Fotoreport: „K protestu nás přimělo mlčení univerzity.“ Desítky aktivistů a aktivistek demonstrovaly před FHS

Kolektiv Academics against apartheid zorganizoval demonstraci u vstupu do Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Skupina aktivistů a aktivistek s palestinskými vlajkami a hesly proti genocidě se shromáždila u Fakulty humanitních studií. Cílem protestu bylo upozornit na mlčení univerzity k událostem v Gaze. V Pásmu Gazy, obývaném Palestinci, bylo od začátku izraelské invaze zabito již více než třicet tisíc lidí.

„Jedna z velkých českých univerzit je finančně a kulturně komplicitní ke genocidě v Gaze. Když jsme se o tom chtěli pobavit s vedením univerzity i některých fakult, odmítali naše námitky a vágně reagovali na naše obavy, takže tady přicházíme s výzvou pro vedení univerzity a vedení fakulty, aby se s námi aktivně začaly bavit. K protestu nás přimělo hlavně ticho, které je na českých univerzitách k dění v Gaze, a selektivní solidarita,“ uvedla pro Alarm jedna z protestujících.

Akci organizovala skupina Academics against apartheid. Na svých instagramových stránkách se skupina označila jako „kolektiv nezávislých jedinců působících na půdě akademických institucí, usilujících o odstranění nejen utlačitelského izraelského apartheidu, ale i celku dominující sionistické ideologie, která je hlavní příčinou útlaku a násilí v historické Palestině“.

Mezi protestujícími se objevil i jeden protidemonstrant. Tomu jeden z účastníků vytrhl papír s heslem, následně se na něj protidemonstrant vrhl, byl však aktivisty a aktivistkami zpacifikován. Když se uklidnil, papír mu vrátili. Potom odešel. I když část protestujících očekávala rychlý zásah policie, první hodina protestu se obešla bez odezvy represivních složek. Správa fakulty se však k demonstrujícím chovala odmítavě, vrátný vyháněl fotografa, paní z fakulty nadávala demonstrujícím za psaní křídou na beton před školou. Po incidentu s protidemonstrantem organizátoři s policií mluvili a dohodli se na poklidném ukončení akce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále