Fotoreport: Trumpa ve Varšavě vítaly červené služebnice

Návstěvu Donalda Trumpa v Polsku provázely jak masové manifestace na jeho podporu, tak protesty.

V červených pláštích a bílých čepcích byly oblečené členky polské levicové strany Razem na demonstraci proti politice prezidenta USA Donalda Trumpa při příležitosti jeho návštěvy ve Varšavě. Kostýmy inspirované americkým seriálem Příběh služebnice, jenž vznikl na motivy slavného románu Margaret Atwoodové, upozorňovaly především na útlak vůči ženám, který Trumpova politika představuje. Právě „služebnice“ se v Americe stávají symbolem feministického odporu vůči Trumpovi.

Na akci, kterou společně s Razem organizovaly i další mimoparlamentní levicové a antikapitalistické subjekty jako Strana zelených, nadace Naprzód, organizace Pracownicza demokracja či hnutí Inycjatywa Polska, zazněla také kritika Trumpovy environmentální, zdravotnické a pracovněprávní politiky, stejně jako výhrady vůči jeho rasismu, šovinismu a oligarchickým praktikám. Mluvčí všechny tyto aspekty často přirovnávali k politice vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost.

Trump si pro návštěvu vybral Varšavu, protože věděl, že ze všech evropských zemí se právě zde setká s největšími ovacemi.

I proto téma ženských reprodukčních práv rezonovalo zřejmě nejsilněji. Trump se stejně jako polská vláda netají svými sexistickými postoji a staví se proti potratům a právu žen rozhodovat o svém vlastním těle. V reakci na pokus o kompletní zákaz potratů v Polsku na podzim vypukl takzvaný Černý protest, který vládu Beaty Szydło nakonec donutil od kontroverzního zákona ustoupit. Protestující převlečené za služebnice, tedy ženy, které jsou v seriálu jen nástroji pro reprodukci bez možnosti vlastního rozhodování, připomínaly, kam až taková politika může zajít, i to, že polské ženy se úspěšně dokázaly za svá práva postavit.

Oproti davům vítajícím Trumpa záplavou polských a amerických vlajek byl ale protest skromný. Polská vláda, která se snaží s Trumpem být zadobře, jak jen může, mu připravila velkolepé přivítání. Právo a spravedlnost svezlo do Varšavy stovky svých přívrženců z regionů – zaparkované autobusy lemovaly ulice v kilometrovém okruhu okolo místa Trumpova projevu. Trump vystoupil u pomníku hrdinů varšavského ghetta na náměstí Krasinských, kde před nadšeným davem mimo jiné ohodnotil polskou historickou zkušenost invaze Hitlera i Stalina slovy „to bylo těžké“. Vítači Trumpa se pak nezdráhali na antitrumpovskou demonstraci křičet urážky nebo patrioticky zpívat polskou hymnu.

Trump si pro návštěvu vybral Varšavu, protože věděl, že ze všech evropských zemí se právě zde setká s největšími ovacemi – na rozdíl například od Londýna, kde se zalekl reálné možnosti masových protestů. V odpoledních hodinách pak odletěl na summit G20 do Hamburku, kde ho čeká už mnohem chladnější přijetí.

 

Čtěte dále