V Praze vystoupí William Basinski, Slauson Malone 1 a Rachika Nayar

Melancholický ambient i americká hudební současnost – promotérský kolektiv Heartnoize chystá v letošním roce ještě dva koncerty.

Na závěr sezóny se v kostele U Salvátora 1. prosince představí ambientní legenda William Basinski. Jedinečné spojení hudby elektro-akustické skladatelky Rachiky Nayar a experimentátora Slauson Malone 1 pak nabídne Studio Hrdinů už 16. listopadu.

Mezi instrumentální a elektronickou hudbou

Slauson Malone 1 a Rachika Nayar tvoří na opačných koncích spektra ambientu, oběma jsou ale blízké podmanivé atmosférické melodie a nečekané zvuky, které vznikají na pomezí mezi elektronickými a akustickými nástroji. Jasper Marsalis alias Slauson Malone 1 se pohybuje na pomezí experimentálního hip hopu a ambientní elektroniky, využívá ale i prvky free jazzu nebo lo-fi, ze kterých staví pestré zvukové obrazy. Témata identity, prožívání emocí i velké společenské otázky tu zaznívají v doprovodu propracovaných melodií. Slauson Malone 1 letos v říjnu vydal album u Warp Records a vyjel turné s King Krule.

Rachika Nayar si pohrává s ambientní senzitivitou i elektronickým maximalismem a s nečekanou lehkostí prolíná a transformuje zvuky akustické a elektrické kytary. Na loňském albu Heaven Come Crashing, navazujícím na úspěšný debut Our Hands Against the Dust, neopouští svůj kontemplativní přístup, ale vydává se s ním vstříc emocím tanečního parketu a prohlubuje svůj vnímavý přístup k hudbě.

Po boku zahraničních hostů se představí také experimentální projekt hudebnice eastworks v unikátním koncertním setu v úpravě pro živé nástroje. Večer pak doplní Ondřej Holý alias dné se svým letošním albem. „Basic Living je ve zkratce o tom, že jste doma, koukáte na YouTube a život je OK,“ říká dné. Album podle něj slouží jako protilék vůči umění, které se zabývá „koncem světa, klimatem nebo současnými společenskými problémy“.

Rachika Nayar + Slauson Malone 1 + dné + eastworks
16. 11. 2023, 19:30, Studio Hrdinů
fb event: https://www.facebook.com/events/1256570675227462
vstupenky: https://goout.net/cs/listky/slauson-malone+rachika-nayar/fplt/

V nekonečné smyčce

Legenda ambientní hudby, americký skladatel William Basinski, přijede se svými hypnotickými smyčkami a do hlubin se nořícími melodiemi rozeznít sakrální prostor kostela U Salvátora. Hudební meditace pod gotickými klenbami představí především nevydanou tvorbu z osmdesátých let a album Lamentations z roku 2020. Basinski vstoupil do celosvětového povědomí svými The Disintegration Loops, kde zachytil tiché truchlení po útocích na newyorská Dvojčata. Digitalizované magnetofonové pásky se tu v nekonečných smyčkách opotřebovávají a rozpouštějí, zvuky se s nepatrnými změnami vrství na sebe. Alba jako Melancholia nebo zmiňované Lamentations pracují na podobném principu – zaznamenávají ztrátu, smutek i nevratnost času. To připomíná ve svém textu pro Alarm i hudební publicista David Laufer: „Napříč svou tvorbou se od začátku snaží zachytit nezastavitelné plynutí času a pomocí kontinuální souhry rozpadů a zmrtvýchvstání objevovat nekonečnost a věčnost.“

Vedle Basinského vystoupí česká hudebnice a skladatelka Natálie Pleváková, která se zaměřuje na zkoumání elektronické hudby v postdigitální době a hledání nových možností zvuku.

William Basinski + Natálie Pleváková
1. 12. 2023, 19:00, Kostel U Salvátora (Salvátorská, Praha 1)
fb event: https://www.facebook.com/events/1199977393954081/
vstupenky: https://goout.net/cs/listky/william-basinski+support-natalie-plevakova/aexs/

Čtěte dále