Násilí na volebních mítincích Donalda Trumpa

Atmosféra kolem prezidentských primárek každým dnem houstne. Těžko předpokládat, kam až mohou množící se konflikty mezi příznivci a odpůrci Trumpa zajít.

Donald Trump v pátek večer přepsal dějiny amerických prezidentských kampaní. Ve sportovní hale Illinoiské univerzity v Chicagu ho jeho odpůrci donutili, aby z bezpečnostních důvodů zrušil předvolební mítink. Dostaly se na něj totiž stovky lidí protestujících proti jeho kandidatuře i rétorice rozsévající rasovou nesnášenlivost. „Pan Trump před chvílí dorazil do Chicaga a po jednání s policií se rozhodl, že kvůli bezpečnosti desetitisíců lidí, kteří se shromáždili ve sportovní hale i v její bezprostřední blízkosti, bude dnešní mítink odložen na jiný den,“ zaznělo v oficiálním vyjádření jeho volebního týmu. Chicagská policie to ale později odmítla. Na místě bylo podle ní dostatek policistů k zajištění poklidného průběh večera. Trumpův tým s nimi prý situaci nekonzultoval a rozhodl se shromáždění ukončit z vlastní vůle.

Trump se pokusil potupný incident ihned politicky využít, když se na televizním kanálu MSNBC ptal, kam zmizela svoboda slova a vyjádření, musí-li se kvůli protestům rušit volební mítinky.

Napětí mezi Trumpovými příznivci a odpůrci v posledních týdnech eskaluje. Bitky přímo na mítincích nebo před halami, v nichž se odehrávají, jsou čím dál častější. Protestujícím vadí, jakým způsobem Trump hovoří o migraci, muslimech, Hispáncích, a vnáší tak do americké společnosti rasovou nesnášenlivost. Jak o dva dny později ve své reportáži pro Politico odhalil Keith O’Brien, celou protestní akci předem pečlivě naplánovali studenti Illinoiské univerzity. Infiltrovali se na mítink do sportovní haly a chtěli skandováním přerušit Trumpův projev. Počítali s tím, že budou do pěti minut ostrahou vyvedeni ven.

Jejich plán byl ale vyzrazen dřív, než k tomu mohlo vůbec dojít. Etnicky různorodý hlouček mladých studentů namačkaný u pódia pod řečnickým pultem totiž mezi téměř výhradně bělošskými příznivci Donalda Trumpa působil velmi podezřele. Asi půl hodiny po oficiálním startu oznámilo vedení Trumpovy kampaně davu, že se celá akce z bezpečnostních důvodů ruší. Studenti začali okamžitě skandovat: „Zastavili jsme Trumpa!“ a své drobné vítězství oslavovali také skandováním části refrénu („We gonna be alright“) skladby Alright hvězdy amerického rapu Kendricka Lamara. To už bylo na Trumpovy příznivce, frustrované tím, že kvůli několika studentíkům neuvidí svůj idol, příliš a došlo k verbálním i fyzickým útokům.

Illinoiská univerzita má rasově velmi rozmanitou skladbu studentů a město Chicago zase reputaci prodemokratické tvrze, v níž žije velmi malé procento republikánských voličů. I to hrálo svou roli. Před halou na studenty čekaly stovky dalších, aby podpořili jejich podvratnou akci a při případných potyčkách je ochránili. Trump se pokusil potupný incident ihned politicky využít, když se na televizním kanálu MSNBC ptal, kam zmizela svoboda slova a vyjádření, musí-li se kvůli protestům rušit volební mítinky. Zaútočil také na demokratického kandidáta Bernieho Sanderse. Protestující označil za jeho příznivce, protože drželi transparenty s jeho jménem a skandovali „Bernie, Bernie“. Trump vermontského senátora obvinil z toho, že celý incident zinscenoval jeho volební tým. To však Sanders ve svém oficiálním prohlášení odmítl. „Donald Trump ukazuje, ostatně jako skoro každý den, že je patologický lhář. Přestože oceňuji, že na volebním mítinku v Chicagu byli i moji příznivci, nikdo z našeho volebního týmu tyto protesty neorganizoval,“ napsal Sanders. Podle již zmíněné reportáže Keitha O’Briena však mezi protestujícími byli jak podporovatelé Sanderse, tak Hillary Clintonové, a dokonce i jeden příznivec republikána Teda Cruze.

Pepřák v Kansas City

Všichni prezidentští kandidáti, jak demokratičtí, tak republikánští, dávají násilné střety do souvislosti s Trumpovými vyjádřeními z poslední doby. Na svých mítincích své příznivce například zcela otevřeně vyzývá k fyzickým útokům na protestující, a dokonce prohlásil, že pokryje jejich výlohy v případném soudním sporu. Na předcházejícím středečním volebním mítinku v St. Louis ostatně došlo k potyčkám také: 31 lidí bylo zadrženo a jeden Trumpův příznivec je obviněn z fyzického napadení třetího stupně.

Že se situace kolem Trumpovy kampaně radikalizuje ukázal i sobotní večer, když se stovky lidí shromáždily okolo divadla Midland Theatre v Kansas City, aby protestovali proti způsobu, jakým Trump vede svou prezidentskou kampaň. Policie dokonce používala v hojných dávkách pepřový sprej – údajně proto, aby od sebe oddělila stovky lidí z obou táborů a zabránila pouličnímu masakru. Atmosféra v americké společnosti je každým dnem hustší, do konce primárek je přitom stále daleko. Těžko předpokládat, co se z nebezpečné směsi frustrace, radikálně polarizované společnosti a vyhrocené rétoriky některých prezidentských kandidátů může vyvinout.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále