Polský poslanec navrhuje zdanit soukromé tryskáče. Z jejich výnosu chce financovat rozšíření železnice

Poslanec Adrian Zandberg ze strany Lewica Razem před eurovolbami mobilizuje voliče.

Adrian Zandberg, polský poslanec ze strany Lewica, navrhl na tiskové konferenci 21. května v Lublini zdanění soukromých letadel vlastněných milionáři. „Peníze vybrané na daních by měly směřovat k rozšíření evropské železniční sítě, která by se tak stala funkční alternativou k letecké dopravě,“ prohlásil Zandberg.

Poslanec dále zdůraznil, že taková iniciativa je klíčová pro zlepšení veřejné dopravy v Evropě, posílení lokálních spojů, výstavbu vysokorychlostní železnice a v neposlední řadě snížení emisí CO2. Zandberg při projevu také varoval, že vítězství Křesťanských demokratů (v evropském parlamentu koalice EPP) v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu by udrželo současný status quo, který upřednostňuje zájmy velkých korporací na úkor občanů.

 

Podle Zandberga by vítězství Levice vedlo k investicím do veřejné dopravy, bydlení, zvýšení mezd a ekonomické rovnosti. Také varoval před záměry krajní pravice destabilizovat Evropskou unii. Polské volby do Evropského parlamentu se budou konat 9. června, zvoleno bude 53 europoslanců.

Frakce Lewica, složená z několika stran levé části politického spektra, v současné době prochází obdobím vnitřní konsolidace. Ve volbách v roce 2023 získala 8,6 procenta hlasů, což byl pokles oproti předchozím volbám, kdy měla 12,6 procenta hlasů. Ve volbách skončila na čtvrtém místě. Tento výsledek znamenal pokles zastoupení v polském parlamentu, kde má nyní dvacet šest poslanců – devatenáct patří do sociálnědemokratické strany Nowa Lewica, šest do Lewica Razem, jejímž členem je i Zandberg.

V povolebním vyjednávání se členové Lewice Razem rozhodli nevstoupit do vládní koalice a vládu jen podpořili, Nova Levice má v Tuskově vládě čtyři ministry. Lewica jako celek je významná politická síla, zejména v kontextu podpory pro sociální a liberální reformy, jako jsou práva LGBTQ+ a liberalizace zákonů o potratech, které jsou neustále zásadními tématy mezi polskou veřejností.

V současném politickém klimatu, kdy se Polsko posunulo k pravicovějšímu a konzervativnímu vedení pod stranou Právo a Spravedlnost (PiS), hraje Lewica klíčovou roli v opoziční koalici snažící se o větší přiblížení Polska k Evropské unii a obnově liberálně-demokratických principů​.

Čtěte dále