje, že o úsporách nejen mluvíme, ale také je realizujeme,“ vysvětlovala Pekarová Adamová dosažené úspěchy.

Jinými slovy, Langšádlová bojuje s nesmyslnou prioritou vlády a TOP 09. Aby poté, co Stanjura navrhl masivní škrty na vědu a výzkum, nebyl rozpočet na vědu zcela katastrofální. Válek se pro změnu snaží škrtat v resortu, ve kterém škrty neocení přesně vůbec nikdo, protože lidé kupodivu chtějí dostupnou a fungující zdravotní péči, léky a spokojené lékaře, ne současný chaos, ve kterém nikdo neví, kde sežene penicilin a jestli v prosinci budou fungovat nemocnice. Přesto tato politika zajistila Válkovi drtivou podporu vlastní strany, což zavání kolektivním šílenstvím v útrobách TOP 09.

Pekarová svým kolegům také zkusila vysvětlit, proč je TOP 09 v koalici Spolu, aniž by řekla, že by bez ní strana nejspíš živořila mimo parlament. To vysvětlení je vlastně pěkné: „Rozdílnosti existují a budou dál, ostatně proto jsme ve třech samostatných stranách, ale zaměření na budoucnost, střední třídu a její potřeby, pravicový pohled na svět, věcná řešení…“

Vláda pro střední třídu a pravicový pohled na svět. Jen není jisté, zda střední třídu opravdu baví rekordní pokles reálných příjmů, inflace a chybějící školky či nedostupné bydlení, protože příslušnost ke střední třídě u nás v tuto chvíli žádný automatický blahobyt neznamená. S takovou vládní politikou totiž hrozí, že vláda střední třídu zdecimuje podobně, jako to dělá s nejchudšími dlouhodobě.

Klenoty v projevu tím ale nekončí: „Po dlouhých letech vlády populistů naprosto odosobněných od jakýchkoliv hodnot či morálky, prožíváme obzvláště složitou dobu.“ Obávám se, že ze slov o šetření pro šetření žádné hodnoty ani morálka nevyrůstají. Je to prostě jen seškrtaná excelová tabulka s rozpočtem, nikoli bible, korán ani Kapitál.

„Víme, že kroky, které děláme, nejsou obecně přijímány s nadšením. Všichni bychom chtěli vládnout v době ekonomického růstu a dělat populární kroky. Opět však vládneme v letech, kdy tomu tak bohužel není. Možná je to náš úděl. Možná je pro nás opravdu charakteristické ekonomickou zodpovědnost a racionalitu prokazovat v těch nejtěžších časech,“ dojala se Pekarová údělem mučednice na hranici rozpočtové odpovědnosti.

Můžeme si připomenout, že naposledy byla TOP 09 u moci vskutku rovněž v době ekonomické krize. Měla tehdy bohužel na starosti finance, a to skrze svého tehdejšího předsedu Miroslava Kalouska. Výsledek byl takový, že u nás kvůli němu a tehdejší vládě trvala krize déle než jinde v Evropě a to proto, že také tehdy TOP 09 a ODS razila svou ideologii škrtů bez ohledu na to, jestli to má nějaký další smysl. Možná je pro TOP 09 a obecně pravici opravdu charakteristické žádnou krizi nepochopit a jen ji prohloubit. Tehdejší ministr financí Kalousek a současně předchůdce Pekarové ve funkci předsedy pak dnes, zcela v linii jiných bývalých předsedů jiných stran svou bývalou stranu veřejně ostřeluje. To už je taková tradice.

V dalších částech Pekarová mluvila samozřejmě o lepší komunikaci a vysvětlování toho, co všechno vláda dělá dobře a voliči to nechápou, což zdůraznila také v doprovodných rozhovorech, stejně jako s tím šermují předsedové další stran. Obávám se, že komunikaci bude muset TOP 09 a vláda zlepšit nejen v Česku, ale také v ostatních zemích, kde nějak nedokážou ocenit místní odpovědnou a škudlivou politiku.

V Německu se o Česku píše jako o nemocném muži Evropy, kdy Die Welt poukazuje na místní mizerné ekonomické výsledky, které se vymykají zbytku Evropy. Stejně tragicky Česko dopadá ve srovnání cen energií a inflace podle OECD. Možná je pro českou pravici charakteristické vyrábět pro zemi ty nejtěžší časy.

Zatímco v Německu píšou, že se český ekonomický model vyčerpal, česká vláda se handrkuje o jednotky miliard na školství, aby prostě ukázala, že jí je vyčerpaný ekonomický model Česka jedno a budoucnost dalších generací ji nezajímá. Důležité je, že seškrtá jeden rozpočet na jeden rok. Dál už je jen mlha a tma. Jestli je tohle rodina, tak extrémně toxická.

Pekarová se vyjádřila také k eurovolbám, kdy projevila radost, že má její prounijní strana fandící euru společnou kandidátku s eurodezoláty z ODS. „Někdo o silném Česku hodně mluví, a přitom dělá všechno pro Česko slabé, spojené s unijními troublemakery a populisty nejhrubšího zrna.“ Těmito slovy kupodivu neútočila na ODS, která sedí v europarlamentu s troublemakery a populisty nejhrubšího zrna, kdy jeden z nich vede celou kandidátku Spolu do parlamentu.

Pekarová má nového prvního místopředsedu, po neviditelném Czerninovi nastupuje extrémně viditelný Vlastimil Válek, jeden z nejchaotičtějších ministrů zdravotnictví posledních let a že je konkurence opravdu tvrdá. Dostal dokonce více hlasů než samotná Pekarová, což svědčí o zoufalství celé strany. Pekarová, která si image zakládá na prosazování manželství pro všechny, si za prvního místopředsedu nechala zvolit člověka, který je podepsaný pod návrhem, aby bylo v ústavě zakotveno, že je manželství jen pro muže a ženu. To jsou asi ty odosobněné hodnoty, o kterých šéfka této strany mluvila.

O jednu z pozic místopředsedů pak svedl lítý boj Jiří Pospíšil, což je další bezhodnotová améba a také bývalý předseda TOP 09, pro něhož je důležité, aby seděl na co nejvíce placených židlích i v situaci, kdy by někdo jiný dávno chodil kanálem za ustavičné lhaní veřejnosti a schůzky s organizovaným zločinem.

Taková už je tradice, odpovědnost a prosperita v podání TOP 09, takové jsou hodnoty, kterými bojuje proti populismu a nezodpovědné politice. 

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále