Mladí republikáni chtějí, aby jejich strana začala brát klimatickou krizi vážně

Nejmladší členové Republikánské strany tlačí na své vedení, aby začalo řešit problémy klimatu. Jejich strana prý přichází o významnou část mladých voličů a v budoucnu jí toto téma může prohrát volby.

Americká Republikánská strana je známa svým zdrženlivým, až odmítavým přístupem k řešení klimatické krize. Prezident Donald Trump proslul tvrzením, že globální změna klimatu je pouze hoax vymyšlený Čínou pro účely obchodní války. Členové organizace College Republicans, která sdružuje vysokoškolské studenty podporující konzervativní Republikánskou stranu, teď ale po vedení strany žádají výraznou změnu postoje. Podle těchto mladých republikánů by strana měla přijmout „konzervativní plán klimatické akce“. Pokud se tak nestane, poškodí to podle nich nejen naší planetu, ale i budoucnost Republikánské strany.

Návrh mladých republikánů působí poněkud jednoduše. Je založený na víře v samoregulaci trhu a jediné všeobecné dani.

Vedoucí jejich nové kampaně, studentka Harvardu Kiera O’Brien, naznačuje, že jde o nutnou reakci na takzvaný Nový zelený úděl (Green New Deal), který prosazují američtí progresivní politici. Jeho velkou zastánkyní je populární demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezvlastní verzi Green New Dealu má i senátor a demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders.

Mladí republikáni tvrdí, že strana musí přijít s vlastním řešením, které by mohlo Novému zelenému údělu konkurovat. Chtějí tak zabránit dalšímu odklonu mladých amerických voličů, kteří na témata životního prostředí stále více slyší, od Republikánské strany.

Voliči jednoho tématu mohou rozhodnout

Mladí Američané jsou dnes stále častěji „voliči jednoho tématu“. A zásadním tématem se pro ně může stát právě globální klimatická krize. Postoj republikánského vedení k těmto tématům se přitom mezi mladými stává terčem výsměchu.

Nové sdružení Mladí konzervativci pro uhlíkové dividendy (zkráceně YCCD) požaduje v kampani obracející se na vedení Republikánské strany, aby republikáni přijali systém „uhlíkových dividend“. Takové opatření může podle nich snížit emise CO2 pomoci řešení založených na principech trhu.

Pokud bude tento plán zaveden už v roce 2020, pomůže podle nich do roku 2035 snížit emise oxidu uhličitého na polovinu. Spojené státy by tak údajně překonaly závazky, k nimž se země přihlásila za vlády Baracka Obamy v Pařížské dohodě.

Vedoucí členové Republikánské strany se zatím v otázkách klimatu většinou drželi vágních prohlášení, že problémy životního prostředí vyřeší budoucí technologické inovace. Mladí republikáni se proti takovému postoji vymezují: „Nemůžeme tvrdit, že nám inovace pomohou, pokud nemáme žádný plán na jejich zavádění,“ říká Kiera O’Brien.

Plán uhlíkových dividend počítá s postupně se zvyšujícím poplatkem nebo daní za emise oxidu uhličitého. Jeden z návrhů mluví o počáteční částce čtyřiceti dolarů za tunu CO2, kterou by producenti platili. Čistý výnos by byl poté čtvrtletně vrácen všem občanům USA v podobě „uhlíkové dividendy“, což by mělo zvýšit popularitu této daně. Daň by firmy zároveň nutila k hledání zelených řešení. Mladí republikáni také požadují zjednodušení dalších regulací produkce oxidu uhličitého, což má údajně motivovat firmy k inovacím v oblasti čisté energie.

Nový zelený úděl straší republikány

Oproti propracovanému Novému zelenému údělu americké levice, který přináší soubor konkrétních opatření, návrhů a požadavků a zahrnuje i jiná témata než emise skleníkových plynů, působí návrh mladých republikánů poněkud jednoduše. Je založený na víře v samoregulaci trhu a jediné všeobecné dani. Experiment s tímto systémem se ale neosvědčil třeba v kanadské Britské Kolumbii.

Alex Bozmoski, ředitel konzervativní organizace RepublicEn, zaměřující se na otázky změny klimatu, řekl serveru The Hill, že už loni stálo váhání s podporou klimatického plánu Republikánskou stranu hlasy důležitých voličů. Progresivní Nový zelený úděl se podle něho stává čím dál větším strašákem republikánů. I republikánský kongresman Kevin McCarthy nedávno uznal, že ho ztráta mladých voličů kvůli tomuto tématu znepokojuje.

Republikánská strana podle Kiery O’Brien nemůže kampaň mladých republikánů jednoduše odmítnout. Členové organizace College Republicans totiž hrají významnou roli v předvolebních kampaních republikánských kandidátů.

 

Čtěte dále