Podpořte Alarm! Mostecká redakce potřebuje vaši pomoc!

Podpora regionálních redakcí je důležitá pro soudržnost naší společnosti a demokratický rozvoj všech koutů Česka. Pomozte nám udržet mosteckou redakci.

„Dvojice opilých mužů v parku zpívala Internacionálu,“ „Nehoda kamionu zablokovala silnici“ nebo „Radnice nechala přetřít lavičky u školy“ – to nemusí být jediné titulky, na které narazíte v regionálních médiích. Dělat média na místech, jako je například Most, je podle nás srovnatelně důležité jako dělat celostátní žurnalistiku. Jen je to náročné, často nevděčné a těžko se to financuje. Přesto jsme se do toho rozhodli jít, a to právě v Mostě. Bez vaší pomoci se ale neobejdeme.

Vůči průmyslovým regionům, které od devadesátých let procházejí úpadkem, máme jako společnost mediální dluh. Regionální média ve většině regionů v posledních dvaceti letech takřka zmizela. Malé redakce se neuživí a ani velkým deníkům se nevyplatí je provozovat. Tento stav má dopad nejen na samotné regiony, ale na celou společnost. A pokud chybějí dobře formulované zkušenosti a názory značné části lidí, odráží se to i na celostátní úrovni.

Pro založení první regionální redakce právě v Mostě jsme se rozhodli z toho důvodu, že se zde protíná hned několik společenských krizí, které považujeme za zásadní. Jde o oblast, kterou negativně poznamenal přechod na tržní hospodářství v devadesátých letech a deindustrializace. Nechvalně proslulá privatizace Mostecké uhelné společnosti drasticky ovlivnila to, jak dnes město Most a jeho okolí vypadá. Trvalý odliv zejména mladších a vzdělanějších obyvatel oslabuje tuto lokalitu již několik desítek let. Chátrající infrastruktura těžkosti jen dále prohlubuje.

Tento mix vytváří podloží pro nenávistné ideologie reprezentované krajně pravicovými a autoritářskými silami. Zároveň tu ale funguje aktivní občanská společnost, spolkový a kulturní život a samotný Most je obklopen překvapivě cennou přírodou. Je to místo s obrovským potenciálem, který není dostatečně využíván. Jsme přesvědčení, že Most může být skvělým místem pro život.

Právě z tohoto důvodu se v Mostě „bojuje za celou republiku“, jak tvrdí motto naší kampaně. Porozumění pro frustraci, naštvanost a nespokojenost lidí v opomíjených regionech je klíčem k řešení lokálních problémů i na celonárodní úrovni. Chceme našim čtenářům a čtenářkám představit lidskou tvář Mostecka, bez démonizace místních lidí, ale také bez lakování reality narůžovo. A to se z Prahy dělat nedá.

Aby byl tento náš projekt úspěšný, potřebujeme vaši finanční pomoc. Médium bez vlivných donorů a obřích inzerentů má jen komunitu svého čtenářstva. Pomozte nám udržet naši mosteckou redakci a podpořte její fungování v naší crowdfundingové kampani.

Čtěte dále