Sanders drtivě vyhrál v Nevadě. Nikdo už nepopírá, že je favoritem

V sobotu volili demokraté v dalším státě. Nevadské primárky nemohly pro Bernieho Sanderse dopadnout lépe.

„V New Hampshire vyhrál Bernie Sanders. Zvítězil ale dost jasně?“ ptali jsme se po primárkách v New Hampshire. Sanders ve státě na severovýchodu Spojených států totiž vyhrál jen o něco málo přes procento. To bylo zlepšení oproti Iowě, kde sice Sanders obdržel nejvíc hlasů, ale vítězství na počet delegátů si odvezl bývalý starosta města South Bend Pete Buttigieg. Zásadním průlomem ale Sandersovo vítězství v New Hampshire nebylo.

Iowu provázelo především skandálně chaotické sčítání hlasů. V aktuálních nevadských primárkách se volí podobným systémem jako v Iowě, a panovaly tak obavy, že se fiasko bude opakovat. To se naštěstí nestalo. Sanders v Nevadě získal okolo 46 procent místních delegátů, druhý je Joe Biden s přibližně dvaceti procenty. Následují Buttigieg s patnácti, senátorka z Massachusetts Elizabeth Warren s deseti a minnesotská senátorka Amy Klobuchar s pěti procenty (momentálně je sečtená asi polovina okrsků, výsledky budeme aktualizovat, podle všeho by se poměry zásadně měnit neměly – pozn. red.).

Výsledky věští začátek konce hlavně pro dva kandidáty. Před Nevadou se do sedla vyhoupla Klobuchar, která dosáhla v New Hampshire sice jen na třetí místo, ale s překvapivým počtem hlasů, a Buttigieg, jenž se kromě zmíněného silného výsledku v Iowě umístil jako druhý v New Hampshire. U obou těchto kandidátů ale bylo zjevné, že to v následujících dvou státech budou mít těžší. V Nevadě a Jižní Karolíně, která následuje, totiž volí daleko více nebělošských voličů, u kterých Buttigieg a Klobuchar moc nebodují.

„Už vůbec netuším, co si vlastně voliči myslí,“ přiznala šokovaná analytička televizní stanice MSNBC Nicolle Wallace.

Silnou podporu by tu měl mít naopak bývalý viceprezident Joe Biden, který v prvních dvou státech propadl. V Nevadě se trochu odrazil ode dna. 20 procent ale rozhodně není dostatečně dobrý výsledek na to, aby šlo mluvit o záchraně jeho kampaně. Tu by představovalo jednoznačné vítězství v Jižní Karolíně, kde Biden sice dlouhou dobu vedl, aktuální průzkumy však nasvědčují spíš tomu, že tu proběhne velmi těsný souboj mezi bývalým viceprezidentem Bidenem a Berniem Sandersem.

Může za to vysoká účast?

Právě Sanders si z Nevady odváží první drtivé vítězství. Jen těžko si lze z jeho pohledu představit lepší výsledek. Jeho konkurenti jsou rozdělení. Klobuchar naprosto propadla. Buttigieg skončil třetí s výsledkem, který také spíše značí konec jeho krátkého období úspěchu. Senátorka Warren měla šanci po výrazném výkonu v debatě minulý týden přeskočit Bidena a resuscitovat v Nevadě svoji kampaň, ale žádný zázrak se nekonal a skončila čtvrtá. Warren, Klobuchar a Buttigieg pravděpodobně nečeká dobrý výsledek ani v Jižní Karolíně. Biden skončil druhý, ale oproti Sandersovi nedostal ani polovinu hlasů.

Co se týče Sandersova vítězství, můžeme si z Nevady odnést několik poznatků. Pokračoval tu trend vyššího zájmu o primárky. Nevadští demokraté letos poprvé umožnili předběžné korespondenční hlasování. Této možnosti využilo téměř osmdesát tisíc voličů. V roce 2016 se tu přitom primárek účastnilo 84 tisíc lidí celkem. Korespondenční hlasování navíc vychází vstříc voličům, kteří nemají čas účastnit se náročného a zdlouhavého procesu caucusů. Vzhledem k tomu, že nízkopříjmoví voliči tíhnou k Sandersovi, je pravděpodobné, že mu tento fakt pomohl.

Výhra i po hádce s odbory

V uplynulých dvou týdnech dominovaly americkým zprávám neshody mezi kampaní Bernieho Sanderse a nevadskou odborovou organizací Culinary Workers Union (CWU). Ta si v minulosti vybojovala na americké poměry nadprůměrně dobré zdravotní benefity, a jeho vedení je proto vlažné vůči Sandersově navrhované reformě zdravotnictví (více si o roztržce můžete poslechnout v aktuálním díle podcastu Redneck). Sanders ale odboráře ubezpečoval, že nepodepíše žádnou reformu, která by jejich výhody omezila.

Výrazný vliv podle všeho tato výměna názorů na výsledek neměla. A ani na řadové členy CWU. Mezi nevadskými odboráři získal nejvíce hlasů právě Sanders a během jeho vítězného proslovu jste mohli zahlédnout členy CWU v typicky červených tričkách. Deník Washington Post se po primárkách ptal nevadských voličů, jestli podporují reformu zdravotnictví, která by zrušila soukromé pojištění. Pro jich bylo šest z deseti. Sanders ztrácel body u dvou kategorií voličů, přičemž obě preferovaly Bidena. Byli to voliči nad 65 let a ti, kteří za svoji prioritu označovali zahraniční politiku.

Za favorita už Sanderse uznávají i velká media, která se tomu do teď trochu bránila. „Sanders nevyhrál jen mezi voliči, kteří se označují za liberály, ale poprvé také zaznamenal zisky mezi umírněnými. Mezi voliči, kteří se označují za umírněné a konzervativní, získal Sanders také nejvíce hlasů, byť těsně,“ píší New York Times. Ne všichni jsou ale ze Sandersova vítězství nadšeni. „Pokud chcete volit Bernieho Sanderse, protože nemáte rádi banky na Wall Streetu a farmaceutické firmy, je to naprosto legitimní a rozumím tomu. Pokud pro něj hlasujete proto, že si myslíte, že vyvolá nadšení mezi neaktivizovanou částí elektorátu, pak jste politický hlupák,“ říkal v rozhovoru bývalý poradce Billa Clintona James Carville. Moderátor Chris Matthews dokonce přirovnal Sandersovo vítězství k nacistické invazi do Francie v roce 1940. „Už vůbec netuším, co si vlastně voliči myslí,“ přiznala šokovaná analytička televizní stanice MSNBC Nicolle Wallace.

V Jižní Karolíně se volí příští sobotu 29. února. Nejkritičtější moment kampaně ale přijde v úterý 3. března, kterému se přezdívá Super Tuesday. V ten den probíhají primárky ve čtrnácti státech, kde se bude rozdělovat 1344 delegátů. Pro představu: v Iowě, New Hampshire a Nevadě se jich dohromady rozděluje jen těsně přes sto a pro jistou nominaci jich ve všech primárkách potřebuje kandidát nasbírat alespoň 1991 (celkově jich je 3979). Především se ale 3. března bude poprvé primárek účastnit bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Ten sice dostal na frak v televizní debatě minulý týden, ale momentálně zůstává poslední šancí středových demokratů na zastavení Bernieho Sanderse.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále